Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού στον ΠτΔ, τα όσα ειπώθηκαν & οι αστεϊσμοί για την…γραβάτα

 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενημερώνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ελληνικό χρέος κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση στο Eurogroup.

Χθες είχαμε μια, ιστορική-όπως τη χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος-συμφωνία στο Eurogroup, με την οποία πλέον το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτά που προβλέπει η συμφωνία: “δεκαετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων της χώρας προς το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας και βεβαίως επιστροφή των κερδών των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

“Αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι οι προσδοκίες των  αγορών και ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μείνει αρραγής η Ευρωζώνη και το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας σημείωσε:

“Έχω την εκτίμηση πως η 21η του Ιούνη μένει στην ιστορία ως σημαντική μέρα για την Ευρώπη, είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σημαίνει, όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια”.

Σύντομα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται, και αφορούν τόσο το 2018 με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά και τα επόμενα χρόνια με το κύμα επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε ότι είναι πια στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον ρόλο που διαδραμάτισε τις δύσκολες, όπως είπε, στιγμές των διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι η επιμονή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας υπήρξε καταλυτική για τα σημερινά αποτελέσματα. 

«Ήσασταν αταλάντευτα προσανατολισμένος στην άποψη να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποτε θα έρθει η ανταμοιβή. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο και τον ευχαρίστησε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ενημέρωση και σημείωσε ότι ο ίδιος έπραξε το χρέος του απέναντι στη χώρα με την επιμονή του στην ευρωπαϊκή πορεία. «Έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε και η συγκυρία αλλά και η ιστορία και η προοπτική της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το “όχι” του δημοψηφίσματος το 2015 ήταν όχι στην παραμονή της χώρας στην ΕE», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας» και πως «ορισμένες, αρκετές πολύ σημαντικές θυσίες, οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν, όχι από εμάς». «Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ».