«Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι ακριβώς υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Ο ελληνικός λαός τα θυμάται. Δεν χρειάζεται να δείξουμε πόσο γρήγορα διαψεύσθηκαν οι υποσχέσεις του. Φροντίζει και αυτοδιαψεύδεται καθημερινά η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Δεν χρειάζεται να δείξουμε ότι δεν είχαν το παραμικρό «σχέδιο». Το αποδεικνύουν καθημερινά οι υπουργοί που αλληλο-διαψεύδονται!

Κι όταν νομίζουν ότι συμφωνούν μεταξύ τους, τότε ακυρώνονται από τον ίδιο τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο…

Είναι δύσκολο να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται τόσο θεαματικά τον ίδιο τον εαυτό της! Και δείχνει τέτοια ανεξάντλητη εφευρετικότητα να…αυτοαναιρείται κάθε μέρα! Αποσύροντας το πρωί, τις τροπολογίες που υποβάλλει το βράδυ. Όπως έγινε, σήμερα, με το απίστευτο φιάσκο της τροπολογίας για τις γονικές παροχές.

 — Υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Και τώρα ετοιμάζουν δραστικές περικοπές, με τη φορολόγηση των επιδομάτων τους.

— Υποσχέθηκαν ότι δεν θα αυξήσουν τους φόρους. Κι ήδη εξαγγέλλουν φοροεπιδρομή.

— Υποσχέθηκαν ότι θα «νοικοκυρέψουν» τη δημόσια διοίκηση. Κι ακόμα δεν έχουν τελειώσει με τους διορισμούς Γενικών Γραμματέων. Ούτε με τις αρμοδιότητες των υφυπουργών. Με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η Δημόσια Διοίκηση. Και να κινδυνεύει η Ελλάδα – σε περίοδο οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης – να χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), που έχουν μείνει στη μέση και δεν μπορούν να εισπραχθούν.

— Υποσχέθηκαν να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα.

Κι έχουν χάσει τον έλεγχο. Μέχρι τώρα «φόρτωναν» στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη δική τους ανικανότητα. Τώρα αποδείχθηκε πλέον, ότι δανείζονται με διπλάσια βραχυχρόνια επιτόκια, απ' ότι δανειζόταν, μέχρι πριν λίγους μήνες, η Νέα Δημοκρατία…

 Το πρόβλημα δεν είναι οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκαν. Είναι η ακυβερνησία που εγκαθιδρύθηκε.

Το πρόβλημα δεν είναι «οι πρώτες 100 μέρες» που χάθηκαν. Είναι οι μέρες που έρχονται.

Το πρόβλημα δεν είναι η ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ότι όλο και περισσότερο θυμίζει το χειρότερο παλιό εαυτό του.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πορεία αναγέννησης και ανασυγκρότησης.

Το πρόβλημά μας  δεν είναι απλά να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

Αλλά να δώσουμε από τώρα Ελπίδα, κατεύθυνση και προοπτική

σε μια χώρα, που διαπιστώνει, όλο και περισσότερο, ότι γίνεται «ακυβέρνητη πολιτεία».

Το πρόβλημά μας δεν είναι να αποτύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το καταφέρνει από μόνη της.

Το πρόβλημα είναι να στηρίξουμε την Ελλάδα, την οικονομία της, την κοινωνική συνοχή της, την ασφάλειά της, το ηθικό των καθημερινών ανθρώπων. 

……

Σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε τα εξής:

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλουν, κάθε χρόνο, όλες οι χώρες μέλη της Ο.Ν.Ε. παρουσιάζει αναλυτικά στόχους και μέτρα πολιτικής για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε χώρας.

Το σχέδιο του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης  2010 –  2013 είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι τόσο γιατί ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, που μόλις ψηφίστηκε, όσο γιατί πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης  του κόστους δανεισμού της χώρας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και τη σημασία του ίδιου του εγχειρήματος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλουμε να συμβάλουμε με τρόπο παραγωγικό. Γι΄ αυτό και, παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010. Υπογραμμίζουμε, όμως, κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Και αυτό διότι:

 

  • Η Κυβέρνηση, ενώ επικαλείται συνεχώς τη διαβούλευση, στην περίπτωση αυτή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αποδεικνύει το αντίθετο.

Αποτελεί προσβολή προς τη Βουλή να δίνει ο αρμόδιος υπουργός το Πρόγραμμα στη δημοσιότητα το μεσημέρι, να το παρουσιάζει στη Βουλή το απόγευμα, να το στέλνει στην Ε.Ε. την επομένη και να υπόσχεται συζήτηση στη συνέχεια.

 

  • Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

 

  • Είναι ελλειπές – ανεπαρκές σε ό,τι αφορά το βασικό στόχο, που είναι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

 

  • Δεν έχει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

 

  • Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

 

Για να βγει η χώρα από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, απαιτείται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη θετικών ρυθμών μεγέθυνσης, θα οδηγήσουν στην οργανική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., που είναι και το ζητούμενο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

 

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να προσγειωθεί, από τη δημαγωγία της προεκλογικής περιόδου, στη σκληρή πραγματικότητα του Σταθεροποιητικού Προγράμματος που υπέβαλε.

 

Η Ν.Δ. θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές».

 

Στην πορεία αυτή θέλουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες».