Συγχαρητήρια μετά το περιστατικό  στα Ίμια έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του πληρώματος του πλοίου του Λιμενικού«Γαύδος» στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

 

«Δείξατε ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα» είπε ο πρωθυπουργός στο πλήρωμα του πλοίου, το οποίο ενεπλάκη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αποτέλεσε στόχο της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια. «Βέβαια ο ρόλος σας δεν είναι αποτρεπτικός. Αποτρεπτικός είναι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων. Εσείς φυλάσσετε τα ευρωπαϊκά σύνορα με επαγγελματισμό,ψυχραιμία και νηφαλιότητα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πλωτάρχης κυβερνήτης του «Γαύδος» Σπύρος Κρουστάλης δήλωσε για την ημέρα του επεισοδίου στα Ίμια ότι «ήταν μια ημέρα με μεγάλη ένταση εκ του αποτελέσματος όλα πήγαν καλά».

Επισκεπτόμενος το υπουργείο Ναυτιλίας, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τα μέλη του πληρώματος του περιπολικού «Γαύδος» με τον κωδικό αριθμό 090 που δέχθηκε επίθεση από τουρκικό πολεμικό πλοίο το οποίο επιχείρησε να βυθίσει το ελληνικό πλοίο. Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι 27 άντρες και γυναίκες του Λιμενικού που βρίσκονταν εν πλω στο περιπολικό 090 περιέγραψε μέλος του πληρώματος του Γαύδος.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν χαμογελαστός ενώ μιλούσε με τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», τα οποία καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης διατήρησαν τη σοβαρότητά τους. Στη συνέχεια στον Αλέξη Τσίπρα έγινε μια παρουσίαση από την επιχειρησιακή δράση του πλοίου του Λιμενικού τους προηγούμενους μήνες στο Αιγαίο.

Το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια ήταν «αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όμως το μήνυμά μας τώρα, αύριο και για πάντα είναι σαφές: Οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές και όχι να θέτουν σε κίνδυνο ζωές», είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιστατικό της περασμένης Δευτέρας, λέγοντας πως «υπάρχει κι άλλη πτυχή της δράσης του Λιμενικού Σώματος που είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα, καθώς η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, σε συνεργασία με την FRONTEX». Επισημαίνοντας ιδιαιτέρως ότι πρόκειται για τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε μήνυμα όπως είπε «σε αυτούς που φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου., να θυμούνται ότι η ρητορική αυτή εναντίον κράτους – μέλους της ΕΕ, στρέφεται εναντίον όλης της ΕΕ». 

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, δεν παίζει παιχνίδια, είναι χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και συμμαχίες. Είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κάποιους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, τους καλούμε να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, που επιβάλει τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας». 

«Θα διαφυλάξουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», είπε ακόμα ο κύριος Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «το ελληνικό Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο του και να επιτηρεί τα σύνορα της χώρας και της ΕΕ, επιδεικνύοντας θάρρος και πατριωτική ευθύνη με ψυχραιμία και επαγγελματισμό». «Η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μονάχα στάση ευθύνης αλλά και γενναιότητας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στην ομιλία του και συνέχισε: «Αντιθέτως, η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας αλλά και στάση δειλίας, θρασυδειλίας θα έλεγα».

Ο κύριος Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη του Λιμενικού Σώματος για την δράση τους κατά των λαθρεμπόρων τόσο σε επιχειρήσεις ναρκωτικών, όσο και τσιγάρων, αλλά και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Αυτές οι επιτυχίες καταδεικνύουν την επιχειρησιακή αρτιότητα, την εκπαίδευση, την ετοιμότητα αλλά και το θάρρος και το ψυχικό σθένος των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος. Όταν βάζεις απέναντι στους εγκληματίες την ίδια τη ζωή σου, είναι ανεκτίμητη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο» είπε ο πρωθυπουργός για τις πρόσφατες επιτυχίες του σώματος και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, μέσα από την αυτοθυσία σας προστατεύετε όχι μόνο την νομιμότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Αυτό πράξατε και καθόλη την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, καθώς στις δικές σας πλάτες πέρασε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό και αισθανόμαστε περήφανοι όταν αναφερόμαστε στο έργο σας στα διεθνή φόρα. Ως Έλληνες υπερασπιζόμαστε αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας».

Μετά την προχθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Γιλντιρίμ, η κυβέρνηση προσδοκά σταθερή και όχι προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης, που κορυφώθηκε με το πρωτοφανές επεισόδιο σε βάρος πλοίου του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια. Η ηρεμία που επικράτησε τα τελευταίο δύο εικοσιτετράωρα κάνουν την Αθήνα να προσδοκά ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια, αν και η αισιοδοξία αυτή δεν είναι στέρεα, λόγω της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Οι αποκαλύψεις δε, σχετικά με το επεισόδιο στα Ίμια, ότι οι Τούρκοι ήθελαν να βουλιάξουν το ελληνικό πλοίο και να υπάρξουν νεκροί από την ελληνική πλευρά, εντείνουν την ανησυχία για τις πραγματικές στοχεύσεις της Άγκυρας.

Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση, επιλέγοντας μία ψύχραιμη και προσπαθώντας να αποφύγει κάθε πρόκληση. Η στάση της ερμηνεύεται από πολλές πλευρές ως σχεδόν «υποτονική», ακόμη και αμήχανη, με αποτέλεσμα να δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση.

Σε μία κίνηση στήριξης του Λιμενικού, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οριογραμμή, ο κ. Τσίπρας έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρή την πρόκληση στα Ίμια και στηρίζει πλήρως την παρουσία των δυνάμεών μας στην περιοχή. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε το υπουργείο Ναυτιλίας και όχι το υπουργείο Άμυνας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι απαντά σε πολεμικές προκλήσεις, όπως αυτές που εξαπολύει η τουρκική πλευρά και να καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης. Για την ελληνική κυβέρνηση το ζητούμενο δεν είναι ένας νέος κύκλος προκλήσεων, αλλά η εκτόνωση και η εμπέδωση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση ελπίζει η Αθήνα, ότι θα είναι και η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα τις επόμενες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Ρέξ Τίλερμαν στην Παρασκευή στην Άγκυρα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τα κεντρικά θέματα των εκεί συζητήσεων θα είναι και τα ελληνοτουρκικά, καθώς έγινε γνωστό ότι στην Άγκυρα θα μεταβεί και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ θα ταξιδέψει στην Άγκυρα το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου για διαβουλεύσεις με τον κ. Τίλερσον, τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και περιφερειακούς ομολόγους του «για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας». 

Η πρεσβεία διευκρινίζει πάντως για τις επαφές του κ. Πάιατ ότι «σε αντίθεση με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

protothema.gr