Να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της κυβερνητικής αλλαγής και το κλίμα αλλαγών και ανακατατάξεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν οι ΗΠΑ στέλνοντας -μετά από μακρά απουσία- τον ειδικό διαπραγματευτή για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια την Κυριακή.

Το θέμα της ονομασίας είχε αναδυθεί από την προεκλογική περίοδο όταν ο νέος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, έθεσε το ζήτημα της επαναφοράς της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές ράγες από τις οποίες την είχε εκτροχιάσει ο Νίκολα Γκρουέφσκι προσεγγίζοντας το Κρεμλίνο.

Τώρα με το ζήτημα του επαναπροσδιορισμπύ των σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια ανοιχτό η ταχεία ένταξη της πΓΔΜ στο NATO και η απονομή του status της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ είναι μείζονα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν τόσο στην εσωτερική όσο και διεθνή ατζέντα επηρεάζοντας άμεσα και την Ελλάδα.

Η επίσκεψη του Νίμιτς θα έρθει λίγο αφότου η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύτηκε να εργαστεί σκληρά για την άρση όλων των εμποδίων στις προσφορές της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και μετά από την επίσκεψη του επιτρόπου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τη Δευτέρα.

Εκτός από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μακρόχρονη διαφωνία ονόματος με την Ελλάδα.

Η πΓΔΜ έλαβε σύσταση να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ το 2005 και σχεδόν προσκλήθηκε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το 2008. Ωστόσο, λόγω της ανεπίλυτης διαφωνίας του ονόματος με τη γειτονική Ελλάδα, η πρόοδος έχει σταματήσει έκτοτε.

Η Αθήνα επιμένει ότι το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας υπονοεί εγγενώς εδαφικές φιλοδοξίες πέρα ​​από τα υπάρχοντα σύνορα του γείτονα της στη βόρεια ελληνική επαρχία, η οποία ονομάζεται επίσης Μακεδονία.
Προηγούμενες προτάσεις για κάποιο είδος σύνθετου ονόματος που θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει αποτελέσματα.

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Νίμιτς στα Σκόπια και στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014, κατά την οποία δεν υπέβαλε νέα πρόταση για επίλυση της διαφοράς.

Οι συνομιλίες «ονόματος» έχουν ουσιαστικά παγώσει από τότε, εν μέρει λόγω της βαθιάς πολιτικής κρίσης που έπληξε τη Μακεδονία στις αρχές του 2015 και η οποία τελείωσε μόλις πρόσφατα με την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίμιτς πρόκειται να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους της πΓΔΜ, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα υποβάλει νέα πρόταση για ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν μετά την επίσκεψή στα Σκόπια, ο Νίμιτς θα κατευθυνθεί στην Αθήνα.

Το ζήτημα του ονόματος ανέδειξε ως κορυφαία προτεραιότητα η κυβέρνηση Ζάεφ με την αποστολή του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Ντιμιτρόφ δέχθηκε θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα, αλλά ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, επανέλαβε ότι η διευθέτηση της διαφωνίας όνομα είναι ζωτικής σημασίας, η Ελλάδα ωστόσο υποστηρίζει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της πΓΔΜ.