Εν εξελίξει η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα

Στα Σκόπια βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με 10 υπουργούς και και δεκάδες επιχειρηματίες σε μία προσπάθεια να πείσει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες  στη γειτονική χώρα.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της χώρας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Αμέσως μετά την υποδοχή, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Εκεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ υποδέχτηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζάεφ μετά τη χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο και τράβηξε μια σέλφι αιφνιδιάζοντας τους παρευρισκόμενους οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό».

Σε άλλη ανάρτησή του στο Twitter που έγινε τη στιγμή της άφιξης στα Σκόπια ο Αλέξης Τσιπρας έγραψε ότι «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι».


Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ σε δική του ανάρτηση μετά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού έγραψε ότι «υποδέχθηκα τον φίλο Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Αληθινά ιστορική ημέρα».


Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο

Ο έλληνας πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε λίγο πριν προσγειωθεί στα Σκόπια. «H Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε». Λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι».

Ποιοι συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα – Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σκοπιανά μέσα ενημέρωσης μιλάνε από χθες για «ελληνική απόβαση» καθώς η αποστολή που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα αριθμεί περισσότερους από 140 Έλληνες επιχειρηματίες.

Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του ομίλου «Μυτιληναίου», Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο πρόεδρος του ομίλου «Κοπελούζου», Δημήτρης Κοπελούζος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γεώργιος Περιστέρης, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Apivita, Νίκος Κουτσιανάς, ο πρόεδρος του ομίλου «Intracom Constructions SA» Δημήτρης Κούτρας, ο πρόεδρος της «Alumil SA», Γιώργος Μυλωνάς, ο General Manager της «Motor Oil Hellas» Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του «Alpha Digital SA» Δημήτρης Κοντομηνάς και πολλά άλλα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στις 16.30 μ.μ. θα ξεκινήσει το επιχειρηματικό Φόρουμ όπου και οι δυο θα απευθύνουν χαιρετισμό.