Διαβάστε τα ρεπορτάζ των Ελληνικών ΜΜΕ

Της Νίκης Ζορμπά, capital.gr

Κι ενώ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για “συμφωνία επί της αρχής” ( και ουχί συνολική- τελική) με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ο πρόεδρος της γείτονος, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έβαλε “μπουρλότο” στις διαπραγματεύσεις. 

Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ βασίζεται σε αρχές και συγχρόνως είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των προηγούμενων Προέδρων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Αυτή η θέση είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes, ανέφερε το πρακτορείο ΜΙΑ της πΓΔΜ, δημοσιεύοντας την ανακοίνωση της προεδρίας της γείτονος. 

Η άρνηση του προέδρου της πΓΔΜ να συναινέσει σε συμπεφωνημένη ονομασία, η οποία θα έχει ισχύ έναντι όλων, τινάζει στον αέρα ( εν πρώτοις, σε επίπεδο κλίματος, τουλάχιστον) τους θετικούς οιωνούς περί άμεσης επίλυσης της διαφοράς των δύο μερών. 

Συγκρατημένο το Μαξίμου- 

Και μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς να μίλησε από το Βερολίνο για “συμφωνία που συνήφθη” με την πΓΔΜ, από την Ηρώδου Αττικού ωστόσο, εξαρχής τα σινιάλα που εκπέμπονταν περί λύσης ήταν συγκρατημένα αισιόδοξα. 

Για προοπτική λύσης που “διαγράφεται”, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθύμισε τους “αστερίσκους” στις διαβουλεύσεις:

Έχει γίνει πολλή δουλειά από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, είπε, αλλά “εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα”. 

Ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, εξάλλου, ως φάνηκε και από τις εξελίξεις με την προεδρία της γείτονος και την αντίδραση του εθνικιστή Ιβάνοφ, δεν είχε την δικαιοδοσία να εκφωνήσει στον έλληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά το “ναι” για χρήση του ονόματος που θα επιλεγεί “έναντι όλων” ( erga omnes). 

Σύμφωνα πάντως με όσα υποστήριξε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, εκκρεμεί τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, άμεσα. 

Κόντρα Κυβέρνησης- Ν.Δ

Οι δηλώσεις Ζάεφ περί “συμφωνίας επί της αρχής) οι οποίες προηγήθηκαν χρονικά της αντίδρασης Ιβάνοφ, προκάλεσαν την αντίδραση της Ν.Δ, η οποία κάλεσε Τσίπρα- Καμμένο να σταματήσουν να κρύβονται και να απαντήσουν: 

•    Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
 
•    Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
 
•    Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές; 
 
•    Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος; 

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ακόμη, απάντησε το Μαξίμου με ανακοίνωσή του, στην οποία υπενθύμισε ότι: 

“Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση”.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται” καθόσον “μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία”.

Στο ίδιο πλαίσιο, το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου, κάλεσε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκης “σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα”.

Απαλοιφή “Μακεδονίας”

Αυτό που τόνισε πάντως η Κυβέρνηση είναι “η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου “Μακεδονία” από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας”.