Η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης & η σχέση της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα

Τι συνέβη

Το διακύβευμα σε μια πόλη της βόρειας Συρίας που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανταγωνισμού μεταξύ περιφερειακών και παγκόσμιων δυνάμεων μόλις αυξήθηκε. Στις 16 Ιανουαρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά έξω από το εστιατόριο Kasr al-Umara στην πόλη Manbij, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές απώλειες. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από την έκρηξη σκοτώθηκαν εννέα πολίτες και ένας τοπικός μαχητής, ενώ σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στα ΜΜΕ, δήλωσε ότι η έκρηξη σκότωσε τέσσερις  Αμερικανούς στρατιώτες, τραυματίζοντας άλλους τρεις. Γάλλοι και αμερικανοί στρατιώτες φέρεται ότι είχαν συνάντηση με μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) εντός του εστιατορίου, αν και άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονταν στο δρόμο λίγο έξω από το εστιατόριο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεση μέσω του πρακτορείου Amaq, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες. Η οργάνωση νωρίτερα έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Manbij, δίδοντας περισσότερο βάρος στο γεγονός της ανάληψης ευθύνης για την έκρηξη της 16ης Ιανουαρίου

Γιατί έχει σημασία

Ένας από τους κύριους λόγους που προέβαλε ο Πρόεδρος Donald Trump για να υποστηρίξει την επιθυμία του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία γρήγορα είναι η πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη χώρα. Ωστόσο, γεγονότα όπως η επίθεση της 16ης Ιανουαρίου στο Manbij υπογραμμίζουν πως η τζιχαντιστική οργάνωση παραμένει μια σοβαρή απειλή για τις δυνάμεις που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης στην περιοχή.

Παραμένει ασαφές αν η επίθεση στο Manbij και το γεγονός ότι χάθηκαν αμερικανικές ζωές, θα οδηγήσουν τον πρόεδρο να επιταχύνει την αποχώρηση για να βγάλει τους αμερικανούς στρατιώτες από μια επικίνδυνη κατάσταση. Αντίθετα, η επίθεση θα μπορούσε να πείσει τον Λευκό Οίκο να κάνει την αποχώρηση σταδιακά, δεδομένης της διαρκούς απειλής που η οργάνωση αποτελεί τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς τους συμμάχους της.

Ιστορικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία βρίσκονται σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν τη βορειοανατολική Συρία μακροπρόθεσμα. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να διασφαλίσει ότι ο βασικός σύμμαχός της στην περιοχή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως το κουρδικό YPG, προστατεύεται μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε να επιτρέψει μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στα νότια σύνορα της, υποστηρίζοντας ότι η YPG είναι το ίδιο και το αυτό με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο η Τουρκία το χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών, ο Αμερικανός στρατηγός Τζόουντ Ντάνφορντ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες την ίδια μέρα με την επίθεση στο Manbij για να συζητήσει τις λεπτομέρειες μιας ζώνης ασφαλείας υπό την εποπτεία της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ για αυτό το θέμα νωρίτερα την εβδομάδα που πέρασε.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, των οποίων το YPG είναι το κύριο στοιχείο, δήλωσαν ότι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε καμία ζώνη ασφαλείας που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Άγκυρας, δηλώνοντας ότι θα δεχθούν μόνο μια ζώνη ασφαλείας και αυτή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πάνω από τέσσερα χρόνια στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το ποιον θα συνεργαστούν και με ποιον τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τζιχαντιστική οργάνωση. Όμως, ανεξάρτητα από το αν το YPG έχει προσφέρει ικανή βοήθεια σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επιθυμία της Ουάσινγκτον να διατηρήσει τη στρατηγική της συμμαχία με την Τουρκία θα της δώσει τελικά το πλεονέκτημα, καθώς οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν σε στρατιωτικό επίπεδο αναζητούν έναν περιφερειακό εταίρο. Μέχρι τότε, η Ουάσιγκτον θα έχει να αντιμετωπίσει μερικά δύσκολα ερωτηματικά αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της αποχώρησής της.

Η μεγάλη εικόνα

Αν και η παλίρροια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας μετατοπίστηκε προς όφελος της Δαμασκού, η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο μάχης για τοπικούς, περιφερειακούς και παγκόσμιους παράγοντες που βρίσκονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πώς και πότε θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βορειοανατολική Συρία, η επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους θα αποτελέσει μείζονα παράγοντα για τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον. Επιθέσεις, όπως η βόμβα αυτοκτονίας της 16ης Ιανουαρίου στο Manbij υπογραμμίζουν την ανάγκη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Δμησιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 20/1/2019