Μήνυμα προς την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αποτελεί το «όχι» σε σύνθετη ονομασία που λένε 6 στους 10 Έλληνες, στη δημοσκόπηση της Pulse και του Action24.

 Πιο συγκεκριμένα το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί με οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», έναντι του 35% που συμφωνούν. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 65 % των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το «Σκοπιανό».

Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή την ερώτηση, είναι πως ανάμεσά τους βρίσκεται και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου που επιχείρησε να απαξιώσει τις κινήσεις αυτές, σε ποσοστό 57% κρίνουν «θετικά» τα συλλαλητήρια. Επίσης στο γκάλοπ της Pulse το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πολύ ή αρκετά σημαντικό για τη χώρα.

Σχετικά με τον ποιο πολιτικό αρχηγό θα εμπιστεύονταν περισσότερο για να διαχειριστεί το ονοματολογικό των Σκοπίων, το 32% των ερωτηθέντων δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 24% που λέει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται και στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία με 32% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των Εγκύρων η ΝΔ είναι μπροστά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, με 32% έναντι ποσοστού 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5%, το ΚΚΕ με 5,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, η Ένωση Κεντρώων, επίσης με 2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1% και η Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) με 1%. Τέλος στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 59% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μέτρηση που έγινε πανελλαδικά και στην οποία έλαβαν μέρος 1518 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου, ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός και ολοκληρώθηκε χθες 29 Ιανουαρίου 2018.