Το δεύτερο τηλεφώνημα Ζάεφ, το όνομα & το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα

 

Το επικείμενο δεύτερο τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό, η συμφωνία αλλά και τα επόμενα βήματα αυτής βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών ρεπορτάζ του ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Πριν από λίγο, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μιλκώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι ελπίζει ότι “σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο». Ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όελς τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό. «Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το που θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές». Αναφερόμενος στο θέμα των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Ζάεφ είπε ότι οι λαοί θα ενημερωθούν μόλις υπάρξει συμφωνία. «Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Διάγγελμα από το πόντιουμ του Μαξίμου και κύκλο ενημέρωσης στους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία στο Σκοπιανό περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, εφόσον το δεύτερο τηλεφώνημα Ζάεφ που θα γίνει εντός των επόμενων ωρών επιβεβαιώσει την αισιοδοξία που από χθες εκφράζουν Αθήνα και Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε χθες αργά το βράδυ συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και περιέγραψε τα πράγματα συμφωνημένα και τελειωμένα, ως η συμφωνία να έχει ήδη επιτευχθεί.

Στην πραγματικότητα, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον στο σημερινό του τηλεφώνημα ο κ. Ζάεφ δεχθεί τη χρήση του erga omnes όπως την έχει θέσει η Αθήνα, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία δεν αναμένεται να επισφραγιστεί πριν από από το φθινόπωρο.

Η Αθήνα έχει ήδη κάνει τις δικές της υποχωρήσεις στο θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας, αλλά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή, χρειάζεται η κατ΄ αρχήν έγκριση της Βουλής των Σκοπίων, το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές που επίσης πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Σκοπίων, με αυξημένη πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του, η Αθήνα με την πραγματοποίηση των υπογραφών στις Πρέσπες για το ξεκίνημα της διαδικασίας, θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.  

Το βασικό μέλημα του Ζόραν Ζάεφ αλλά και των ΗΠΑ και Ε.Ε που πιέζουν για λύση, είναι οι εξελίξεις να τρέξουν άμεσα, πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στις 25 και 26 του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 28 και 29 του μήνα – ο κ. Κοτζιάς σημείωσε χθες με νόημα ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών και όχι οι ηγέτες –  και σίγουρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων έχει μπει ήδη μπροστά και πλην εξαιρετικού και απρόβλεπτου απροόπτου, ο κ. Τσίπρας θα είναι σήμερα σε θέση να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα επόμενα βήματα. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως αναφέρουν ότι στη δήλωσή του, θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η επικύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, όταν έρθει, να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία.

Το “Πρώτο Θέμα” επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται “Κοντά σε συμφωνία εκχώρησης της «Μακεδονίας»”, κάνοντας λόγο για «Παζάρια» μέχρι το παρά ένα – Τι αποκαλύπτουν οι τελευταίες πληροφορίες για το όνομα – Αναμένεται νέο τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ. 

Το ρεπορτάζ έχει ως εξής: 

Πριν το περίφημο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ  στον Αλέξη Τσίπρα είχαν προηγηθεί πολλά άτυπα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ηγετών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να κλείσει η συμφωνία. Πιθανότατα το όνομα που θα επιλεγεί θα είναι μεταφράσιμο και στα αγγλικά, όπως το πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς τελευταία στιγμή (North Macedonia). Η ελληνική πλευρά είχε αφήσει τα Σκόπια να επιλέξουν ένα από τα τρία ονόματα της λίστας Νίμιτς που είχαν παραμείνει στο τραπέζι.

Το “Άνω Μακεδονία“, που θα προτιμούσε η Αθήνα δεν επιλέγεται από τον Ζάεφ, επειδή οι Βούλγαροι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, επειδή στην άνω Μακεδονία βρίσκεται και η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν. Η εν λόγω περιοχή, όμως, βρίσκεται και στη βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η άνω και η βόρεια Μακεδονία γεωγραφικά είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα.

Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε την αλλαγή του ονόματος της γλώσσας που ονομάζεται «μακεδονική». Όπως είναι γνωστό, ο Νίκος Κοτζιάς οχυρώθηκε πίσω από τον ισχυρισμό ότι αυτή η μάχη έχει χαθεί από το 1977. Στην πραγματικότητα, θεωρούσε πως αυτό που έχει σημασία είναι η κρατική ονομασία. Γι’ αυτό και αποδέχθηκε το όνομα «μακεδονική», χωρίς ακόμα να είναι σαφές εάν θα είναι αμετάφραστο στα σλαβικά, δηλαδή makedonski, ή θα μεταφράζεται. Θα υπάρχει, ωστόσο, μία σημείωση ότι αυτή η γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών και δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες.

Όταν ο Ζόραν Ζάεφ επανέφερε το αίτημα να μην ισχύσει το erga omnes, η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν «ως εδώ». Τα Σκόπια θέλουν μεταβατική περίοδο δύο ετών για να εφαρμόσουν σε όλα τα επίπεδα την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Η Αθήνα θεωρεί το διάστημα μεγάλο και αντιπροτείνει ένα χρόνο. Πιθανόν να συμφωνήσουν στους 18 μήνες, δεδομένου ότι το Μαξίμου είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε μέση λύση.

Ας σημειωθεί ότι όλες αυτές τις μέρες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα. Οι δυτικές κυβερνήσεις επικοινωνούν συνεχώς με τους δύο ηγέτες, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις και να μεσολαβήσουν για την υπέρβαση διαφορών της τελευταίας στιγμής. Από νωρίς χθες το μεσημέρι, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα.

Σύντομα, κατέστη σαφές ότι το επίσημο τηλεφώνημα από τα Σκόπια ήταν μία ανάσα μακριά. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο γραφείο του πρωθυπουργού και η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ πως η επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν θέμα χρόνου σηματοδότησε τις εξελίξεις. Κάπως έτσι το ρολόι έδειξε 15:00 και το τηλέφωνο χτύπησε στο Μαξίμου. Παρά το «καλό κλίμα», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν σταμάτησε τα παζάρια, στα οποία τελικά μπήκε και η Αθήνα.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε το σύνολο της 20σέλιδης συμφωνίας. Εξάλλου, αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κρατήσουν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους μακριά από τη δημοσιότητα, τρία γεγονότα παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Πρώτον, η επικοινωνία διήρκησε μία ολόκληρη ώρα. Δεύτερον, έδωσαν νέο τηλεφωνικό ραντεβού για σήμερα πρωί. Τρίτον, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του πως θα προβεί σε τηλεοπτική συνέντευξη, δεσμευόμενος να μην δώσει λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας.

Πράγματι, το βράδυ της Δευτέρας ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, λέγοντας ότι σήμερα Τρίτη, πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Από την αρχή των διαπραγματεύσεων εξέφρασα την αισιοδοξία μου ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο», δήλωσε. «Μιλήσαμε για μια ώρα. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα μας ανοίξει το δρόμο για καλύτερες ημέρες. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή του ονόματος» είπε μεταξύ άλλων.

Προφανώς, η γειτονική χώρα δεν προλαβαίνει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Κι αυτό, επειδή ναι μεν θα λάβουν πρόσκληση, αλλά αυτή θα υλοποιηθεί μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και θα έχει εγκριθεί από το δημοψήφισμα. Με αυτό το πνεύμα είπε ο Νίκος Κοτζιάς ότι δεν προλαβαίνουν οι γείτονες τη σύνοδο του Ιουλίου ακόμα και σε περίπτωση άμεσης συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν ήταν ο μόνος που μίλησε. Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε σε τηλεοπτική συνέντευξη «αποφασιστικό βήμα» το τηλεφώνημα Ζάεφ. Προχώρησε, μάλιστα, σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, λέγοντας πως ο Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ένα από τα τρία ονόματα που έχουν μείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (Gorna [Άνω], Severna [Βόρεια] και Nova [Νέα] Macedonia) επιθυμεί σε περίπτωση λύσης.

Παζάρι μέχρι το παρά ένα

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού τηλεφωνήματος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα τεχνικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, την εφαρμογή του erga omnes και κάποιες μικρές αλλαγές που επιθυμούσε ο Ζάεφ για να κλείσει τη συμφωνία. Σήμερα, εκτός απροόπτου, αυτές οι λεπτομέρειες θα κλείσουν, οπότε και θα δρομολογηθεί η συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο.

Όπως έγινε γνωστό, μετά την συνομιλία του με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πάνο Καμμένο. Σε περίπτωση που η σημερινή επικοινωνία καταλήξει σε συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει. Η συμφωνία, βέβαια, θα αργήσει να πάει στην ελληνική Βουλή, επειδή πρέπει να προηγηθεί η έγκρισή της από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, το δημοψήφισμα και η συνταγματική αναθεώρηση.

Η υπογραφή της συμφωνίας δεν είναι αρκετή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ανάψει το πράσινο φως για να δώσει η ΕΕ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο χρονικός ορίζοντας αυτών των διαπραγματεύσεων προσδιορίζεται για το 2025 υπό τις επικρατούσες συνθήκες. Τέλος, η συμφωνία θα δρομολογήσει και εξελίξεις στο ζήτημα της ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΠΓΔΜ.

Το ρεπορτάζ της Kαθημερινής σημειώνει «Ωρα μηδέν» στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ” και αναφέρει: 

Η αποτύπωση εγγράφως μιας σειράς θεμάτων που συζήτησαν χθες στη μεταξύ τους ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μεταθέτει για σήμερα το πρωί την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Εφόσον, όπως αναμένεται, στην επικοινωνία αυτή οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία επί μιας τελικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνέχεια, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία –πιθανότατα στις Πρέσπες– και αυτή θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Στις 3 μ.μ., χθες, πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ, έπειτα από κύκλο έντονων διεργασιών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οπως όλα δείχνουν, οι δύο πρωθυπουργοί χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μια σειρά από αλλαγές στο βασικό κείμενο επί του οποίου κατέληξαν στις διαπραγματεύσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα σημεία στα οποία εστιάστηκε η χθεσινή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών αφορούν πρωτίστως το πεδίο εφαρμογής της νέας ονομασίας, το πλαίσιο, δηλαδή, του erga omnes. Ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να ζήτησε επιμόνως ορισμένες «καμουφλαρισμένες» εξαιρέσεις από τον κανόνα γενικής εφαρμογής της νέας ονομασίας, να διερευνηθεί δηλαδή η δυνατότητα σε κάποιες δευτερεύουσες αναφορές να μπορεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ να διατηρηθεί η χρήση της σημερινής συνταγματικής ονομασίας. Την ίδια στιγμή, έπειτα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στην Αθήνα αναφορικά με τις πληροφορίες που ήθελαν να αναγνωρίζεται από τη συμφωνία η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, και αυτό το θέμα μπήκε ξανά στο τραπέζι, προκειμένου να αναζητηθεί κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμη πολιτικά, μια διατύπωση που θα καθιστά σαφή τη διάκριση της σημερινής οντότητας από την αρχαιοελληνική Μακεδονία. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χθες (τ/σ Kontra) ότι αυτό έχει διασφαλιστεί με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Αφησε να εννοηθεί δε ότι για την πλήρη ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ θα μεσολαβήσει ένα χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθεί τις φάσεις υλοποίησης της συμφωνίας.

Καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, η Αθήνα είχε διαμηνύσει με κάθε τρόπο τις προηγούμενες ημέρες προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν εξελίξεις εάν όντως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι εφόσον η συμφωνία περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκαίρως, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις 25 Ιουνίου θα δοθεί το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σήμερα. «Κάναμε το αποφασιστικό βήμα, αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία και θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση οι δύο πρωθυπουργοί», ανέφερε.

Συνέντευξη Τύπου Π. Καμμένου

Εξίσου έντονο ενδιαφέρον με την προοπτική ολοκλήρωσης, σήμερα, μιας συμφωνίας ανάμεσα στους κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αποκτά και η συνέντευξη Τύπου που, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα παραχωρήσει στις 11 π.μ. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η συνέντευξη που θα δοθεί στα γραφεία των ΑΝΕΛ και όχι στο υπουργείο Αμυνας αφορά τα του κόμματος. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα. Η συνέντευξη Τύπου αφορά ζητήματα του κόμματος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η θέση των ΑΝΕΛ, τόσο στην ιδρυτική διακήρυξη όσο και στις συνεδριακές αποφάσεις, είναι κατά οποιασδήποτε λύσης με ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θέση που έχει επαναλάβει ο κ. Καμμένος σε δημόσιες παρεμβάσεις του. Σύμφωνα με συνεργάτες του, εάν ο κ. Καμμένος ερωτηθεί για το ονοματολογικό θα τοποθετηθεί.

To BHMA αναφέρει Σήμερα κλειδώνει η συμφωνία για το Μακεδονικό – Αναμένεται η τελική τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ και σημειώνει: 

«D-Day» για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, χαρακτηρίζουν τη σημερινή ημέρα αρμόδιοι διπλωματικοί παράγοντες.

Κάνουν λόγο για μια ιστορική ημέρα η οποία θα σηματοδοτήσει την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και μια τριακονταετία. Οι πιθανότητες να μην κλείσει σήμερα μια οριστική συμφωνία που θα επικυρωθεί σε συνάντηση στις Πρέσπες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είναι ελάχιστες.

Άλλωστε, οι αποκαλύψεις που έκανε χθες ο Ν. Κοτζιάς για το όνομα (γεωγραφικός προσδιορισμός, δηλαδή Severna ή Gorna με πιο πιθανό το πρώτο) και η υπέρμετρη αισιοδοξία του Ζόραν Ζάεφ, δείχνουν πως ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής απόφασης που θα αλλάξει το μέλλον των δύο χωρών».

Αν επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη θα γίνει η τηλεφωνική επαφή, η δεύτερη, μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

Θα κλείσουν τα τυπικά μέρη της συμφωνίας και θα αποφασιστεί το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών. Καθώς ο Ζόραν Ζάεφ στις 13 και 14 του μήνα θα βρίσκεται στη Γερμανία οι Πρέσπες μπορούν να περιμένουν, μάλλον για το Σαββατοκύριακο όπου θα στηθεί ένα επικοινωνιακό σόου που χρειάζεται και στους δύο πολιτικούς. Εκτός κι αν ακυρωθεί το ταξίδι.

Μόλις ο Αλ. Τσίπρας κλείσει το τηλέφωνο θα σπεύσει θα επισκεφτεί και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο Κοινοβούλια ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.

Στην εξίσωση αυτή στην πΓΔΜ μπαίνει ο παράγοντας των εθνικιστών, του προέδρο Ιβανοφ και του υπουργού Ν. Ντιμιτρόφ.

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να διασφαλίσει τις κόκκινες γραμμές της, δηλαδή το erga omnes, αλλά και το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συνταγματικές αλλαγές με άρση του αλυτρωτισμού.

Να σημειωθεί ότι η κύρωση από την ελληνική Βουλή θα γίνει μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

Ο Καμμένος και οι άλλοι

Η έκτακτη συνέντευξη τύπου του Πάνου Καμμένου σήμερα, έχει τη σημασία του. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι πρόκειται να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, αρνούμενος το όνομα και παίζοντας το χαρτί του υπερπατριωτισμού.

Υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι έχει περιθώρια για… κωλοτούμπα σε ένα ακόμη μεγάλο θέμα. Προς τούτο έρχονται να συνδεθούν και φήμες ότι 2-3 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν πειστεί από το Μαξίμου να ψηφίσουν τη συμφωνία, ακόμη κι αν η κομματική γραμμή δεν είναι αυτή.

Και βεβαίως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα μόλις πάρουν στα χέρια τους το όνομα και τις άλλες λεπτομέρειες.

To iefimerida.gr σε εκτενή ρεπορτάζ του ξεκινά με τις δηλώσεις Ζάεφ, συνεχίζει με το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία και τέλος αναφέρεται στο επικείμενο διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώ δεν παραλείπε να αναφερθεί στην στάση του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. 

Νέες δηλώσεις για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας σε φόρουμ που διεξάγεται στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ είπε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνομιλία για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε ο Ζάεφ.

Τόνισε, πάντως, ότι οι δύο πρωθυπουργοί όπως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, οι δύο κυβερνήσεις και η πλειονότητα των πολιτών και των δύο χωρών θέλουν να επιλυθεί το πρόβλημα.

«Αν αυτό γίνει σήμερα, θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το πού θα υπογραφεί. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα-βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το πού θα μπουν οι τελικές υπογραφές».

Για το θέμα των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Ζάεφ είπε ότι οι λαοί θα ενημερωθούν μόλις υπάρξει συμφωνία.

«Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω, γιατί συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε συμφωνία ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συμφωνία, θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», κατέληξε ο Ζάεφ.

Δηλώσεις Κοτζιά: Ο Ζάεφ επέλεξε το όνομα

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε σε τηλεοπτική συνέντευξη «αποφασιστικό βήμα» το χθεσινό τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα.

Προχώρησε, μάλιστα, σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, λέγοντας πως ο Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ένα από τα τρία ονόματα που έχουν μείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (Gorna [Άνω], Severna [Βόρεια] και Nova [Νέα] Macedonia) και ότι μάλλον προκρίνεται το Βόρεια Μακεδονία.

Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα -Δείτε τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Όλα δείχνουν ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων συμφώνησαν στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija – Republic of North Macedonia), το οποίο θα εγκριθεί έπειτα από συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Συμφωνία υπάρχει και για την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά και του «Μακεδόνα πολίτη», με διευκρινίσεις στο κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του news24/7.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη συμφωνία περιλαμβάνονται:

  • Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.
  • Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».
  • Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
  • Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).
  • Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τα στάδια μετά τη συμφωνία

  • Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).
  • Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
  • Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
  • Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29), όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις ενστάσεις Γαλλίας και Ολλανδίας, και με τη στήριξη της Γερμανίας.
  • Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου), στην οποία θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία», υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
  • Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
  • Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό, υπάρχει ως plan Β το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το Σκοπιανό.
  • Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στη «Βόρεια Μακεδονία», τότε θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τι κερδίζει η Αθήνα

Το νέο όνομα θα υιοθετηθεί μετά από την ολοκλήρωση ενός απαραίτητου χρονικού διαστήματος και θα είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes), όπως παγίως επιδίωξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2008 και μετά. 

Αναμφίβολα η χρήση του «erga omnes» για το νέο όνομα αποτελεί το θετικό κομμάτι της συμφωνίας για την Αθήνα καθώς «δόθηκε μάχη» ώστε και τα εσωτερικά έγγραφα να αναφέρουν το νέο όνομα και η χρήση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας να είναι το ίδιο ένα συμφωνημένο όνομα, καθώς το αίτημα της άλλης πλευράς ήταν να ισχύσει το νυν («Μακεδονία»).

Το συνταγματικό όνομα για εσωτερικά έγγραφα αποτελούσε «Δούρειο Ιππο» της διπλής ονομασίας και επέμεινε μέχρι τέλους η Αθήνα σε αυτό. Συνεπώς, πέρα από τα διαβατήρια, και οι ταυτότητες των πολιτών της ΠΓΔΜ θα αναφέρουν το νέο όνομα της χώρας (North Macedonia), όταν ολοκληρωθεί το μεταβατικό διάστημα και η αλλαγή ονόματος κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα. 

Τα κέρδη για την ΠΓΔΜ

Tο στοιχείο που κερδίζουν οι γείτονες με τη συμφωνία είναι πως η ταυτότητά τους θα είναι «μακεδονική». Βέβαια θα υπάρχει αναφορά ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ωστόσο κερδίζουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση την ταυτότητα καθώς η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήμα πίσω προκειμένου να εξασφαλίσει το νέο όνομα και τη χρήση αυτού «έναντι όλων» (erga omnes).

Η «μακεδονική» γλώσσα (των σλαβικών έστω γλωσσών) αποτελεί το δεύτερο κέρδος των γειτόνων. Άλλωστε πολύ σθεναρά οι γείτονες όταν μιλούσαν για συμφωνία που θα «σέβεται» τις ευαισθησίες και την αξιοπρέπεια των λαών», εννοούσαν ότι δεν γίνεται να υποχωρήσουν στο ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας.

ΝΑΤΟ-ΕΕ (υπό την αίρεση ολοκλήρωσης της συμφωνίας): Αποτελεί ίσως το κέρδος εκείνο που ο Ζόραν Ζάεφ  θα φέρει στα χέρια του επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πείσει τους πολίτες τους να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, στο δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει.

«Χωρίς συμφωνία δεν έχει ΝΑΤΟ» υποστήριξε χθες ο ίδιος στα Σκόπια, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην επιχειρήσει να καθυστερήσει τη συμφωνία, γιατί υπάρχει η πιθανότητα απώλειας της νατοϊκής πρόσκλησης και προοπτικής. Στοιχείο που απαντά στην ανησυχία των γειτόνων για την ασφάλεια της χώρας τους.

Διάγγελμα Τσίπρα απόψε -Το απόγευμα το τηλεφώνημα με Ζάεφ
 

Για το απόγευμα μεταφέρεται το δεύτερο και τελικό επί της συμφωνίας τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ, ενώ οι εξελίξεις στο εσωτερικό είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς θα πραγματοποιηθεί τελικά το απόγευμα γιατί θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς και από τις δύο πλευρές. Η διαφορά ώρας με τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο Νίμιτς, είναι ο λόγος μετάθεσης του τηλεφώνηματος Ζάεφ-Τσίπρα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 19:00 το απόγευμα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες.  

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonijα»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όνομα θα είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία». Είναι το όνομα που πιθανότατα αποδέχονται οι γείτονες και αποτελεί επιλογή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιλέγει από τρεις εναλλακτικές: NOVA, GORNA, SEVERNA.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι «στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμια κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

 

Ο Καμμένος δεν ψηφίζει αλλά δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία των ΑΝΕΛ, στην οποία ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία», ωστόσο τόνισε ότι δεν θα φύγει από την κυβέρνηση. Μάλιστα, έκανε την εκτίμηση ότι η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από τους Σκοπιανούς.   

Στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για να διαχειριστούν πολιτικά τον ερχομό της πιθανής συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν μακρά συνομιλία την Δευτέρα το πρωί. Ο κ. Καμμένος φέρεται να εξέφρασε την πάγια θέση του ότι αρνείται να ψηφίσει ονομασία με το όνομα «Μακεδονία», πλην όμως το Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει ότι παρά το υπάρχον πολιτικό πρόβλημα να μην στηρίζει ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Όπερ και σημαίνει ότι η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί κανονικά.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ – Συνάντηση με Παυλόπουλο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, στις 10 το πρωί της Τρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ αφορά στις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Στη ΝΔ μιλούν για μεθόδευση της κυβέρνησης, καθώς βλέπουν ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί στις Πρέσπες, θα περάσει από το σκοπιανό κοινοβούλιο, θα πάρει το πράσινο φως για ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η ίδια συμφωνία δεν θα έρθει στην ελληνική βουλή, παρά μόνο μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τον ερχόμενο Οκτώβριο πιθανότατα.

Ας σημειωθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 7 το βράδυ, επομένως η συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ ενδέχεται να ακολουθήσει.

“Διάγγελμα Τσίπρα για το Σκοπιανό σήμερα – Το απόγευμα το τηλεφώνημα Ζάεφ” τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του Ελέυθερου Τύπου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: 

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να απευθύνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το απόγευμα για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την συμφωνία για το Σκοπιανό που επετεύχθη. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, το οποίο μετατίθεται για το απόγευμα.

Η καθυστέρηση στο τηλεφώνημα οφείλεται στο ότι στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες όπως ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα: «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δύο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι πρόεδροι των δύο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν».

Λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «στη γλώσσα, αυτό που θα αναφέρει η συμφωνία είναι ότι θα προσδιορίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επικρατέστερα ονόματα είναι «Ανω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία» ενώ ο Ζάεφ έχει επιλέξει ένα από αυτά.

Ελληνική υποχώρηση σε γλώσσα και εθνότητα

Η συμφωνία, με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα περιλαμβάνει «μακεδονική γλώσσα», αλλά με τρόπο που να διασφαλίζεται η σλαβική καταγωγή της και ο διαχωρισμός της από την αρχαία ελληνική.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εθνότητας και σε ότι αφορά στα διαβατήρια θα υπάρχει αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, ωστόσο στο θέμα των ταυτοτήτων που αποτελούν εσωτερικά έγγραφα της κάθε χώρας υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση. Εδώ μπορεί να παραμείνει ο όρος «Μακεδονική» ο οποίος ίσως φέρει εντός αγκύλης ή παρένθεσης και τον όρο «σλαβική» έτσι ώστε να υπάρχει σαφείς διαχωρισμός.

Πώς θα προχωρήσει η συμφωνία

Αν από την πλευρά του Ζάεφ υπάρξει σήμερα πράσινο φως για μια συμφωνία με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί ως τώρα η Αθήνα θα περιμένει ως τις 25 Ιουνίου να περάσει η συμφωνία από τη βουλή των Σκοπίων. Αν αυτό συμβεί τότε θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ.

Το πράσινο φως, ωστόσο, όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς δεν σημαίνει ότι η χώρα αποκτά δικαίωμα εισόδου στη συμμαχία ή στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στις Πρέσπες δεν σημαίνει ότι η Αθήνα χάνει τα «όπλα» να μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Έκτακτη συνάντηση με Παυλόπουλο για το Σκοπιανό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Σκοπιανό και τις εξελίξεις που αναμένονται σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Παυλόπουλο και κανονίστηκε να συναντηθούν μέσα στην ημέρα. Η συνάντηση εκτιμάται ότι θα γίνει λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει: «O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 π.μ., επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας».

Να σημειώσουμε τέλος ότι χθες το βράδυ ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζάεφ ανήγγειλε την επίτευξη συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει στο κοινή γνώμη, πως αφήσαμε για αύριο να μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι για «τέτοια ζητήματα, εθνικού χαρακτήρα, σημαντικά για το έθνος, πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα , όλοι οι παράγοντες και όλες οι κοινότητες, να στέκονται μαζί. Όλοι θα ενημερωθούν, ακόμη και από την αντιπολίτευση, και αναμένω υποστήριξη από αυτούς, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε .

Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την πΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό», είπε ο Ζάεφ.

«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος, είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου.

Διάγγελμα Τσίπρα απόψε -Το απόγευμα το τηλεφώνημα με Ζάεφ