Μεγάλες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις θέτουν σε διακήρυξη τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα στηρίξουν τη λύση του Κυπριακού.

Η νομιμοποίηση και συνεχιζόμενη παρουσία της τουρκικής κατοχικής δύναμης – οποιουδήποτε μεγέθους – και η παραχώρηση στην Άγκυρα οποιουδήποτε είδους δικαιώματος επέμβασης είναι εντελώς ασύμβατα προς τον στόχο για μια λειτουργική και διαρκή επανένωση. Αυτό – μεταξύ άλλων –  τονίζουν σε διακήρυξη που εξέδωσαν την παραμονή της έναρξης της διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, οι ηγέτες 7 Ελληνοαμερικανικών οργανισμών που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα στην Ουάσιγκτον.

Την επιστολή υπογράφουν, εκ μέρους της ΠΣΕΚΑ ο Φίλιπ Κρίστοφερ, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Νίκος Μούγιαρης και Έντι Ζεμενίδης, του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαρυγγάκης, της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, Αντι Μανάτος, του Αμερικανο-Ελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, Γιάννης Φιδανάκης, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού και Τάσος Ζαμπάς και της Ελληνοαμερικανικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης Σάββας Τσίβικος.

Αποδέκτης του μηνύματος η αμερικανική πολιτική ηγεσία, που στις τακτικές συναντήσεις με την Ομογένεια ζητά την στήριξη από αυτή της λύσης του κυπριακού.

«Η κοινότητά μας έχει συνεργαστεί με διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση για την Κύπρο. Το 2004, όταν προειδοποιήσαμε ότι το λανθασμένο Σχέδιο Ανάν οδηγείτο προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, ορισμένοι αξιωματούχοι μας δυσφημούσαν ως «απορριπτικούς», «σκληροπυρηνικούς» ή «ότι δεν είχαμε συνολική άποψη». Ωστόσο, η ιστορία μας απέδειξε ότι είχαμε δίκιο και ότι λάθος έκαναν οι αξιωματούχοι που προέβλεπαν μια συντριπτική νίκη το 2004».

Οι ηγετικοί παράγοντες της Ομογένειας τονίζουν ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή της ιστορίας της Κύπρου, αποφάσισαν ότι είναι καιρός να μιλήσουν ανοιχτά και προειδοποιήσουν για τα λανθασμένα βήματα, περιγράφοντας παράλληλα ποια συμφωνία θα μπορέσουν να υποστηρίξουν. Καταγράφουν όλα όσα κάνουν αυτά τα χρόνια προς υποστήριξη της επανένωσης της Κύπρου, τονίζοντας ότι γνωρίζουν το παρελθόν της Κύπρου, αλλά δεν διακατέχονται απ’ αυτό και ότι το σημείο αναφοράς τους είναι το μέλλον της Κύπρου κι όχι η Κύπρος του 1974.

«Οι Κύπριοι είναι έτοιμοι να κάνουν δύσκολους και σε πολλές περιπτώσεις επώδυνους συμβιβασμούς σε θέματα όπως το εδαφικό,  η κατανομή της εξουσίας και η ιδιοκτησία. Αναγνωρίζουμε ότι οι κυπριακές διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά έχουν προχωρήσει περισσότερο από ποτέ. Ταυτόχρονα, λυπούμαστε για το γεγονός ότι στο ζήτημα που τελικά καταδίκασε το σχέδιο Ανάν το 2004 – το ζήτημα της ασφάλειας – δεν έχει σημειωθεί απτή πρόοδος», γράφουν.

Οι ηγετικοί παράγοντες της κοινότητας υποστηρίζουν την πρόταση όπως όλοι οι Κύπριοι έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα τους. «Πράγματι, η ασφάλεια των πολιτών του είναι η πρωταρχική ευθύνη κάθε κράτους. Αρκετές ιδέες – συμπεριλαμβανομένης μιας διευρυμένης ειρηνευτικής αποστολής, μιας διεθνούς αστυνομικής δύναμης και άλλων ομοσπονδιακών δομών – που μπορούν να παρέχουν ασφάλεια σε όλους τους Κύπριους, εξετάζονται ενεργά. Με καλά αναπτυγμένα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που να παρέχουν πρόσθετα επίπεδα ασφάλειας, είμαστε πεπεισμένοι ότι μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλότερα πρότυπα προστασίας για όλους τους πολίτες της».

Ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι η νομιμοποίηση και η συνεχιζόμενη παρουσία μιας τουρκικής κατοχικής δύναμης – οποιουδήποτε μεγέθους – και η χορήγηση στην Άγκυρα του δικαιώματος οποιασδήποτε παρέμβασης είναι εντελώς ασυμβίβαστα με το στόχο μιας λειτουργικής και μόνιμης επανένωσης.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην επιθυμία της διεθνούς κοινότητας για μια διπλωματική νίκη εις βάρος μιας βιώσιμης λύσης. Υποστηρίζοντας μια επανένωση με αβέβαιο μέλλον, επειδή θα υπόκειται σε μια Τουρκία με ηγεμονικές φιλοδοξίες και στην ικανότητα να περιμένουμε κάθε διπλωμάτη που συμμετέχει στις σημερινές διαπραγματεύσεις, είναι ανεύθυνο».

Οι ομογενείς δηλώνουν ενοχλημένοι από την ερώτηση που τους θέτουν συχνά, αν μπορούν απλά να υποστηρίξουν σ’ ό,τι συμφωνήσουν οι Κύπριοι, τονίζοντας ότι αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι οι προτεραιότητές τους είναι σε αντίθεση με εκείνες του κυπριακού λαού.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το συναίσθημα που υπάρχει στην Κύπρο και τώρα το συμπέρασμα μας είναι ότι η σχεδόν μοναδική εστίαση στη διαδικασία, χωρίς την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων, οδηγεί τις κυπριακές διαπραγματεύσεις σε αποτυχία. Δεν είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πολλοί από εμάς δεν θα ψηφίσουμε σε δημοψήφισμα για την επανένωση. Αλλά μας ζητείται να επενδύσουμε και να ενθαρρύνουμε την επένδυση σε μια επανενωμένη Κύπρο και να καθησυχάσουμε τους Κύπριους πολίτες ότι οι Η.Π.Α. θα παραμείνουν σταθερά πίσω από μια λύση στην Κύπρο και θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η διάρκειά της. Εάν η παρουσία της Τουρκίας επισημοποιηθεί σε μια επανενωμένη Κύπρο – είτε με εγγυήσεις, είτε με παρουσία στρατευμάτων – δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα από τα παραπάνω με εμπιστοσύνη».

Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη και καθώς η πολιτική των Η.Π.Α. έχει δώσει προτεραιότητα σε μια Ευρώπη «ολοκληρωμένη, ελεύθερη και ειρηνική», ζητούν το ίδιο να ισχύσει και για την Κύπρο. Και τονίζουν ότι τα τουρκικά στρατεύματα και τα δικαιώματα παρέμβασης εμποδίζουν και θέτουν υπό αμφισβήτηση όλα αυτά τα στοιχεία.

«Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και όλων των Κυπρίων και υπάρχουν πολλές δομές που δεν περιλαμβάνουν τουρκικά στρατεύματα, οι οποίες μπορούν να επιτύχουν αυτή την ασφάλεια», αναφέρει η διακήρυξη, στην οποία με αφορμή την επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο, θέτουν τέσσερις προϋποθέσεις για την υποστήριξη από μέρους τους μιας συμφωνίας.

Πρώτον, ότι μια επανενωμένη Κύπρο δεν μπορεί να υπόκειται σε ξένες εγγυήσεις κι ότι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται καμία εγγύηση από ξένες δυνάμεις.

Δεύτερον, ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν έχουν θέση στην επανενωμένη Κύπρο και υπενθυμίζουν την προεκλογική δέσμευση του αντιπροέδρου Μπάιντεν το 2008 για «πλήρη απόσυρση της Τουρκίας».

«Έχουμε την ίδια απαίτηση. Οι ξένοι στρατοί δεν προορίζονται για την άσκηση λειτουργιών αστυνόμευσης και θα χρησιμεύουν μόνο ως πηγή αστάθειας».

Τρίτον, ότι τα οφέλη που κάθε κοινότητα θα αποκομίσει σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προσωρινών παρεκκλίσεων και ασαφών χρονοδιαγραμμάτων.

«Εάν τα οφέλη αυτά δεν ισχύουν την πρώτη μέρα μιας διευθέτησης, ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα είναι λιγότερο πιθανό και θα εκτροχιασθεί η σε κάθε περίπτωση δύσκολη περίοδος εφαρμογής».

Τέταρτον, ότι η οποιαδήποτε διευθέτηση δεν μπορεί να παραβιάζει τη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Σύμβαση δεσμεύει την Κύπρο και την Τουρκία. Ο Χάρτης δεσμεύει την Κύπρο. Για να είναι νόμιμη οποιαδήποτε διευθέτηση και για να έχουν όλοι οι Κύπριοι πλήρη προστασία του νόμου, πρέπει να ενσωματωθούν τόσο η Σύμβαση όσο και ο Χάρτης».

Καταλήγοντας, διαβεβαιώνουν πως συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μια επιτυχής επανένωση της Κύπρου όχι μόνο θα ωφελήσει τους κατοίκους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και θα σταθεροποιήσει την ταραγμένη  Ανατολική Μεσόγειο και θα ενισχύσει περαιτέρω τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως, «η εστίαση περισσότερο στη διαδικασία και στις προθεσμίες, παρά στην ουσία, θα οδηγήσουν μόνο σε αποτυχία και αστάθεια», καταλήγει η διακήρυξη των ηγετών επτά μεγάλων οργανισμών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ