Την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας και την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία ζήτησε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2018.

Στην πρώτη του παρέμβαση τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ο εισηγητής της σχετικής  Έκθεσης «αναφέρθηκε στην περίφημη ρήτρα αμυντικής αλληλεγγύης που υπάρχει και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως στην περίπτωση της Ελλάδος βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του όταν υπάρχουν οι απειλές της Τουρκίας, όταν η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας και εμφανίζεται σαν να μην ξέρει τίποτε. Αυτό ένα σοβαρό θέμα, κύριε εισηγητά, όπως επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταλάβει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν βλέπουμε να κάνει τίποτε το ΝΑΤΟ».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει το ίδιο. Δεν είδαμε να υπάρχει αποφασιστική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στον Ερντογάν, στις απειλές του, σε αυτά τα οποία κάνει, που  παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, που αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κύπρου, που αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδος, που λέει ότι, αν η Ελλάδα επεκτείνει στα δώδεκα μίλια τα χωρικά της ύδατα, αυτό σημαίνει πόλεμο. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει αποφασιστική πολιτική στάση καταδίκης της Τουρκίας και βεβαίως έμπρακτη στάση αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Στην δεύτερη παρέμβασή του την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ο Νότης Μαριάς  επισήμανε ότι «η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Ντεμιρτάς που επί της ουσίας διατάσει την απελευθέρωσή του αποτελεί ένα ράπισμα για τον Ερντογάν, ένα ράπισμα για το αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία. Στην Τουρκία όπου αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μια απέραντη φυλακή. Όλοι οι αντιφρονούντες έχουν μπει στην φυλακή».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Βέβαια ο Ερντογάν λέει ότι δεν θα εφαρμόσει την απόφαση, είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος το οποίο δεν εφαρμόζει το δίκαιο, ένα κράτος το οποίο απειλεί την Ελλάδα συνεχώς, ένα κράτος το οποίο έχει καταλάβει το 37% του Κυπριακού εδάφους και ήρθε η ώρα όχι μόνο για την υπόθεση Ντεμιρτάς αλλά συνολικά για την παράνομη δράση της Τουρκίας να ληφθούν μέτρα, να επιβληθούν κυρώσεις, να γίνει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να γίνει εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτικών τουρκικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθεί το βίντεο με τις παρεμβάσεις του Νότη Μαριά