“Καημένε, Αλέξη, τελικά θα υπακούσεις, όπως πάντα”: Με καθόλου κολακευτικά λόγια η ευρωπαϊκή έκδοση του αμερικανικού περιοδικού περιγράφει την περιρρέουσα για την Ελλάδα ατμόσφαιρα σε άρθρο του με τίτλο “Γιατί η Ελλάδα είναι μια de facto αποικία της Γερμανίας”

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, ο αρθρογράφος του Politico σημειώνει «Η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη σταμάτησε να ακούει την Ελλάδα πολύ καιρό πριν», ενώ η αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν είναι και με τα καλύτερα λόγια. Με το “Καημένε, Αλέξη” ξεκινά το άρθρο του MATTHEW KARNITSCHNIG, περιγράφοντας την προσπάθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού να μεταφέρει το ζήτημα της συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο σημερινό Eurogroup.

Το περιοδικό δεν παραλείπει να αναφερθεί στα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα τηλεφωνήματα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άνγκελα Μέρκελ. «Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές αυτές του έχουν εξασφαλίσει περισσότερο χλεύη αντί για σεβασμό ειδικά στη Γερμανία». 

Το ύφος του κειμένου είναι από προσβλητικό για τον πρωθυπουργό, έως σοκαριστικό για το τι «έρχεται». «Καημένε Αλέξη Τσίπρα. Για μέρες, ο Έλληνας ηγέτης είναι στα τηλέφωνα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τους καλύτερους πιθανούς όρους για τη χώρα του. Μέχρι τώρα, με τις προσπάθειές του έχει κερδίσει περισσότερο τον χλευασμό, παρά τον σεβασμό, ιδιαίτερα στη Γερμανία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Matthew Karnitschnig.

“Οι ημέρες που το Grexit προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές έχουν περάσει”, επισημαίνει το άρθρο, συμπληρώνοντας ότι “σήμερα μία αναφορά στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ανέκφραστο βλέμμα, αν όχι χασμουρητό. Με το χρέος μακριά από τα χέρια των πιστωτικών αγορών και στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει το Politico, δεν το κατάλαβε αυτό παρά μόνο μετά την εκλογή του, το 2015. Εκλέχθηκε με την υπόσχεση να ανατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας που είχαν επιβάλλει οι δανειστές και έκανε δημοψήφισμα, αλλά μετά ήρθε η πραγματικότητα. «Αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος, την έξοδο από την ευρωζώνη και ένα μέλλον πιο θλιβερό από το παρόν, πείστηκε αναγκαστικά».

«Από τότε, ο Τσίπρας σε μεγάλο βαθμό έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Το Βερολίνο και οι εταίροι του αντιμετώπισαν τα περιστασιακά ξεσπάσματα αντίστασής του με απλή υπομονή. Στο τέλος, ήξεραν ότι ο Έλληνας ηγέτης δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να υποχωρήσει», αναφέρει το Politico, σημειώνοντας ότι ξανά και ξανά αποδείχθηκαν σωστοί, αναφέροντας ως τελευταίο παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας πέρασε τις περικοπές στις συντάξεις, κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο.

«Η Ελλάδα είναι μια de facto αποικία»

Από την αρχή της κρίσης, μέρος της γερμανικής στρατηγικής στο ελληνικό ζήτημα ήταν να μην κάνει την πρόοδο πολύ εύκολη. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους, σημειώνονται στο άρθρο του Politico.

Και αυτό, απέδωσε, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έγινε συνώνυμο οικονομικής ανεπάρκειας. Οι αξιωματούχοι σε άλλες πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα ως έναν διασκεδαστικό, αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να γίνει σαν την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι μία de facto αποικία», δήλωσε στο Politico ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόφσκι, εξηγώντας την απροθυμία της χώρας του να μπει στο ευρώ. «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο», συμπλήρωσε.

Ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή παρά να υπακούσει

“Η Ελλάδα ακόμη ελπίζει ότι τελικά θα πάρει αυτό που θέλει”, παρατηρεί το Politico, επισημαίνοντας την άρνηση του ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα δίχως ελάφρυνση χρέους. Παράλληλα, σημειώνει την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα, δίχως οικονομική συμμετοχή μέχρι να διευκρινίσουν οι Ευρωπαίοι το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους.

«Αν τελικά αυτό γίνει, δεν θα είναι παρά μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή παρά να υπακούσει τις επιθυμίες των »αποικιακών» κυρίων του», καταλήγει το δημοσίευμα.