Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο πιο χρήσιμο θα είναι εκτός από το να μιλούν οι υποψήφιοι, να ακούν, να αφουγκράζονται.

Να ακούν τι λέει, τι θέλει η κοινωνία. Τι θέλει ο πολίτης για να βελτιωθεί η καθημερινότητά του και η ζωή του. Τι λέει η αγορά και ο παραγωγικός κλάδος, τι πιστεύουν ότι μπορεί να τους ανακουφίσει αλλά και να τους ενισχύσει άμεσα. Μόνο έτσι μπορούν να φανούν χρήσιμοι. Καλές οι μακρόπνοες πολιτικές, αλλά μετά από τόσα χρόνια κρίσης και πραγματικής ύφεσης, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν άποψη.

Αν κάτι έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, ίσως και γιατί η κρίση ωθούσε πολλές φορές συμπεριφορές στα άκρα, είναι η απευθείας επαφή με τον πολίτη. Με ευθύνη βέβαια όχι μόνο των πολιτικών αλλά και των ίδιων των πολιτών. Ακόμα ακόμα και η συζήτηση στα… καφενεία είχε τη σημασία της. Αφουγκράζονταν ο πολιτικός την αγωνία των πολιτών. Μην υποτιμούν τους πολίτες. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν τι χρειάζονται, τι τους λείπει. Και μετά από τόσα χρόνια μιζέριας και βίαιης προσαρμογής, αλλά και κοροϊδιών, οι απαιτήσεις έχουν εκλογικευτεί. Καλό είναι λοιπόν να τους ακούν τους πολίτες. Έχουν δικαίωμα γνώμης για τη διαμόρφωση των πολιτικών ιδιαίτερα στα θέματα της καθημερινότητας.

Και βέβαια, απαραίτητο είναι να ακουστεί και η αγορά. Και όχι μόνο αυτό. Να υιοθετηθούν οι απόψεις της. Τουλάχιστον όταν δεν επιφέρουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Ποιος ξέρει για παράδειγμα καλύτερα από τον ίδιο τον παραγωγικό τομέα τι χρειάζεται για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να ανοίξουν δουλειές, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Η αγορά που έχει υποστεί στο πετσί της το κόστος της αδιέξοδης παραγωγής υπερπλεονασμάτων, γνωρίζει.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από όσα πρόσφατα ανακοίνωσε ως θέσεις ο ΣΕΒ. Για συνδυαστική μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις, για επενδυτικά κίνητρα, για μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, για επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, για την ανάγκη αναμόρφωσης στις κρατικές ενισχύσεις, για την υπέρβαση εντέλει της αρνητικής κληρονομιάς της κρίσης. Για την άρση των αντικινήτρων. Η αγορά και γνωρίζει και έχει άποψη. Και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο στον ΣΕΒ. Υπάρχουν πολλές και σοβαρές προτάσεις. Και από την αντιπολίτευση υπάρχει πρόθεση αφομοίωσης αρκετών εξ αυτών. Όσο πιο πολύ ακούσουν την κοινωνία και την αγορά τόσο καλύτερα. Γιατί γνωρίζουν άλλωστε ότι δεν θα υπάρξει καθόλου χρόνος για δοκιμές.