Συχνή κινητικότητα παρατηρείται ανοικτά της Χίου από τουρκικά αποβατικά στο πλαίσιο της άσκησης «Efes2018», την οποία παρακολουθεί στενά το Πεντάγωνο μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με δηλώσεις ότι τα Ίμα ανήκουν στην Τουρκία.

H Άγκυρα έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ στο χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου για την πραγματοποίηση της άσκησης. Η άσκηση που θα ξεκινήσει επίσημα στις 7 Μαίου περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου.

Τις τελευταίες ημέρες τουρκικές ναυτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή και ο παρατηρητης Aegean Hawk με το φακό του από τη Μυτιλήνη έχει καταγράψει τη τουρκική δρατηριότητα καθώς ανοικτά της Χίου, όπως έχουν περάσει αρκετά αρματαγωγά, μεταξύ αυτών το νεότευκτο κλάσης Bayraktar, καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις της 19ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα το Έντρεμιτ και της φρουράς της Μπεργκάμα, που θα συμμετάσχουν στη διακλαδική άσκηση με πραγματικά πυρά «Efes 2018», αναχώρησαν ήδη προς την περιοχή του Κόλπου της άσκησης. Η προαναγγελία της άσκησης EFES έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία. Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικό διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.