Το καλό κλίμα δεν πρέπει να ταυτίζεται με υποχωρητικότητα στα καυτά θέματα-Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τις δηλώσεις για χρέος και F-16 

 

Υψηλά ιστάμενες πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι να διαμορφώνει τις συνθήκες ώστε η χώρα να πάρει όσα περισσότερα μπορεί, όποιος κι αν είναι ο «ένοικος» του Λευκού Οίκου.

«Χημεία δεν σημαίνει συμφωνία» επισημαίνουν αναφορικά με τις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας ότι είναι γνωστό πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις. «Υπήρξε, πάντως, κατανόηση στο τι ζητούσαμε, τι λέγαμε και τι δεν λέγαμε» προσθέτουν.

Παράλληλα, σημειώνεται το θετικό πρόσημο από τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το χρέος, καθώς όταν εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρχε η εκτίμηση ότι δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο θέμα.

Με αφορμή την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου για τη δήλωση που είχε κάνει παλιότερα ο πρωθυπουργός, ανέφεραν μεταξύ άλλων πως ο Αμερικανός Πρόεδρος του είπε με χιουμοριστική διάθεση ότι δεν γνώριζε πως ήταν μεταξύ των φανατικά εναντίον του πριν τις εκλογές, με τον κ. Τσίπρα να του απαντά πως φυσικά και ήταν και ότι πολύς κόσμος αισθανόταν ότι αν αναλάβει θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά διαπίστωσαν πως δεν είναι έτσι.

Τα λάθη έφεραν αλλαγή στάσης

Οι ίδιες πηγές σχολίασαν και τις επαφές του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τη διαφορετική στάση που έχει το ΔΝΤ τον τελευταίο καιρό.

Επισημαίνουν δε πως τα αλλεπάλληλα λάθη έχουν κάνει το Ταμείο να αλλάξει στάση, εκτιμώντας ότι καθώς υπάρχει η προϊστορία των λανθασμένων προβλέψεων, το Ταμείο για λόγους αξιοπιστίας θα επιμείνει να κερδίσει κάτι σημαντικό, και αυτό είναι το θέμα του χρέους.

Αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στο Ταμείο, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή πλευρά, να μην τραβήξουν σε μάκρος οι συζητήσεις, γιατί κάτι τέτοιο επίσης θα έπληττε την αξιοπιστία του, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Αφετηρία για τις όποιες εξελίξεις είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, ενώ η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης θα βάλει στις ράγες το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Ανακοινώσεις το Νοέμβρη για το κοινωνικό μέρισμα

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το ακριβές ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα μπορέσει να προσδιοριστεί προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχει η πλήρης εικόνα για το υπερπλεόνασμα και πως η εκτίμηση είναι πως θα βρίσκεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

«Θα κατευθυνθεί σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Η λογική μας δεν είναι πελατειακή για μια συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά θα είναι εισοδηματικά κριτήρια» σημειώνουν, εξηγώντας ότι συνεπώς θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και ευρύτερα στρώματα. Συμπληρώνουν δε πως οι θεσμοί είναι ενήμεροι και πως έχει ήδη συζητηθεί.

Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη συζήτηση για αναβάθμιση των F-16 οι πηγές του Μαξίμου επισημαίνουν ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ επαλαμβάνουν ότι από τα 2,4 δισ. η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με τα 1,1 και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας. Τα υπόλοιπα (φόροι, αντισταθμιστικά κλπ) θα τα αναλάβει η αμερικανική πλευρά.

Ασκούν έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας ότι καθώς αυτά είναι σοβαρά θέματα, θα ήταν προτιμότερο να ρωτούν πρώτα να μάθουν και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις και να προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες, «γιατί αναγκάζονται να οδηγούνται σε αυτοδιαψεύσεις».

Κάνουν λόγο για «διπλή γκάφα» στην οποία υπέπεσε η ΝΔ: Αφενός ότι βγήκε εχθρικά απέναντι σε κάτι το οποίο, αν στοιχειωδώς είχαν ρωτήσει τους αρμόδιους για τα θέματα του υπουργείου Άμυνας, θα τους έλεγαν πως είναι κάτι που συζητείται χρόνια και είναι ανάγκη για την Αεροπορία. Αφετέρου, ότι έτρεξαν να τοποθετηθούν για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ενώ η αίσθηση που υπάρχει από αυτούς που ξέρουν είναι πως είναι μια επωφελής συμφωνία.

Σημειώνουν, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος να ενημερώσει τα κόμματα και τη Βουλή εφόσον του ζητηθεί, αλλά δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για κάτι που θεωρεί αυτονόητο και με το οποίο θα ασχοληθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όταν έρθει η ώρα.

Στο ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες, σημειώνουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια και θα αφορά ένα ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή ουσιαστικά 110 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Εμείς ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 1 δισ. σε κοινωνικό μέρισμα», σχολιάζουν, και εκτιμούν ότι οι εταίροι δεν τα λένε αυτά και πως ίσως κάποιοι «τους βάζουν λόγια να τα λένε». Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε μια κούρσα εξοπλισμών όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά ότι, αντίθετα, «προβαίνει στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να μην είναι αναξιοποίητα αυτά τα οποία έχουμε», «έχουμε την εθνική ευθύνη να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων».

Πηγή {ΑΠΕ-ΜΠΕ