Η Ελλάδα τρέχει να προλάβει να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία, σε ένα ζήτημα που είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα καθώς αυτή οδεύει προς το τέλος του προγράμματος στήριξης, αναφέρει το CNBC το οποίο εξετάζει την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

 

Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας αναμένεται να είναι χαμηλότερα των σχεδιαζόμενων φέτος, μετά και την αποτυχία να πιάσει το στόχο του 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Υπενθυμίζεται ότι το τεράστιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί όρο του τρίτου προγράμματος στήριξης.

“Συνολικά η εικόνα είναι μικτή με την πρόοδο σε ορισμένους τομείς να αντισταθμίζονται από τις καθυστερήσεις σε άλλους τομείς”, ανέφερε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Μάρτιο.

Το 2017, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έφτασαν τα 1,4 δισ. ευρώ, υπολειπόμενα κατά 0,5 δισ. ευρώ από το στόχο που είχαν συμφωνήσει ελληνική κυβέρνηση και δανειστές τον Ιούλιο του ίδιου έτους. “Αυτό αποδίδεται στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του ΟΛΘ και στις καθυστερήσεις στην εκκίνηση της διαδικασίας για την πώληση του 5% του ΟΤΕ”, ανέφερε η ίδια έκθεση.

Υπήρχαν πολλά εμπόδια που καθυστέρησαν την πώληση του λιμένα, σημειώνει το CNBC. Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, ο προτιμώμενος επενδυτής -η κοινοπραξία των Deutsche Invest Equity Partners, Belterra Investments και Terminal Link- δεν είχε παρουσιάσει στις ελληνικές αρχές τα στοιχεία για τη σύσταση της κοινοπραξίας των επενδυτών που θα διαχειριζόταν το λιμάνι. Το αποτέλεσμα ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην μπορέσει να εγκρίνει τη συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα αντί για το 2017. Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για το 5% του ΟΤΕ μόλις το Φεβρουάριο.

“Βρισκόμαστε στον Απρίλιο, το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, θα είναι κρίσιμο να δούμε εάν η κυβέρνηση θα πιάσει το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων”, σημείωσε στο CNBC η κ. Δανάη Κυριακοπούλου, επκεφαλής οικονομολόγος του think tank OMFIF. 

Συνολικά, το πρόγραμμα στήριξης περιλαμβάνει 19 αποκρατικοποιήσεις. Μεταξύ αυτών, η πώληση 10 λιμανιών, περιουσιακών στοιχείων, των ΕΛΤΑ και της ΕΥΔΑΠ. Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκτιμώνται στα περίπου 1 δισ. ευρώ και υπόκεινται στην ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακοπούλου, οι αποκρατικοποιήσεις είναι το “κλειδί” για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά δεν είναι το “όλα ή τίποτα” που θα κρίνει την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

capital.gr