Τι λέει η αμερικανική εταιρία αναλύσεων για την νέα κυβέρνηση

 Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν δύο μήνες, η Αυστρία έκανε κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). Στις 18 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλλεν ορκίστηκε στην κυβέρνηση, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο καγκελάριος –από το Λαϊκό Κόμμα- Sebastian Kurz. Και δεδομένης της εθνικιστικής κλίσης του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), ο νέος συνασπισμός θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις στις σχέσεις της Αυστρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου έδειξαν ότι ο δεξιός λαϊκισμός κερδίζει την προτίμηση των αυστριακών ψηφοφόρων, την ώρα που το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συγκέντρωσε το 26% των ψήφων, καθιστώντας το σημαντικό μέλος των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία συνασπισμού. Το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα (OVP) πήρε το 31,5% των ψήφων, ακολουθούμενο από το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας (SPO) με 26,9%. Και παρόλο που οι πολιτικές απόψεις του FPOείναι σχετικά ακραίες, το κόμμα εντούτοις είχε παρουσία στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μεταξύ του 1983-1987, το κόμμα ανήκε σε συνασπισμό μαζί με το SPO, και από το 2000 μέχρι το 2007 κυβέρνησε με το Λαϊκό Κόμμα (OVP). Στην πραγματικότητα το 2000, πέντε χρόνια μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εναγκαλισμός με μια ακροδεξιά κυβέρνηση σόκαρε την Ένωση σε τέτοιο βαθμό που οι ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν προσωρινά διπλωματικές κυρώσεις.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι αντιδράσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα (OVP) και το κόμμα της Ελευθερίας (FPO) ήταν πολύ πιο ήπιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμως δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση της νέας αυστριακής κυβέρνησης και παρόλο που ο ευρωπαίος Επίτροπος PierreMoscoviciείχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη ακροδεξιού κόμματος στην εξουσία (σε οποιοδήποτε κράτος μέλος), αναγνώρισε ότι ο ευρωσκεπτικισμός είναι πολύ πιο δημοφιλής σε ολόκληρη την Ένωση τώρα, από ότι ήταν πριν από 17 χρόνια. Εν τω μεταξύ, πιο επικριτικές αντιδράσεις προήλθαν από το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ως προς τις αντιδράσεις της τελευταίας, το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) έχει εκφράσει την επιθυμία να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

Αν και η νέα αυστριακή κυβέρνηση διανύει τις πρώτες της ημέρες, ο Kurzέχει ήδη πει ότι πρόκειται για μια φιλοευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τη γερμανική κυβέρνηση, όπως ήταν και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ως εθνικιστικό κόμμα, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) θέλει να προστατεύσει την κυριαρχία της Αυστρίας, αλλά η βασική πολιτική της μάχη δεν είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως αντάλλαγμα για μια σκληρή κυβερνητική θέση σε θέματα, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συμφώνησε να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική του και να εγκαταλείψει την προεκλογική υπόσχεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ. Τώρα, αντί ανοιχτά να πηγαίνει κόντρα στην Ένωση, το FPOείναι πολύ πιο πιθανό να προωθήσει οικονομικές πολιτικές προστατευτισμού, καθώς και την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης από την παράνομη μετανάστευση.

Παρά τις εν λόγω παραχωρήσεις, η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαφορές μεταξύ του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) και του πιο μετριοπαθούς Λαϊκού Κόμματος (OVP) – ειδικά όταν η Αυστρία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αν και (η Αυστρία) δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια θεαματική ενέργεια εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) θα είναι σε θέση ακόμα να προβάλει αντίσταση στα σχέδια μεγαλύτερης ενσωμάτωσης στην ΕΕ.

Η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα προσπαθήσει, στο τέλος, να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ του ευρωσκεπτικισμού και της προσαρμογής της στο μπλοκ. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως τα μέλη της ομάδας του Visegrad(Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), τα οποία τείνουν να επιδεικνύουν τον σκεπτικισμό τους αναφορικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ως μέλος, όμως, της ευρωζώνης, η Αυστρία θα παραμείνει επίσης αποφασισμένη να συμμετάσχει σε συζητήσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

 Επικαιροποίηση της πρόβλεψης του Stratfor: Στην πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, το Stratforείχε πει ότι η ακροδεξιά θα  δείξει τη δύναμή της στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας. Και παρόλο που (το Stratfor) περιμένει ότι η Αυστρία θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρουσία του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) στην αυστριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει μια εθνικιστική ώθηση στη μεταναστευτική πολιτική, στους συνοριακούς ελέγχους και στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.