Νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου

Συνεχίζει η Άγκυρα τις προκλήσεις, με τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για μέτρα που θα ληφθούν μετά την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων. Ανέφερε μάλιστα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στα κοιτάσματα αυτά.

Επικίνδυνα ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει δικαιώματα στα κοιτάσματα. 

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Απάντηση Τσίπρα: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Άμεση ήταν η απάντηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

«Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.
 
«Στην εξωτερική πολιτική θυμάμαι μία ρήση, που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, η οποία λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φυσιολογική» τη χθεσινή εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία «φυσιολογική» εξέλιξη και για την Τουρκία παρατήρησε: «Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό. Ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα».
 
«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει από μία μακρόχρονη οικονομική κρίση ξανακερδίζει χαμένο έδαφος και αναδεικνύεται σαν μία χώρα πολύτιμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βαλκανική, μία χώρα πολύτιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα πολύτιμη στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη σημασία των χειρισμών στον τομέα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας: «Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο, στρατηγική, δημιουργεί διεθνή ερείσματα δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, αλλά είναι σταθερός στις θέσεις του, διαπραγματεύεται με δημιουργικό τρόπο, αλλά, ταυτόχρονα, είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τότε καταφέρνει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει».

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη τη Ελβετίας για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται να μη σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό». 

“Φιλελεύθερος”: Τουρκικό παιχνίδι νεύρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ένα παιχνίδι νεύρων και όχι να οδηγήσει τα πράγματα είτε σε «θερμό επεισόδιο» είτε σε οτιδήποτε άλλο για το οποίο θα μπορεί να κατηγορηθεί.

Παράτυπη, όχι παράνομη

Όπως συναφώς πληροφορείται ο «Φ», η περιοχή που έχει παράτυπα δεσμεύσει η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκεται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της TOTAL West Capella. Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας αφού πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεών της.

Ωστόσο, λόγω του ζητήματος αναγνώρισης, η Τουρκία το έπραξε μονομερώς. Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν πως η Τουρκία δεν αναμένεται να προβεί σε ακραίες ενέργειες αλλά ενδεχομένως να συνεχίσει τις «χαμηλής έντασης», όπως χαρακτηρίζονται, προκλήσεις, οι οποίες έχουν στόχο τη δημιουργία ενδεχομένως κάποιων εντάσεων, χωρίς όμως να είναι η ίδια εκτεθειμένη σοβαρά έναντι του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Συνήθης πρακτική

Κατά την πορεία που προς το Οικόπεδο 11, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων εκτός του FIR Λευκωσίας, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, τουρκικό πολεμικό σκάφος που κυκλοφορεί στην περιοχή έκανε αναγνώριση στοιχείων του West Capella. Μια συνήθης πρακτική από τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, καθώς πολεμικό πλοία από την Τουρκία κυκλοφορούν συνεχώς στη συγκεκριμένη περιοχή επιχειρώντας να παίξουν ρόλο αστυνόμευσης της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την άφιξη του West Capella στον στόχο Onesiphoros West 1, άρχισαν αμέσως οι προσπάθειες εγκατάστασης και σταθεροποίησης της πλατφόρμας, ενώ από τις 8 το πρωί της Τετάρτης άρχισαν οι πτήσεις ελικοπτέρων από ιδιωτική εταιρεία που μεταφέρει προσωπικό από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Το μεσημέρι άρχισαν οι πτήσεις και εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξοικείωση των πιλότων και των χειριστών, ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για μεταφορά ασθενών, ρύπανση, τρομοκρατική ενέργεια ή άλλες περιπτώσεις που χειρίζεται το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα. Το Κέντρο θα βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με το West Capella και υπάρχει ετοιμότητα για υποστήριξη.

Οι τρεις ζώνες ασφαλείας

Το ΚΣΕΔ με NAVTEX και NOTAM που εξέδωσε έχει δεσμεύσει ως απαγορευμένη περιοχή 500 μέτρα, 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια ύψος γύρω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το πλοίο γεωτρύπανο, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε οποιαδήποτε πλωτά και εναέρια μέσα τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε περίπτωση παραβίασης αυτή της απαγορευμένης «κόκκινης» ζώνης από μη εξουσιοδοτημένο μέσο, υπάρχει πλοίο υποστήριξης που μπαίνει στην πορεία του για να το εκτρέψει. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων γύρω από τη γεώτρηση δεν υπήρχε τίποτα ανησυχητικό.

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ΝΜ όπου επιτρέπεται η διακίνηση άλλων πλοίων τα οποία ενημερώνονται ότι βρίσκονται κοντά σε χώρο όπου υπάρχει πλατφόρμα διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών. Η «κίτρινη ζώνη» στα 15 ΝΜ είναι το σημείο απ’ όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση προς τα διερχόμενα πλοία.

Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές δραστηριότητες θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, αναφορικά με τις άλλες δύο πλατφόρμες, κινούνταν εντός της κίτρινης και πορτοκαλί ζώνης, αλλά όχι της κόκκινης. Πράξη όχι τυχαία. Γιατί σε εκείνο το σημείο μπορεί η παρουσία της να είναι ενοχλητική, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται παράνομη και κανείς δεν μπορεί να την καταδικάσει γι’ αυτό.

protothema.gr/eleftherostypos.gr/ΑΠΕ/Φιλελευθερος