Αναπάντεχη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στο 2,6% καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ωστόσο για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 2,3% από 1,5% το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. 

Για το 2018, οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3%, χάρη στο ασθενές δολάριο, στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και στην επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οσο για την αρνητική έκπληξη που επιφύλασσε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 για την αμερικανική οικονομία, η απρόσμενη επιβράδυνση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση των εισαγωγών, ο οποίες, με τη σειρά τους, είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 2,6%, όταν οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα αναπτυχθεί ετησίως με ρυθμό 3%. Συγκριτικά, το τρίτο τρίμηνο του 2017 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο με ρυθμό 13,9%, δηλαδή με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2010, αντισταθμίζοντας κατά πολύ την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών.

Η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε κατά 4,6%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2014. Η κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό 3,8% και προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει να είναι υψηλή και το 2018, χάρη στην αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών, στην άνοδο του χρηματιστηρίου και των τιμών των κατοικιών και στη μείωση της φορολογίας που ψήφισε τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, ανησυχητική είναι υποχώρηση της αποταμίευσης στο 2,6% το τέταρτο τρίμηνο από 3,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017.