Focus σε μια από τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας κάνει η αμερικανική εταιρία γεωπολιτικών αναλύσεων

Η Κίνα ελπίζει να αυξήσει την επιρροή της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Στις 9 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της χώρας για το αργό πετρέλαιο θα παρουσιαστούν τελικά στις 26 Μαρτίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του αργού πετρελαίου είναι, ουσιαστικά, συμβάσεις στις οποίες οι αγοραστές συμφωνούν να δεχτούν την παράδοση του αργού πετρελαίου σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την προκαθορισμένη τιμή. Σε αυτή την περίπτωση, οι συμβάσεις θα διαπραγματεύονται σε γιουάν στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σαγκάης. Με αυτό τον τρόπο, το Πεκίνο ελπίζει να θέσει ένα ασιατικό πρότυπο τιμών για τις δικές του εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφαιρώντας την ίδια στιγμή από τα σημεία αναφοράς στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τη δυνατότητα τιμολόγησης.

Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως, αφού το 2017 ξεπέρασε για πρώτη φορά τις εισαγωγές πετρελαίου που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το απομονωμένο οικονομικό σύστημα της Κίνας εμπόδισε πολλούς κινέζους καταναλωτές και εταιρείες να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για την εμπορία ενέργειας. Επί του παρόντος, το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδίως λόγω της χρήσης του ως αποθεματικό νόμισμα και ως το βασικό νόμισμα που χρησιμοποιείται στο διεθνές εμπόριο. Αλλά ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο το δολάριο παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι το πετροδολάριο, ή το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο για το πετρέλαιο γίνονται κυρίως σε δολάρια. Μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου – καθώς επίσης και της αργής απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας – η Κίνα ελπίζει να σπάσει τη θηλιά του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από την άποψη αυτή, η κυκλοφορία του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης είναι το επόμενο βήμα στην προσπάθεια του Πεκίνου να διεθνοποιήσει το γιουάν και να το καταστήσει αποθεματικό νόμισμα. Με τη σύναψη του εγχώριου συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης, οι Κινέζοι καταναλωτές θα μπορούν να αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους από εκπλήξεις από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κλειδώνοντας τις τιμές που θα πληρώσουν. Στο μέλλον, όμως, η Κίνα μπορεί επίσης να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύμβαση προκειμένου να αναγκάσει τους προμηθευτές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής – όπως το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία ή το Κουβέιτ – να βασίσουν τις τιμές πώλησης στις τιμές αναφοράς της Κίνας, σε γιουάν και να αποδεχθούν το κινεζικό νόμισμα στις πληρωμές.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιορισμοί στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η διαδικασία απελευθέρωσης της Κίνας είναι αργή και το Πεκίνο την έχει πολλές φορές καθυστερήσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αστάθεια και η κερδοσκοπία στην αγορά δεν θα διαταράξουν την εύθραυστη οικονομική και κοινωνική ισορροπία της χώρας. Η Κίνα αποτελεί επίσης έναν καθαρό εισαγωγέα πετρελαίου, ως εκ τούτου η ισχύς της μπορεί να περιοριστεί, στην περίπτωση που αυτοί που εξάγουν πετρέλαιο στην Μέση Ανατολή προτιμούν τα δολάρια έναντι του γιουάν. Και η αλλαγή της απόφασης τους θα είναι δύσκολη, δεδομένης της χαμηλής ρευστότητας του γιουάν στο εξωτερικό και του υψηλού βαθμού ελέγχου που ασκεί το Πεκίνο στο εσωτερικό της χώρας. Καθώς, όμως, η Κίνα συνεχίζει να ανέρχεται οικονομικά, το δυναμική της θα αυξηθεί. Επιπλέον, εάν η Κίνα καταφέρει να επιτύχει το στόχο της μέσω της φιλόδοξης πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», τότε το γιουάν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό νόμισμα για τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις της αμερικανικής εταιρίας γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor για το 2018, από την στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ενίσχυσε τη θέση του στην εξουσία στο 19ο Κογκρέσο Κομμουνιστικού Κόμματος, το Πεκίνο θα στρέψει την προσοχή του στη συνέχιση της διαδικασίας απελευθέρωσης και μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Μια βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι η έναρξη ενός εσωτερικού συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης για αργό πετρέλαιο.