Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα καθώς απομένει κάτι λιγότερο -πλέον- από τρεις εβδομάδες για τις Ευρωεκλογές.

Και με αυτό το δεδομένο, έχουμε μπει πλέον και στην πραγματική τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές. Και σε αυτό το τελευταίο πεντάμηνο όπου και θα κριθούν πάρα πολλά, έχει ιδιαίτερη σημασία η ατζέντα με την οποία θα διεξαχθεί η τελική πολιτική αναμέτρηση στον δρόμο για τις κάλπες. Βεβαίως μπορεί να τεθεί το εύλογο ερώτημα, για ποιες κάλπες συζητάς, τη στιγμή που σε τρεις εβδομάδες έχουμε μία πολύ μεγάλη εκλογική μάχη. Τις Ευρωεκλογές.

Επισημαίνω ότι χρησιμοποιώ την έκφραση “πραγματική τελική ευθεία” γιατί μέχρι και πριν λίγο καιρό ήταν αρκετοί εκείνοι που θεωρούσαν πιθανότερο σενάριο τις ταυτόχρονες εκλογές στις 26 Μαΐου για ευρωβουλή και εθνική Βουλή. Τώρα λοιπόν που ξεκαθάρισε ότι άλλο το wishful thinking και άλλο η ουσία της πολιτικής, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε πραγματικά δεδομένα για το πώς μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα το timing των εκλογών σε σχέση με την ατζέντα με την οποία θα διεξαχθούν αυτές.

Ασφαλώς και οι Ευρωεκλογές αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για τη διεξαγωγή μίας αξιόπιστης σφυγμομέτρησης της κοινωνίας. Να φανεί πού πάει το πράγμα. Και είναι εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση που είχε την τύχη να μην έχει να αντιμετωπίσει εκλογές σε οποιαδήποτε σοβαρή βαθμίδα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και άρα να μην έχει νιώσει την πολιτική πίεση ενός δυσμενούς αποτελέσματος, να βρεθεί στο καναβάτσο στις 27 Μαΐου. Όμως ακόμα και αν υπάρξει συντριβή και αέρας επερχόμενης αλλαγής, οι κυβερνήσεις πέφτουν στις εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η μητέρα των μαχών.

Το ότι το κλίμα που θα διαμορφωθεί είναι πιθανότερο να ενισχυθεί από το να αντιστραφεί είναι ωστόσο μία συνήθης πολιτική πραγματικότητα. Εκείνο πάντως που θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς θα διαχειριστεί η κάθε πλευρά και κυρίως εκείνη που επιχειρεί την ανατροπή το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Και τι μήνυμα θα εισπράξει. Κυρίως ως προς την ατζέντα διεξαγωγής της βασικής μάχης που θα ακολουθήσει. Γιατί αυτή θα είναι η κρίσιμη, σε αυτή εν τέλεια θα κριθούν και οι ατζέντες, πέρα από το θυμικό.

Και θα χρειαστεί ιδιαίτερη σύνεση. Γιατί το… γήπεδο του αγώνα, πάντα παίζει τον ρόλο του. Ανάλογα πώς θα κατέβεις να παίξεις, μπορεί να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις. Υπάρχει για παράδειγμα μία παροιμία που λέει ότι “αν παλέψεις στο βούρκο με ένα γουρούνι, το γουρούνι θα το ευχαριστηθεί και εσύ απλώς θα λασπωθείς”. Έχει λοιπόν πάντοτε σημασία το “γήπεδο”.