Την αισιοδοξία του για λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταφερθεί το πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε με τη σειρά του ότι δεν αρκεί μόνο η αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται και τύχη, δείχνοντας ένα βραχιολάκι, από το αγαπημένο του ελληνικό νησί, όπως αποκάλυψε, την Αμοργό. 

«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, κατά τον διάλογό του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο κ. Λε Μερ ανέφερε ότι «τώρα, όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», για να σημειώσει: «Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

 Αλ. Τσίπρας: Συν Αθηνά και χείρα κίνει

«Αλλά η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα και χρειάζεται και τύχη», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ, ο οποίος σε πιο χαλαρή διάθεση, κατά το τέλος του διαλόγου με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, παρέπεμψε σε ένα βραχιόλι που φορά, το οποίο είχε πάρει από την Αμοργό και το οποίο συμβολίζει την Τύχη, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Λε Μερ ανέφερε: «Η τύχη είναι αυτή την οποία έχω στο χέρι μου είναι ένα βραχιολάκι από το νησί της Αμοργού, που είναι και το αγαπημένο μου νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί θα τα καταφέρουμε».
 
Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό: “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς, όμως, το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε λίγο».

Ολόκληρος ο διάλογος Τσίπρα – Λεμέρ

«Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή που έχετε αναλάβει. Βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και αυτή η λύση θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν.

Και πιστεύω, πράγματι, ότι η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά έχει αντέξει. Τώρα, οφείλει να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά. Είμαστε σε μια στιγμή όπου η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον της. Και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους γι’ αυτό».

Μπρούνο Λε Μερ: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ. Καταρχήν, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα φιλικά συναισθήματα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μου ζήτησε να σας τα μεταφέρω προσωπικώς.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε και να σας πω πόσο μεγάλη χαρά αισθάνομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα, μια πόλη που αγαπώ και γνωρίζω πολύ καλά.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ ιδιαιτέρως για το πολιτικό θάρρος που έχετε επιδείξει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα σας. Πάντα θεωρούσα ότι το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός άνδρας και σίγουρα  αυτή την αρετή εσείς την κατέχετε.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα κάτι το δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή, θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό και ότι, αναμφισβήτητα, θα επιτρέψουν στην οικονομία σας να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε.

Όπως γνωρίζετε, σε δυο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη Σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως. Δεν είμαστε καθόλου μακριά από την λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου. Νομίζω ότι τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους αυτή την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό να γίνει με ηρεμία.

Εδώ και δέκα μέρες περίπου, έχω πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, την κα. Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον Πρόεδρο του Eurogroup. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Αλλά η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα, χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι αυτή, την οποία έχω στο χέρι μου, είναι ένα κομποσκοίνι  από την Αμοργό, που είναι και το αγαπημένο μου ελληνικό νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».

Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε λίγο».

 

Ο Γάλλος υπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο τέλος της οποίας και οι δυο εξέφρασαν την αισιοδοξία τους εν όψει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, τόσο του Μισέλ Σαπέν (τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, όσο και του νυν υπουργού Μπρουνό Λε Μερ, Ο κ. Τσακαλώτος συνεχάρη τον κ. ΛεΜέρ για την επιτυχία του στις εκλογές χθες και είπε  πως «θα προσπαθήσουμε και εμείς και αυτός να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες».

«Θα πρέπει να κάνουμε πολλά τις επόμενες δύο ημέρες για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ από το υπουργείο Οικονομικών όπου βρίσκεται αυτή την ώρα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Λε Μερ μιλώντας για τη γαλλική πρόταση σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, είπε αυτή περιλαμβάνει έναν ελαστικό μηχανισμό που θα συνδέει την ανάπτυξη με τα πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Τόνισε πως δεν μπορούμε να έχουμε μια σταθερή εκτίμηση και κάποια σταθερά δεδομένα για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια και για το λόγο αυτό προβαίνει στην συγκεκριμένη πρόταση.

Ωστόσο χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πλαίσιο πολύπλοκο και δύσκολο για να συμφωνηθεί άμεσα. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ήθελα να πω ότι είμαι ευτυχής που είμαι εδώ, στην Ελλάδα, και να έχω μια διεξοδική συζήτηση με τον ομόλογο μου Ευκλείδη, αλλά και την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό σας, Αλέξη Τσίπρα. Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συγχαρώ πρώτα πρώτα την ελληνική κυβέρνηση για τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει κάνει για να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία. 

Ξέρουμε όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, ξέρουμε όμως όλοι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η βάση για να βρεθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. H εκτίμηση μου είναι ότι δεν είμαστε μακρία από μια λύση στις 15 Ιουνίου. Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε το καλύτερο τις επόμενες ημέρες, να βρούμε αυτήν την συμφωνία, να χτίσουμε αυτήν την συμφωνία. 

Γιατί μια συμφωνία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα φυσικά αλλά και για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στο πνεύμα λοιπόν του συμβιβασμού πιστεύω ότι πρέπει πράγματι να βάλουμε τα δυνατά μας να βρούμε αυτήν την συμφωνία και να στρώσουμε το δρόμο για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα στη διάρκεια του επόμενου Eurogroup στις 15 Ιουνίου».