Κέρδισε στις εκλογές για τη δημαρχεία της Νέας Υόρκης την ελληνομαερικανίδα υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Νικόλ Μαλλιωτάκη

Ο δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης επανεκλέγεται στο αξίωμα, κατά προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως υπερασπιστής των νεοϋορκέζων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε όπως φαίνεται με ευκολία νέα τετραετή θητεία καθώς, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα με το 68% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, συγκεντρώνει το 64% των ψήφων ενώ η ρεπουμπλικάνα αντίπαλός του, η Νικόλ Μαλιοτάκις, περιορίζεται στο 30%.

Ήττες για τον Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο δημοκρατικός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Βιρτζίνιας, ο Ραλφ Νόρθαμ, επικράτησε την Τρίτη του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Εντ Γκιλέσπι, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είχε διεξαγάγει εκστρατεία δίνοντας την έμφαση σε λαϊκιστικές και εθνικιστικές θέσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ.

Σε μια άλλη Πολιτεία, το Νιού Τζέρσι, ο δημοκρατικός υποψήφιος Φιλ Μέρφι επικράτησε επίσης και θα διαδεχθεί τον απερχόμενο ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Κρις Κρίστι, στενό σύμμαχο του Τραμπ.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στη Βιρτζίνια, με το 60% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Νόρθαμ συγκεντρώνει το 52% των ψήφων έναντι ενός 47% του Γκιλέσπι.

Ο Εντ Γκιλέσπι δεν κατάφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να κάνει μια εμφάνιση στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, πάντως αυτός ο κομματάρχης των ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία έκανε το τελευταίο διάστημα μια στροφή προς τα δεξιά, βάζοντας ζητήματα όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση, η εγκληματικότητα ή ακόμη τα αγάλματα που τιμούν συνομοσπονδιακούς στην καρδιά των ομιλιών του.

Ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του απλά με μηνύματα στο Twitter, χωρίς να πάει στην Πολιτεία να τον υποστηρίξει. Μετά την ήττα του Γκιλέσπι, ο Τραμπ αποπειράθηκε με μια ανάρτησή του στο Twitter να αποστασιοποιηθεί από τον υποψήφιο.

Οι δημοκρατικοί από την άλλη έβλεπαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μια ευκαιρία να πάρουν μια ρεβάνς, έναν χρόνο ακριβώς μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία.

“Ο φόβος, ο διχασμός και το μίσος δεν δουλεύουν”, σχολίασε ο απερχόμενος δημοκρατικός κυβερνήτης Τέρι Μακόλιφ την Τρίτη, λίγο πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Οι δημοκρατικοί, πέραν των εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη των κυβερνητών στη Βιρτζίνια και το Νιού Τζέρσι, επικράτησαν επίσης στις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη, την πολυπληθέστερη αμερικανική μεγαλούπολη, με τον Μπιλ ντε Μπλέιζιο να καταγάγει άνετη νίκη και να εξασφαλίζει νέα τετραετή θητεία.

Με βάση τα αποτελέσματα με το 83% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως υπερασπιστής των νεοϋορκέζων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώνει το 64,7% των ψήφων, έναντι ενός 29,5% της αντιπάλου του Νικόλ Μαλιοτάκις.

Η νίκη του 56χρονου Ντε Μπλέιζιο, αμερικανού ιταλικής καταγωγής, ήταν πάντως αναμενόμενη, καθώς η Νέα Υόρκη είναι προπύργιο των δημοκρατικών και η Μαλιοτάκις, παρά την επιθετική εκστρατεία που διεξήγαγε—κατηγορώντας για παράδειγμα τον δήμαρχο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ομοσπονδιακές αρχές στην καταδίωξη των μεταναστών χωρίς χαρτιά—δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην πόλη ή στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό.