Τι έλεγε η αμερικανική εταιρεία αναλύσεων λίγες ημέρες πριν την επίθεση 

Η ξεκάθαρη απειλή της Ρωσίας στις 11 Απριλίου για την κατάρριψη πυραύλων και ανάπτυξη στοχοθετημένων περιοχών σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Η δήλωση συνάδει με το ρωσικό μοτίβο απειλών κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα που έχει διαλυθεί από τον πόλεμο, και δεν είναι πιθανό να αλλάξει τις αμερικανικές προθέσεις για τιμωρία της συριακής κυβέρνησης για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων έναντι μιας περιοχής που έχουν τον έλεγχο οι αντάρτες. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να αποτελούν ένα ακόμη κεφάλαιο στο συνεχιζόμενο μπρος-πίσω μεταξύ των χωρών γύρω από τη Συρία, που περιλαμβάνουν ρωσικές κινήσεις για διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαντούν για τη βελτίωση του προβλήματος, στη συνέχεια οι δύο πλευρές να επιστρέφουν τελικά σε συνομιλίες για την αποτροπή σύγκρουσης, όπου οι δύο πλευρές συντονίζουν τις στρατιωτικές ενέργειες για την αποφυγή περιστατικών μεταξύ τους. Είναι εκείνες οι συνομιλίες όπου η Μόσχα προσπαθεί συνήθως να στρέψει το διάλογο μακριά από τις τακτικές του πεδίου της μάχης προς τα γενικά στρατηγικά ζητήματα μεταξύ αυτής (Μόσχας) και της Ουάσιγκτον.

Μετά την τιμωρητική επιχείρηση εναντίον της Συρίας κατόπιν μιας άλλης υποτιθέμενης επίθεσης με χημικά από τις καθεστωτικές δυνάμεις – τον Απρίλιο του 2017, ο Πρόεδρος DonaldTrumpέδωσε εντολή για χτύπημα με πυραύλους -, η Ρωσία σταμάτησε προσωρινά τη συνεργασία για την αποφυγής μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης στο συριακό πεδίο της μάχης. Δύο μήνες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν ένα συριακό αεροσκάφος και εκτοξεύονταν απειλές από τη Ρωσία ότι θα στοχοποιούσε οποιοδήποτε αμερικανικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Συρίας που θα πετούσε δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Τώρα, η Ρωσία, η Συρία και γενικά ο κόσμος περιμένουν και άλλο αμερικανικό χτύπημα κατά των συριακών συμφερόντων. Αλλά αυτό το ενδεχόμενο πιθανόν θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα στόχων σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι δυνατότητες της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ενισχύοντας παράλληλα το μήνυμα της στρατιωτικής αποτροπής. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την παράκαμψη των ρωσικών δυνάμεων, ιδίως κατά μήκος των ακτών όπου συγκεντρώνονται οι δυνάμεις της αεράμυνας, οι οποίες  βρίσκονται σε συναγερμό.

Για να κάνουν ένα -μεγαλύτερο σε εύρος- χτύπημα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη ρωσική αεράμυνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να στηριχθούν σε κατευθυνόμενα πυρά. Στους υπολογισμούς τους, ο αμερικανικός στρατός έχει υπολογίσει την πιθανή απώλεια μερικών πυραύλων Tomahawk, πιθανόν το βασικό όπλο επιλογής, στα αντιπυραυλικά συστήματα, κανένα από τα οποία δεν θα υπονομεύσει σημαντικά τον αντίκτυπο του χτυπήματος. Δεδομένου ότι οι Tomahawksδεν αποτελούν την ιδανική λύση είτε να διαλύσουν όσους τρέπονται σε φυγή, είτε να μπορέσουν να διεισδύσουν στα καταφύγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ενισχύσουν το χτύπημά τους με επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα βομβαρδιστικά B-2 που αποστέλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίζονται από αεροσκάφη τακτικής σε περιφερειακή βάση, όπως το μαχητικά F-22. Όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2017, πριν ξεκινήσουν την επίθεσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ειδοποιήσουν εγκαίρως τους Ρώσους διοικητές στην περιοχή, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες ζημιές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πιθανό να χτυπήσουν μονομερώς. Το Stratforπαρακολουθεί στενά κάθε μετατόπιση των θέσεων από τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη ρωσική απειλή. Μέχρι τις 16 Απριλίου το βρετανικό κοινοβούλιο έχει διακοπές. Ενώ δεν απαιτείται ψηφοφορία για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε χτύπημα, λαμβάνοντας υπόψη τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, η πρωθυπουργός Theresa May θα θελήσει να προχωρήσει προσεκτικά. Η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να θέσει ως στόχο τις μονάδες παραγωγής χημικών στη Συρία, οι οποίες περιλαμβάνουν τοποθεσίες γύρω από τη Λατάκια, όπου οι Ρώσοι έχουν παρουσία και όπου η απειλή για τους Γάλλους που κάνουν επίθεση θα είναι μεγαλύτερη. Η Συρία, εν τω μεταξύ, έχει πάρει μέτρα για να μειώσει τα αδύναμα σημεία της, μετακινώντας τα αεροσκάφη και τις βασικές δυνάμεις της σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης -σύμφωνα με πληροφορίες- και της ρωσικής αεροπορικής βάσης Hmeimim.

Σε αυτό το σημείο, δεν βλέπουμε σημάδια από αμερικανικά αεροπλανοφόρα να εισέρχονται στην περιοχή. Από αυτά που έχουν αναπτυχθεί επί του παρόντος, το USS John C. Stennis κάνει εκπαίδευση στον Ειρηνικό Ωκεανό και το USS Theodore Roosevelt επισκέπτεται το λιμάνι της Μανίλα στις Φιλιππίνες. Το USS Harry S. Truman, το οποίο στις 11 Απριλίου αναχώρησε από το λιμάνι του Norfolk της Βιρτζίνια, δεν μπορεί πρακτικά για τις επόμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες να συμμετάσχει σε χτύπημα εναντίον της Συρίας. Η παρούσα δομή των δυνάμεων σημαίνει ότι οποιαδήποτε αμερικανική απάντηση θα παραμείνει ως χτύπημα με περιορισμένο αριθμό στόχων. Η καθυστέρηση στο χτύπημα προκειμένου να επιτρέψει την μετακίνηση περισσότερων δυνάμεων όπως του Τρούμαν, στο σημείο, θα μπορούσε να αποτελέσει προμήνυμα για διεύρυνση των στόχων που τίθενται ή για διεξαγωγή ενός παρατεταμένου χτυπήματος για μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 15 Απριλίου