Σάλος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Έχασαν την περιουσία τους μετά από διαπλεκόμενες διαδικασίες

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Με δικαστική απόφαση Ισραηλινές εταιρείες παίρνουν γη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Για ολική καταστροφή κάνουν λόγο οι Πατριαρχικοί. Προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας αραβικών χωρών και Ισραήλ
Το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έχασε την πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τις ισραηλινές εταιρίες, οι οποίες, διεκδικούσαν τα ακίνητα του πατριαρχείου, στην πύλη του Δαβίδ. Η απόφαση αυτή, ουσιαστικά, παίρνει μέρος της περιουσίας του Πατριαρχείου και την παραχωρεί, με την σφραγίδα του κεντρικού ισραηλινού δικαστηρίου, σε εταιρίες που ανήκουν μάλιστα σε φανατικούς Εβραίους,στους Ατερέτ Κοανίμ. Η είδηση αυτή έχει κάνει άνω κάτω το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, που έχει σπαταλήσει ως τώρα σε δικηγόρους πάνω από 3εκατομμύρια δολάρια για να σώσει αυτά τα ακίνητα. Έχει δεχθεί επιθέσεις από τις ενδιαφερόμενες πλευρές χωρίς ουσιαστικά να έχει επιδιώξει την αγοραπωλησία αυτών.

Το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, βρίσκεται σε διαμάχη με τις εταιρίες αυτές πάνω από 12χρόνια. Τα συγκεκριμένα ακίνητα που είναι σε στρατηγική, για την Ιερουσαλήμ τοποθεσία, διεκδικήθηκαν από τις ισραηλινές εταιρίες, μέσω τρίτων ατόμων, οι οποίοι, εισχωρώντας στο πατριαρχείο κατάφεραν να δημιουργήσουν το έδαφος, για την σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το πατριαρχείο στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιορδανία και Παλαιστίνη διότι αφήνει τους εβραίους να εισχωρήσουν στα περιουσιακά κομμάτια του, με τη μορφή του εποικισμού.

«Δεν είναι μια απλή απόφαση δικαστηρίου αλλά έχει πολιτική χροιά και στρατηγική» δήλωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Ιορδανική πλευρά που δεν μπορεί να πιστέψει ότι με αυτόν τον τρόπο χάνονται σημαντικά κομμάτια γης και ακινήτων που ήταν στην κατοχή του Πατριαρχείου και στην αραβική πλευρά της Ιερουσαλήμ.

«Η απόφαση αυτή είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για το Πατριαρχείο μας» δηλώνει αποκλειστικά Πατριαρχικός επίτροπος ο οποίος μάλιστα έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή με την υπόθεση των δικαστηρίων .

« Τώρα όλοι οι άραβες θα τα ρίξουν πάνω μας δηλώνει συγκλονισμένος. Δεν τους νοιάζει υπό ποια διοίκηση έγιναν οι συναλλαγές , τους νοιάζει ότι είμαστε Έλληνες άρα όλοι φταίμε.»

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΜΑΧΗ
Η μεγάλη αυτή υπόθεση της διεκδίκησης των ιστορικών ακινήτων ( ξενοδοχείο Πέτρα και Ιμπέριαλ ) από το Ισραήλ, ξεκίνησε το 2004, όταν ακόμη ήταν Πατριάρχης ο Ειρηναίος . Άλλωστε αυτή η υπόθεση ήταν η αιτία που έπεσε από το θρόνο του, ο τότε Πατριάρχης.

Το σχέδιο ήταν οργανωμένο, προφανώς από ξένα κέντρα όπως είχαν καταγγείλει τότε άνθρωποι του Πατριαρχείου και είχε γραφεί στον διεθνή τύπο.

Τα φιλέτα αυτά, τα εποφθαλμιούσαν Ισραηλινές εταιρίες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποκτήσουν έδαφος και σε αυτό το τμήμα της Ιερουσαλήμ .

Τότε λοιπόν ένα πρόσωπο κλειδί, ο Νίκος Παπαδήμας που μετέπειτα φυλακίστηκε για την υπόθεση αυτή, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου και κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του. Το αποτέλεσμα ήταν να του δώσει ακόμη και πληρεξούσιο προκειμένου να κινείται για θέματα που αφορούσαν τα ακίνητα του Πατριαρχείου. Τότε μάλιστα το 2004, ο ίδιος ο Παπαδήμας κατάφερε να υπογράψει κρυφά από το πατριαρχείο, συμφωνία με αυτές τις εταιρίες δίνοντάς τους, τα ακίνητα φιλέτα του Πατριαρχείου στην Πύλη του Δαβίδ τα οποία σήμερα τελικά χάσαμε.

Όταν έγινε γνωστή η κίνηση αυτή στο Πατριαρχείο, ένα χρόνο μετά, καταγγέλθηκε αμέσως η παράνομη δραστηριότητα του Παπαδήμα. Οι αγιοταφίτες τότε προχώρησαν στην έκπτωση Ειρηναίου, θεωρώντας τον συνυπεύθυνο, και στην εκλογή του σημερινού Πατριάρχη Θεόφιλου. Αργότερα ξετυλίγοντας το κουβάρι, έγινε κατανοητό, ότι ο Παπαδήμας ήταν βαλτός και ουσιαστικά έπαιξε παιχνίδι εναντίον του Πατριαρχείου, εισχώρησε σε αυτό, κέρδισε την εμπιστοσύνη, του τότε Πατριάρχη κι έκανε αγοραπωλησίες κάτω από το τραπέζι.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο αναγνώρισε την πράξη της πώλησης των ακινήτων και δεν έκανε δεκτή την θέση της σημερινής διοίκησης του Πατριαρχείου που εξήγησε στο δικαστήριο, όλη την παράνομη δραστηριότητα στην οποία έπεσαν θύματα.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Η απόφαση αυτή του Ισραηλινού δικαστηρίου ανοίγει δύο μεγάλα θέματα.
Το ένα αφορά τις ελληνοαραβικές σχέσεις οι οποίες θα κλονισθούν μετά από αυτό.
Το άλλο εξίσου σοβαρό θέμα, αφορά την επεκτατική πολιτική των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ και σε παλαιστινιακά ακόμη εδάφη που δεν σταματά και αυτό μελλοντικά θα φέρει μεγαλύτερες διαμάχες.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προειδοποιεί ότι θα φτάσει στα ανώτατα δικαστήρια για την υπόθεση αυτή, ακόμη και αν γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να του επιστραφεί γη και ακίνητα που έλαβαν με δικαστική απόφαση, ισραηλινές εταιρίες. 

briefingnews.gr