Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ασκεί δριμεία κριτική στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Για «νομικό σκάνδαλο», το οποίο «θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την παροχή ασύλου στους δύο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε «σοβαρή κατάσταση» την αποδοχή του αιτήματος ασύλου και πρόσθεσε πως «εμείς μιλήσαμε πολλές φορές με τις ελληνικές αρχές και γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Είμαστε αυτή τη στιγμή ενώπιον του ενδεχομένου οι τρομοκράτες αυτοί πραξικοπηματίες να κινούνται ελεύθερα και μάλιστα σε μια χώρα της ΕΕ. Τώρα εμείς δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου κατακρίνει την ελληνική δικαιοσύνη και τις ελληνικές αρχές, λέγοντας πως «από τη μια λένε ότι υπάρχει υπεροχή του δικαίου, λένε ότι είναι συνταγματικό έγκλημα η απόπειρα ανατροπής του προέδρου μιας χώρας, αλλά από την άλλη δεν θα κάνουν κανένα βήμα λόγω του ενός ή του άλλου λόγου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι οχτώ στρατιωτικοί πήγαν εκεί, κλέβοντας δυο ελικόπτερα της Τουρκίας. Όλοι ξέρουν ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον πρόεδρό μας και την οικογένειά του. Εμείς στείλαμε πολλούς φακέλλους σχετικά με αυτούς τους οχτώ, στείλαμε κατηγορητήριο, πληροφορίες και έγγραφα».

«Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, αφήνοντας το θέμα της επιστροφής τους, το να τους αφήσουν ελεύθερους και να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για άσυλο, αποτελεί ένα νομικό σκάνδαλο και ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά

«Αν ήταν σε άλλη χώρα, στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Ελλάδα και προσπαθούσαν να δολοφονούσαν τον πρόεδρο της χώρας εκείνης και μετά έρχονταν στην Τουρκία και τους κρατούσαμε εμείς εδώ για ενάμιση χρόνο και από πάνω δεχόμασταν το αίτημά τους για ασυλία, πως θα αντιδρούσε εκείνη η χώρα; Όταν εμείς αντιδρούμε λένε ότι η Τουρκία αντιδρά υπερβολικά», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν. 

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάποιες χώρες ευρωπαϊκές ακόμη δεν έχουν κατανοήσει την κατάσταση της 15ης Ιουλίου. Στα λόγια λένε δεν στηρίζουμε το πραξικόπημα, είμαστε εναντίον αλλά στις πράξεις υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση, όπως απόδοση ασύλου στους δύο στρατιωτικούς. Εμείς περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά. Με τον ίδιο τρόπο επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τους FETO που έχουν διαφύγει στις άλλες χώρες».

protothema.gr