«Οι Σοσιαλδημοκράτες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία δήλωσαν ότι θα μείνουν εκτός κυβέρνησης. Φαντάζομαι δεν ήθελαν να δώσουν και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά, που ήρθε τρίτη. Όμως δεν αποκλείω στο τέλος να υπάρξει συνεργασία με την Μέρκελ», σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην τηλεόραση TV100 της Θεσσαλονίκης και την δημοσιογράφο Μαρία Αναγνωστίδου. 

Ταυτόχρονα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, ανέλυσε πως την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό το ανησυχητικό αποτέλεσμα στην Γερμανία την επιρρίπτει «στις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που κρύβει η κόλαση του λεγόμενου γερμανικού οικονομικού θαύματος».

«Δεν αποκλείεται τελείως η πιθανότητα του μεγάλου συνασπισμού αν οι διαπραγματεύσεις με τους φιλελεύθερους και του Πράσινους με την κα Μέρκελ αποτύχουν, διότι και η γερμανική οικονομική ελίτ είναι πάρα πολύ ισχυρή με την δυνατότητα να πιέσει τους χριστιανοδημοκράτες να αλλάξουν απόφαση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως το πρόσωπο που θα αναλάβει το οικονομικό χαρτοφυλάκιο είναι μέχρι στιγμής άγνωστο. «Είναι, μάλλον δύσκολο να καταλήξει σε φιλελεύθερους καθώς οι Πράσινοι θα ασκήσουν βέτο στον οικονομικό εθνικισμό των Ελεύθερων Δημοκρατών», εξήγησε προσθέτοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι που ώθησαν την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Όπως είπε ο Στέλιος Κούλογλου, το μέλλον της Ευρώπης θα ήταν πιο αισιόδοξο με μια αλλαγή κατεύθυνσης προς εξισορρόπηση των ανισοτήτων, αλλά πλέον «θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια, που θέλει να κάνει ο Μακρόν για τους δικούς του λόγους, μπαίνει σε δοκιμασία διότι πρώτον έχουμε την πιθανότητα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που κινήθηκαν με μια αντιευρωπαϊκή εκστρατεία να μπουν στην κυβέρνηση και δεύτερον διότι όλο το πολιτικό σύστημα μετατοπίζεται προς τα δεξιά μετά την ισχυροποίηση της ακροδεξιάς». Όπως εξήγησε, η Μέρκελ δεν έχει ευρωπαϊκό όραμα και στρατηγική με αποτέλεσμα να επηρεάζεται από τους εταίρους της.

«Το προσφυγικό δεν πρέπει να καλύψει το δάσος. Σίγουρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο, όμως, η Ευρώπη έχασε την αίγλη της. Έχουν μεγαλώσει οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια, ενώ παλιότερα θεωρείτο πιο ευημερούσα, κοινωνικά δίκαιη με ασφάλιση και πρόνοια για τους πολίτες της. Αυτό δείχνουν και τα εκλογικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά η νεολαία της Ευρώπης με τα το τέλος του Β παγκοσμίου καλείται να ζήσει χειρότερα από τους γονείς της. Αυτό είναι το σημαντικό πρόβλημα σήμερα και όσο η Ευρώπη τα βάζει κάτω από το τραπέζι, ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξάνεται με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το ντόμινο να καταρρεύσει».

«Βρισκόμαστε ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου για την Ευρώπη που ή η ακροδεξιά θα επιβάλει την ατζέντα της ή θα την επιβάλουν οι προοδευτικές δυνάμεις.  Όμως είμαι απαισιόδοξος, καθώς δεν υπάρχουν οι ηγέτες που θα μπορούσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.