ΑΡΚΕΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΓΗΘΕΙ  “ΣΚΛΗΡΟ” ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΤΗ ΤΑΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛOΜΑΙΟ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ “ΚΑΛΔΟΣ ΕΛΑΙΑΣ”  ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΡΦΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 

Συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, αφού έγινε δέκτης ανάλογων σφοδρών και  επικριτικών εισηγήσεων, για την επιστολή του αυτή προς τον Τούρκο Πρόεδρο, και από τις ελληνικές και άλλες ξένες ευρωπαϊκές αρχές -αλλά κυρίως  από κύκλους της Ουάσιγκτον, μετά το συγκεκριμένο άρθρο του δημοσιογράφου, ο οποίος να σημειωθεί ότι αφενός εκφράζει μεγάλη μερίδα της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ  και αφετέρου, εδώ και 35 έτη διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με το Φανάρι και προσωπικά με τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο,   και προφανώς ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας  ζυγίζοντας και τις εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές αλλά και εκκλησιαστικές ισοροπίες στην Ελλάδα, εν όψει και επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα τον προσεχή Ιούνιο με αφορμή Οικολογικό Συνέδριο που οργανώεται υπό την αιγίδα της περιφέρειας Αθηνών, χτές Μεγάλο Σάββατο(07 Απριλίου 2018) κατά την διάρκεια της αναστάσιμης ακολουθίας αναφέρθηκε στο ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Το άρθρο του δημοσιογράφου που καυτηρίαζε  αυτή την  “παρατεταμένη σιωπή” του Πατριάρχη Βαρθολμαίου για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, δημοσιοποιήθηκε την Μεγάλη Δευτέρα και φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο  για αυτή την αναφορά του Πατριάρχη Βαρθολμαίου καθώς και για το αίτημα του να επισκεφθεί εκ μέρους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τους δυο Έλληνες αξιωματικούς Μητροπολίτης του  Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς  το φλέγον θέμα των δυο Ελλήνων αξιωματικών, απασχολεί σύσσωμη την Ελληνική Κοινωνία.

Επί πλέον, υπάρχει και μια ακόμα σημαντικότατη λεοπτομέρια που αγνοείται από την πλειονότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας,  και φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση αυτή του Πατριαρχείου και προσωπικά του κ. Βαρθολομαίου, μετά τις αντίστοιχες παρεμβάσεις των δυο οικείων Ιεραρχών Καστορίας κ. Σεραφείμ και Διδυμοτείου  κ. Δαμασκηνού, οι οποίοι με κοινή επιστολή τους προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν προ ημερών,  ώστε και το πατριαρχείο να αναλάβει “μικρή συμβολική πνευματική δράση” καθώς   Εκκλησιαστικώς και Ποιμαντικά  οι δυο νεαροί όπως και οι οικογένεις τους ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, Μητρόπολη που υπάγεται επιτροπικώς στην κανονική πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και  ανήκει και αυτή η Μητρόπολη  στις (λεγόμενες) Νέες Χώρες. Ειδικότερα ο Παναγιώτατος για το εν λόγω ζήτημα ανέφερε:    

«Την Πασχαλινή χαρά μας επαυξάνει το γεγονός ότι χθες, Μεγάλη Παρασκευή, μας δόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές η άδεια, ώστε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ως εκπρόσωπός μας, να επισκεφθεί αύριο τους δύο κρατουμένους Έλληνες Ορθοδόξους στρατιωτικούς, Δημήτριο και Άγγελο, για να τους πει το ”Χριστός Ανέστη” και να τους μεταφέρει τον ασπασμό και την στοργή της Μητρός Εκκλησίας, μαζί με την ευχή της σύντομα να επιστρέψουν στις οικογένειες και στα καθήκοντά τους. Αυτήν την απάντηση την περιμέναμε από την Άγκυρα πολλές ημέρες και χαιρόμαστε που ήλθε μαζί με την Ανάσταση. Εκφράζουμε την ικανοποίηση και τη χαρά μας και τη συγκίνησή μας. Λοιπόν, αδελφοί και τέκνα αγαπημένα: Χριστός Ανέστη, σε όλους εσάς που γεμίσατε απόψε την αυλή του Πατριαρχείου μας, του μεγάλου αυτού Μοναστηριού της πίστεως και του Γένους. Χριστός Ανέστη σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από μακρυά, σε όλο τον κόσμο, γιατί για όλο τον κόσμο σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Κύριός μας. Χρόνια Πολλά».

Η Α.Θ. Παναγιώτητα Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων  επίσης  ανέφερε ότι «μέσα σε αυτό το πανηγύρι της πίστεως, μέσα στη γοητεία της Ανοίξεως, μέσα στην έξαρση της χαράς και της αγαλλιάσεως, ένα στοιχείο ξεχωρίζει και φανερώνει το μεγαλείο της αγαθότητος του Θεού στον μέγιστο βαθμό: είναι η ελευθερία την οποία Εκείνος χαρίζει στον άνθρωπο και τώρα και πάντοτε! Ενώ τελεσιουργείται το μυστήριον της σωτηρίας μας, ο άνθρωπος διατηρεί το δικαίωμα να κοινωνήσει με τον αναστημένο Κύριο μόνον εάν το θέλει! Αυτή η ελευθερία, αυτή η αρχοντική στοργή του Ιησού Χριστού είναι και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς ένα κόσμο ο οποίος βασανίζεται φυλακισμένος στις εγωπαθείς επιδιώξεις και στους ιδιοτελείς σκοπούς του. Αυτή η πρόταση ζωής είναι το δώρο της Μητρός Εκκλησίας προς τους προσκυνητές του Αληθινού Θεού μέσα σε αυτές τις αγιασμένες αυλές αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη!».

Κατά τα άλλα 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό, και ακολούθως απηύθυνε Μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα προς το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Στο μήνυμά του για την Ανάσταση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος θα επισκεφθεί σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, αφού προηγουμένως έλαβε την άδεια των τουρκικών αρχών για αυτό έπειτα από προσπάθειες πολλών ημερών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι , ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όπως κάθε χρόνο στην Ανάστασγ  προεξήρχε της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από Ιεράρχες του Θρόνου που συμπροσευχήθηκαν ή συνιερούργησαν μαζό του.

Μαζί με το πλήθος προσκυνητών που είχαν καταφθάσει από πολλά μέρη του κόσμου εκκλησιάστηκαν ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με την οικογένειά του, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι της Ελλάδος στην Άγκυρα και πλήθος πιστών. 

Το θέμα στην Ελλάδα όπως αναμενόταν προσέλαβε τεράστια δημοσιότητα με 10αδες αναφορές στα διαδικτυακά ΜΜΕ.