Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν μία ακόμη ουσιαστική μεν – για όσους παρακολουθούν με ενδιαφέρον – αλλά σε κάθε περίπτωση ενημέρωση «ρουτίνας» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο λόγος για την αναμενόμενη μεσημβρινή άφιξη του υπουργού στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις, υπό το… σκότος που έχει ρίξει στην ευρύτερη περιοχή η ανεξέλεγκτη και παρανοϊκή από κάθε άποψη συμπεριφορά του γνωστού κακού γείτονα, ο οποίος μακάρι να είχε σαν στόχο να γελοιοποιήσει τους απανταχού… διατεθειμένους να το ρισκάρουν «Μπαλάφες».

Η δημόσια εικόνα και το πολιτικό μέλλον οποιουδήποτε πολιτικού της χώρας είναι παντελώς αδιάφορη. Αυτό που έχει σημασία είναι το να υπάρχει συναίσθηση της κατάστασης, έστω και την υστάτη ώρα και οι άνθρωποι τους οποίους εξέλεξε ο ελληνικός λαός για να τον εκπροσωπήσουν και να τον προστατεύσουν με τις αποφάσεις τους, να κάνουν τη δουλειά τους με το βλέμμα στραμμένο στο καθήκον και όχι στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Η πρώτη και πλέον θεμελιακή παρατήρηση – έκκληση που θα πρέπει να γίνει, αφορά τον ίδιον τον υπουργό. Ειδικά το «DP» δεν θα μπορούσε να… κατηγορηθεί ότι «αβαντάρει» ή έστω «συμπαθεί ιδιαίτερα» τον σημερινό υπουργό, Πάνο Καμμένο.

Η κριτική που του έχει ασκηθεί κατά καιρούς είναι σκληρότατη, ενώ για λόγους δεοντολογίας οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι έχουμε γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών, ότι συχνά καταλήγει να είναι ακόμα και άδικη. Ενδεχομένως, κακή πρόθεση πάντως δεν υπάρχει, ενώ η «μη όχληση» εκ μέρους του, δεν μπορεί παρά να προσμετρηθεί στα θετικά του ΥΠΕΘΑ που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εάν χρειαστεί να διαφωνήσουμε ξανά. Το θέμα είναι όμως ότι εμείς οι ίδιοι που δεν έχουμε διστάσει να συγκρουστούμε μετωπικά, οφείλουμε να απευθύνουμε έκκληση προς τα μέλη της Επιτροπής, να αφήσουν τις πολιτικές διαφωνίες στο σπίτι, ή στα γραφεία τους στη Βουλή, πριν μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Δεν είναι η ώρα να «φαγωθούμε». Μπορούμε να αναβάλουμε τα ξεκαθαρίσματα που αφορούν προσωπικές μας αντιπάθειες για μεταγενέστερο χρονικό διάστημα. Ας ολοκληρωθεί για μια φορά η συνεδρίαση και εξερχόμενοι άπαντες να δηλώσουν απλά πως θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να στηριχτούν στο πολύ δύσκολο έργο τους αυτή την ώρα.

Πολλοί θα πιστέψουν ότι αναφερόμαστε στην ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για να ολοκληρωθεί η συμφωνία της αναβάθμισης των F-16. Κάνουν λάθος. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσει τη συνεδρίαση.

Εξάλλου, κι εμείς και άλλοι συνάδελφοι, προσπαθήσαμε σκληρά να ενημερώσουμε αναλυτικά για το πώς η Ελλάδα και θα επωφεληθεί μιας ευνοϊκής ακόμη ισοτιμίας ευρώ δολαρίου και πως θα προλάβει το κρίσιμο χρονικό ορόσημο στις 22 Απριλίου…

Τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένες κινήσεις για να μπορεί η Ελλάδα στη συνέχεια να κεφαλαιοποιήσει τη συμπερίληψή της, διά του συγκεκριμένου προγράμματος, στην αμερικανική «λίστα» των χωρών που θα συζητήσουν με την ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για να λάβουν ικονομική βοήθεια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία.

Ο υπουργός κανονικά θα πρέπει να συνοδεύεται από τους αρχηγούς των Επιτελείων και θα πρέπει να πουν στο πλαίσιο μιας χαλαρής και ανθρώπινης συζήτησης μεταξύ όχι πολιτικών αντιπάλων, αλλά συμπατριωτών, ποια είναι η πραγματική κατάσταση και ποια είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επιτελεία.

Όχι γενικώς και αορίστως στο στιλ «μας λείπουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς» ή «χρειάζεται η ναυπήγηση πλοίων επιφανείας». Η σημασία δεν μπορεί παρά να δοθεί πλέον στη λεπτομέρεια, ώστε να αντιληφθούν τη σημασία της οι βουλευτές, μαζί με το κατεπείγον της εξεύρεσης και διάθεσης – κατανομής πιστώσεων για άμεση προώθηση της επίλυσης όσων περισσοτέρων προβλημάτων είναι δυνατόν.

Πρώτιστο μέλημα δηλαδή, είναι να ακούσουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κοινωνίας και να συνειδητοποιήσουν, ακόμα και τα πιο απλά ζητήματα, που όμως θα μπορούσαν να αποβούν καθοριστικά στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εάν ο τρελός της απέναντι όχθης αποφασίσει για τους δικούς του λόγους να κάνει το λάθος.

Ταυτόχρονα, έστω και τώρα, είναι κρίσιμο να αντιληφθούν οι πάντες πως δεν υπάρχει στο ένα άκρο η εξοπλιστική φρενίτιδα και η διαφθορά και στο άλλο η παντελής απραξία, είτε διότι βολεύει το χρήμα να μοιράζεται στην εκλογική πελατεία είτε διότι έτσι νομίζουν ότι προστατεύουν τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Δεν θα ήταν κακό να πληροφορούνταν από τους ίδιους τους αρχηγούς των Κλάδων, πόσα απλά καθημερινά πράγματα συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και έχουν τοποθετήσει «θηλιά» γύρω από τον καινό των υπευθύνων, σε μια κατάσταση που αν δεν αντιστραφεί, νομοτελειακά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή.

Διότι όσο και να έχει επιτευχθεί το θαύμα της διατήρησης σημαντικού αποτρεπτικού δυναμικού και μαχητικής ισχύος, κάθε μέρα που περνά όμως μας φέρνει πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου Τα προβλήματα που δεν επιλύονται με μια συνεπή σταδιακή προσπάθεια συντήρησης και ανανέωσης του εξοπλισμού, δεν εξαφανίζονται ως διά μαγείας, αλλά προστίθενται, με κίνδυνο να «σκάσουν» όλα μαζί. Εάν αυτό συμβεί, η κατάσταση θα γίνει μη διαχειρίσιμη.

Στις 12 το μεσημέρι λοιπόν που θα ξεκινήσει στη Βουλή η ενημέρωση, απέναντί τους δεν θα έχουν έναν άνθρωπο που είτε συμπαθούν είτε αντιπαθούν, αλλά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Ας θυμηθούν ότι ΟΛΟΙ μας, πάνω από όλα, για να έχουμε την πολυτέλεια να «τρωγόμαστε» και να «σκοτωνόμαστε» πολιτικά, θα πρέπει πρώτα να προστατεύσουμε αυτό που μας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα να έχουμε 11 εκατομμύρια γνώμες. Την πατρίδα μας.

Η Ελλάδα, με όλα τα καλά της και τα στραβά της, παραμένει το πανέμορφο σπίτι μας, το οποίο παρότι κάνουμε συλλογικά ό,τι μπορούμε για να την ασχημαίνουμε, μας εξασφαλίζει ένα απίστευτο περιθώριο ελευθερίας έκφρασης και διαμαρτυρίας, ειδικά εάν κανείς αναλογιστεί όσα συμβαίνουν στην απέναντι ακτή του Αιγαίου.

Ας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα σκεπτόμενοι τους δυο στρατιωτικούς μας που κρατούνται τόσο άδικα και ανήθικα στις τουρκικές φυλακές, από μια απόφαση άδικων, ανήθικων και διεφθαρμένων ανθρώπων – πολιτικών, οι οποίοι μάλιστα παριστάνουν καθημερινώς στα προεκλογικά «μπαλκόνια» τους υπερασπιστές του ήθους και της δικαιοσύνης. Το οφείλουμε και στους δυο…

defence-point