Νέες διαστάσεις στο ακόμα ζεστό σκηνικό που στήθηκε στο Αιγαίο δίνει η τουρκική αντιπολιτεύομενη εφημερίδα Cumhuriyet με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Περίεργες οσμές στην κρίση του εμπορικού πλοίου με την Ελλάδα».

 

Το υπό τουρκική σημαία πλοίο ACT δέχθηκε πυρά από σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος όταν αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει ναρκωτικά, αντιπαράθεση που κατέληξε στην κεντρική πολιτική και διπλωματική σκηνή.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο πλοίαρχος του «Act», Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν, ήταν και καπετάνιος του πλοίου που συνόδευε το Μαβί Μαρμαρά προς τη Γάζα και φυλακίστηκε στο Ισραήλ.

Το πλοίο εξάλλου, κατά το δημοσίευμα, ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, ο οποίος είναι συγγενής του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, Αμπντουραχίμ Ντουντάρ.

Τα πλοία της εταιρείας, σύμφωνα με την Cumhuriyet, έχουν βεβαρημένο μητρώο και πολλές φορές έχουν ελεγχθεί από το τουρκικό λιμενικό.

Μάλιστα το 2013 σε άλλο πλοίο της εταιρείας με όνομα Zeynep Dündar, είχαν βρεθεί 3.400 οβίδες, όταν ταξίδευε από την Ουκρανία στην Υεμένη, έχοντας εξοπλισμό κουζίνας ως δηλωμένο φορτίο.

Το 2014 το πλοίο BARIŞ της ιδίας εταιρίας αναγκάστηκε, μετά από βλάβη, να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Κρήτης. Στο πλοίο είχαν βρεθεί 700 Σύροι μετανάστες.

crisismonitor.gr