Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

 

 Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Καμία υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το γειτονικό κράτος»

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τις διαδηλώσεις της 6ης Ιουνίου σε Δήμους της χώρας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Στη Συνέντευξη Τύπου των Παμμακεδονικών Ενώσεων και της  Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίαςμε αφορμή τη διοργάνωση νέων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το ζήτημα των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες  σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα όπως είναι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στην παρέμβαση του  κατά τη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας με αφορμή τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6 Ιουνίου, τόνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο «δεν έχουν θέση συμβιβασμοί που υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή να  πράξει κάτι τέτοιο».

Στη Συνέντευξη Τύπου μετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας  Γιάννης Αθανασιάδης, Λεωνίδας Κουμάκης και Μιχαήλ Πατσίκας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι  Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως δεν έλειψε ποτέ από τους εθνικούς αγώνες, το ίδιο θα πράξει και τώρα.

Με αφορμή τη διοργάνωση των νέων συλλαλητηρίων ανακοίνωσε πως θα καλέσει τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας να προχωρήσουν, εκείνη την ημέρα, στην έκδοση ψηφισμάτων συμπαράστασης στην εθνική προσπάθεια και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης.  

Παράλληλα  τόνισε πως η ΚΕΔΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η εθνική θέση είναι πάγια και δεν έχει αλλάξει. Για μας δεν  υπάρχει ούτε Άνω, ούτε Κάτω Μακεδονία. Ούτε Νότια, ούτε Βόρεια. Η Μακεδονία δεν είναι Κορέα. Είναι μια και είναι ελληνική».

Η ΚΕΔΕ στηρίζει τις διαδηλώσεις της 6ης Ιουνίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

HΚεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 9/1/2018, δημοσιοποίησε τη θέση της για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM.

Με βάση τη θέση αυτή υπογραμμίσαμε την ανάγκη η διαχείριση αυτού του κρίσιμου εθνικού ζητήματος, να γίνει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Την ιστορική ευθύνη για την απόφαση που θα ληφθεί , την έχει η Ελληνική Βουλή. Σε αυτή την απόφαση δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία, αλλά ούτε και ο εφησυχασμός απέναντι στον αλυτρωτισμό που εκφράζουν οι γείτονές μας.

Με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις, θεωρούμε την απόφαση αυτή επίκαιρη κι επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την επίσημη τη θέση μας , ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το γειτονικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης,

Α) Στηρίζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Μακεδονικό Ζήτημα σε Δήμους της χώρας, για τις 6 Ιουνίου.

Β) Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια να συνεδριάσουν την ίδια μέρα και να εκδώσουν ψήφισμα για το ίδιο ζήτημα, στη βάση της απόφασης της Κ.Ε.Δ.Ε.

Γ) Προτρέπουμε κι άλλους Δήμους να προγραμματίσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για την 6η Ιουνίου .