Αποκλειστικές δηλώσεις από τον αυτοεξόριστο στην Σουηδία Τούρκο δημοσιογράφο στο GreekAmericanNewsAgency για τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου 

 
Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει πολύ καλά την τακτική του Τούρκου προέδρου είναι ο δημοσιογράφος πρώην επικεφαλής της εφημερίδας Zaman, Abdullah Bozkurt. Έφυγε από την Τουρκία, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και από τότε βρίσκεται στην Σουηδία. 
 
Σε ερώτημα του GreekAmericanNewsAgency για το πώς βλέπει την κατάσταση σήμερα, μετά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Abdullah Borkurt επεσήμανε τα εξής:  
Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τoυς συλληφθέντες στρατιώτες, ως μοχλό διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος πιέζοντας την Ελλάδα είτε να παραδώσει όσους κατέφυγαν στην χώρα (Ελλάδα) από τις διώξεις του, είτε να αποκτήσει πλεονεκτήματα για τις μουσουλμανικές ομάδες στις οποίες εδώ και καιρό επενδύει (και βλέπει) ως αντιπρόσωπους. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα ήταν πολύ κακό για την Ελλάδα να υποχωρήσει, γιατί θα σήμαινε αδυναμία εκ μέρους της Ελλάδας. Γνωρίζοντας πώς συμπεριφέρεται ο Ερντογάν σε παρόμοιες καταστάσεις, δεν θα σταματήσει (να ζητά) περισσότερες παραχωρήσεις, μόλις λάβει αυτό που θέλει.
 
Αναφορικά με το τι θέλει, αυτό που ουσιαστικά επιθυμεί είναι να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως σάκο του μποξ για να εγείρει τον εθνικιστικό πυρετό και τον θρησκευτικό ζήλο. Δεν νομίζω ότι σε αυτό το σημείο θα διακινδύνευε έναν πόλεμο με την Ελλάδα, δεδομένης της ήδη επισφαλούς θέσης της κυβέρνησής του στο διεθνές προσκήνιο, όπου είναι λίγο απομονωμένος. Θέλει να παίξει με την πολιτική των άκρων και να πιέσει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι με την τακτική αυτή τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν πολύ γρήγορα σε συγκρούσεις από αέρος, θαλάσσης, και στην ξηρά, μόλις τεθούν σε κίνηση οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας (assets). Ενδεχομένως (τα πράγματα) να φτάσουν σε σημείο, στο οποίο οι πολιτικοί ηγέτες να μην μπορούν να τα περιορίσουν ή να τα ελέγξουν πια.
 
Ίσως, επίσης, να επιθυμεί να δημιουργήσει μια κληρονομιά, αρπάζοντας τα εδάφη, όπως είχε κάνει στη Συρία ο μέντοράς του  Ερμπακάν, ο ιδρυτής/πατέρας του πολιτικού ισλαμιστικού κινήματος  στην Τουρκία, από το οποίο προήλθε ο Ερντογάν, που συχνά απεικονίζεται ως τζιχαντιστής που κατάφερε να πάρει εδάφη στην κυπρο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οδεύουμε σε αχαρτογράφητα και επικίνδυνα νερά.