Η άνδος του AfD προκαλεί κλυδωνισμούς στην Ευρώπη

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αλλά και από τη θριαμβευτική είσοδο του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • CDU/CSU 33% (2013:41,5%) 
  • SPD 20,5% (25,7%) 
  • AfD 12,6% (4,7%)
  • FDP (Φιλελεύθεροι) 10,7% (4,8%) 
  • Αριστερά 9,2% (8,6%) 
  • Πράσινοι 8,9% (8,4%)
  • Λοιπά κόμματα 5,1%

Το κόμμα της Α. Μέρκελ κατέγραψε βαριές απώλειες, αν και ήταν πρώτο, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς υπέστησαν ιστορική ήττα, που τερμάτησαν δεύτεροι.

Τα αποτελέσματα προκαλούν προβληματισμό (πέραν του ακροδιξιού σοκ, καθώς το AfD μπαίνει στη Βουλή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία), πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που ο Μάρτιν Σουλτς έκλεισε την πόρτα στο μεγάλο συνασπισμό. Μόνο δυνατό σενάριο για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, πλέον, ο συνασπισμός υπό την Μέρκελ με τη συμμετοχή τόσο των Φιλελευθέρων, όσο και των Πρασίνων, ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» (λόγω των χρωμάτων που αντιστοιχούν στα τρία κόμματα μαύρο, κίτρινο και πράσινο και παραπέμπουν χρωματικά στη σημαία της Τζαμάικα). 

Ηδη, Πράσινοι και τους Φιλελεύθεροι  απάντησαν θετικά στην έναρξη της σχετικής συζήτησης. Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και οι ζυμώσεις μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης χρονοβόρες. 

Η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στο «Γύρo των ελεφάντων», το καθιερωμένο τηλεοπτικό πάνελ με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών κομμάτων, τη βραδιά την εκλογών, σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα. «Γενικά είμαι πάντα αισιόδοξη» είπε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Η δύναμη κρύβεται στην ηρεμία». 

Από την πλευρά του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντερ δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ. «Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποίησε. «Η νέα μας ευκαιρία συνοδεύεται από μια μεγάλη ευθύνη – την οποία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε», τόνισε. 

Ο δε επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ, δήλωσε ότι  «είναι αυτονόητο ότι θα αποδεχθούμε την πρόσκληση για διαβουλεύσεις». «Το θέμα είναι να αναλάβουμε ευθύνες για τη χώρα μας», είπε βάζοντας, ωστόσο, όρους: «Θέλουμε να κυβερνήσουμε για να φέρουμε αλλαγές. Αλλά χωρίς μέτρα για την προστασία του κλίματος δεν μπορώ να υπογράψω καμιά συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού» τόνισε. Και ανέφερε ως πρόσθετες προϋποθέσεις μια ισχυρή φωνή για τη δικαιοσύνη και μάχη κατά του ρατσισμού.

«Δεν θα είμαστε εύκολοι εταίροι», πρόσθεσε η συνυποψήφιά του, Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ. Και αναφερόμενη στις πιθανές διαπραγματεύσεις προειδοποίησε: «θα είναι δύσκολες οι συνομιλίες».

Σουλτς: Το SPD δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση

«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς χθες βράδυ και απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε και μάλιστα ανέθεσε ήδη την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αντρέα Νάλες, καθώς ο ίδιος θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του κόμματος. Επίσης, στη διάρκεια της «Στρογγυλής Τράπεζας των Ελεφάντων», ο Μάρτιν Σουλτς προχώρησε και σε δριμεία επίθεση εναντίον της κ. Μέρκελ. «Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» είπε ο Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο. Συνόδευσε, μάλιστα, τις δηλώσεις του αυτές -που ήδη έχουν προκαλέσει εντύπωση τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας για τη σφοδρότητά τους- με μια προειδοποίηση προς τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων: «Θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία». 

Iστορικό βήμα προς τα πίσω η άνοδος του AfD

«Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα» έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο του AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για τη Δημοκρατία μας».

«Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για τη Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός» γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Θα κυνηγήσουμε παντού τη Μέρκελ»

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στη Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία. Θα την κυνηγήσουμε παντού (σ.σ.: τη Μέρκελ) και θα πάρουμε πίσω τη Γερμανία και τον λαό της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κάνοντας πολύ κόσμο να ανατριχιάσει. Οι ψήφοι του AfD, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κάλπης, προήλθαν κυρίως από διαρροές ψηφοφόρων του CDU, του SPD και της Αριστεράς, ενώ περίπου 1,2 εκατ. ψήφοι αφορούν πολίτες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει.

«Πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους του AfD, με καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει και να διερευνήσει τι είναι αυτό που σήκωσε τόσο κόσμο από τον «καναπέ». Στη Βαυαρία, το μήνυμα ερμηνεύθηκε ήδη με τον «εύκολο» τρόπο. Στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κόστισε η προσφυγική πολιτική και σημείωσαν τη χαμηλότερη επίδοσή τους από το 1949, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ και σκλήρυνε ήδη από χθες το βράδυ τη ρητορική του για το θέμα.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική του AfD. «Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι τους ακροδεξιοί», έλεγαν και ξανάλεγαν χθες το βράδυ τα στελέχη της κυρίας Μέρκελ, εκφράζοντας περισσότερο ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενική πεποίθηση. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, πάντως, δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας. Πήρε μάλιστα το όνομά της από το επιχείρημα που επαναλάμβανε τότε συνεχώς η καγκελάριος: Δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας. «Υπάρχει εναλλακτική», απάντησαν τότε οι ιδρυτές του κόμματος, το οποίο έκτοτε διασπάστηκε, για να «καβαλήσει» κατόπιν το προσφυγικό κύμα και να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών, με αποκορύφωμα το χθεσινό αποτέλεσμα.

Τι είδους κυβέρνηση θα έχει η Γερμανία
 
Η Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί δεν θα σχηματίσουν εύκολα κυβερνητική πλειοψηφία. Οι Σοσιαλδημοκράτες, έχοντας καταγράψει το χειρότερο αποτέλεσμα στη μεταπολεμική ιστορία τους, ανάμεσα στο 20% και το 21%, ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα περάσουν στην αντιπολίτευση. Μία συμμαχία χριστιανικών ενώσεων και των φιλελεύθερων του FDP (γύρω στο 10%) θα ήταν η φυσικότερη εξέλιξη. Αλλά τα ποσοστά τους δεν επαρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Μοναδική λύση, η διεύρυνση προς τους οικολόγους, εξέλιξη που θα είναι πρωτοφανής σε εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι η σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Πράσινους, από τη μία πλευρά, και τους Φιλελεύθερους, αλλά και τη συντηρητικότερη πτέρυγα της πολιτικής οικογένειας της Μέρκελ, από την άλλη. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους. Και ορισμένα μέσα ενημέρωσης φθάνουν μέχρι και στη διατύπωση της πρόβλεψης για διεξαγωγή νέων εκλογών εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Προς κυβέρνηση «Τζαμάικα» η Γερμανία

Μετά τη δήλωση του Μάρτιν Σουλτς, το σενάριο που προκρίνεται στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι αυτό της… Τζαμάικα. 

Ο περίφημος συνασπισμός «Τζαμάικα», ο οποίος είναι και ο πιο πιθανός (μιας και οι έδρες που φαίνεται να βγάζουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι δεν τους αρκούν για να κάνουν βιώσιμη κυβέρνηση από μόνοι τους με την Άνγκελα Μέρκελ), δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Ηδη η Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, ενώ τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Πράσινοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην έναρξη συζητήσεων για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.  

Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στη Γερμανία και αποκλείεται μέχρι τώρα από όλους. Ετσι, οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα σχηματιστεί το κυβερνητικό σχήμα που αποκαλείται «Τζαμάικα», από τα χρώματα των τριών κομμάτων, που αντιστοιχούν σε εκείνα της σημαίας της Τζαμάικας.

Η νέα κυβέρνηση θα δείξει τις μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο
 
Από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Τα διεθνή θέματα ήσαν σχεδόν απόντα από την προεκλογική εκστρατεία. Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται «μεγάλη Ελβετία», η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit.

«Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αλλαγές που έρχονται από αλλού, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προσανατολισμό της προς ανατολάς, αλλά και με την παραδοσιακή συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή», θεωρεί ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman. Σε περίπτωση συμμαχίας του με το SPD, η Γερμανία θα ήταν πιο ανοικτή απέναντι στην εισαγωγή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Αυτό θα είναι δύσκολο με την παρουσία των φιλελεύθερων και υπό την πίεση της εθνικιστικής και αντίθετης με το ευρώ δεξιάς.

Τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου

«Νίκη – εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα.

«Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές».

«Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Suddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας».

«Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση».

«Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική.

«Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Γερμανία αλλάζει: Δύσκολη νίκη Μέρκελ, ναυάγιο Σουλτς, ακροδεξιό χτύπημα

Γερμανικές Εκλογές: Πικρή νίκη για τη Μέρκελ – Σοκ για την Ευρώπη ο «θρίαμβος» του AfD