Αποφράδα ημέρα σήμερα 24 Ιουλίου για την Ελλάδα. Οι φονικές φωτιές στην Ανατολική Αττική είχαν σαν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής 50 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, εκατοντάδες να είναι τραυματισμένοι, ενώ κάηκαν εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα και περιουσίες.

 

Κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την απειλή των πυρκαγιών, με τους ισχυρούς ανέμους να ανεβάζουν τον βαθμό επικινδυνότητας για τους φυσικούς πνεύμονες της χώρας.

Την τελευταία εικοσαετία έχουν σημειωθεί σειρά πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια με πιο σημαντική αυτή του 2007 στην Ηλεία, όπου χάθηκαν 63 ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές είναι:  

6 Ιουλίου 2000,  Μπρόγκος Σάμου

Το καλοκαίρι του 2000 -ταυτόχρονα με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών- η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της. Πολλοί οικισμοί επλήγησαν, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα και κάηκαν 47 σπίτια. Συνολικά καταστράφηκαν 145.000 στρέμματα.

12 Ιουλίου 2000, Ξυλόκαστρο Κορινθίας

Το καλοκαίρι του 2000 βρήκε τη χώρα παραδομένη στο έλεος της φωτιάς. Ένα από τα μέτωπα που ξέσπασαν ήταν στην περιφέρεια της Κορίνθου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσούλες και Καμάρι που ανήκουν στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Συνολικά κάηκαν 200.000 στρέμματα, ενώ υπαίτιος θεωρήθηκε ένας κτηνοτρόφος που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό στην ίδια περιοχή.

24 Ιουλίου 2007,  Κουνινά Αίγιου

Στις 24 Ιουλίου ένα πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο χωριό Κουνινά. Η φωτιά ξεκίνησε τις πρωινές ώρες και καταστράφηκαν 150.000 στρέμματα γης.

23 Αυγούστου 2007, Λαδά Καλαμάτας

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και σε συνδυασμό με τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν άργησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Συνολικά 8 χωριά εκκενώθηκαν, 113.000 στρέμματα κάηκαν και χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για την πλήρη κατάσβεση όλων των εστιών.

23 Αυγούστου 2007, Καλλιθέα Λακωνίας

Παράλληλα με τη φωτιά στο Νομό Ηλείας ξέσπασε μέτωπο και στην Καλλιθέα. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 9 Μποφόρ, έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα και η Λακωνία κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κάηκαν συνολικά 220.000 στρέμματα.

24 Αυγούστου 2007, Παλαιοχώρι Ζαχάρω

Η φωτιά στη Ζαχάρω αποτελεί ίσως την πιο καταστροφική φωτιά των τελευταίων χρόνων. 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες κάηκαν ολοσχερώς και ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας καταστράφηκε. Συνολικά κάηκαν 400000 στρέμματα

24 Αυγούστου 2007, Αγραπιδοχώρι Ηλείας

 

Το Αγραπιδοχώρι είναι ένα από δεκάδες χωριά που πλήγηκαν από τις φωτιές που ξέσπασαν στον Νομό Ηλείας το καλοκαίρι του 2007. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα και επεκτάθηκε σε γύρω περιοχές που τελικώς εκκενώθηκαν. Συνολικά κάηκαν 120.000 στρέμματα.

25 Αυγούστου 2007, Βρύση Εύβοιας

Χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικείς χάθηκαν και καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα. Οι καταστροφές λόγω των ισχυρών ανέμων ενισχύθηκαν και αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο ξεκίνησε από τη Βρύση Εύβοιας, ενώ την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

22 Ιουλίου 2008, Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος

Στις 22 Ιουλίου, δόθηκε σήμα για πυρκαγιά στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης.

21 Αυγούστου 2009, Σέσι Αττικής

Η φωτιά ξεκίνησε από τον παραθαλάσσιο οικισμό Σέσι Γραμματικού και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης. Ενισχυόμενο από τους ανέμους το μέτωπο άρχισε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Παλαιά Πεντέλη και την Παλλήνη, ενώ συνολικά κάηκαν 175.000 στρέμματα στην περιοχή του Γραμματικού.

 

Πηγή: Πυροσβεστική Υπηρεσία