Υπάρχουν κάποιες -ανεπιβεβαίωτες ωστόσο- πληροφορίες, όπως καταγράφονται σε ρεπορτάζ, που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο, καθοδόν με το Air Force One να κάνει στάση στη βάση της Σούδας. Αν επιβεβαιωθούν ή όχι, αναμένουμε να το δούμε. Διαβάστε το ρεπορτάζ από το pronews.gr
 

 
Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος, pronews

Στη βάση της Σούδας θα σταθμεύσει το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες και ήδη πραγματοποιούνται προετοιμασίες για να τον υποδεχθούν.

Κατά την στάση του αεροπλάνου θα γίνει και ο ανεφοδιασμός του στην πορεία προς τη Σιγκαπούρη όπου το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 12 Ιουνίου, ο κ. Τραμπ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δεν είναι γνωστό ο λόγος για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί στάση στην βάση της Σούδας ενώ για λόγους ασφαλείας αυτό μπορεί  να αλλάξει μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα επισκεφθεί για λίγη ώρα τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Σούδα την ώρα που θα ανεφοδιάζεται το αεροπλάνο αν και δεν αποκλείεται να μην κατέβει καν από αυτό. Πάντως επειδή θεωρείται πολύ σημαντικό ο Αμερικανός πρόεδρος να μιλάει στο στρατιωτικό προσωπικό μιας αμερικανικής βασης, έστω και για λίγα λεπτά θα επιχειρήσει να έχει συνάντηση μαζί τους. 

Σε κάθε περίπτωση για τις επόμενες τρεις ημέρες οι δυνάμεις στη Σούδα θα βρίσκονται στον υψηλότερο βαθμό επιφυλακής, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και μια πιο εκτεταμένη παραμονή του Αμερικανού προέδρου στη βάση.

Η αεροπορική και η ναυτική βάση της Σούδας είναι πολύ σημαντική για τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, για τον ανεφοδιασμό, τη συντήρηση και την υποστήριξη προσωπικού και εξοπλισμού.

Ο ρόλος που παίζει η Σούδα στις επιχειρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σημαντικός και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί.

Υπάρχουν και σκέψεις ότι θα μπορούσε εν μέρει να αντικαταστήσει και την βάση του Ιντσιρλίκ αν και η βάση αυτή παραμένει ιδιαίτερης σημασίας για τους Αμερικανούς λόγω της εγγύτητάς της με την Μέση Ανατολή.

Μην θεωρηθεί απίθανο πάντως σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει στάση στη Σούδα εν πτήσει προς την Σιγκαπούρη, να συναντηθεί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ ή ακόμη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που έχει κανονιστεί κάτι τέτοιο αλλά για ευνόητους λόγους δεν έχει ανακοινωθεί.

Το σίγουρο είναι ότι έστω και ετσι, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα και θα δει ιδίοις όμμασοι την σπουδιαότητα της βάσεως αυτής για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι θεωρίες είναι πάντα καλές αλλά δεν συγκρίνονται με τα βιώματα και την προσωπική επαφή με τα πράγματα.