Στον… πάγο βάζει ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρη Στρατούλης, τη ρευστοποίηση μέρους των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ενώ παράλληλα δεσμεύεται πως το Υπουργείο του θα συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα.

Με σημερινή δήλωση του,  ο κ. Στρατούλης σχετικά με το σάλο που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη της εισήγησης της διοίκησης του ΕΤΕΑ την περασμένη εβδομάδα, με την οποία προτείνονταν το  «σπάσιμο» ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ύψους αναφέρει χαρακτηριστικά πως  «η εισήγηση προς το Δ.Σ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης , με την οποία προτεινόταν ως ενδεχόμενο η υποβολή αιτήματος για απόληψη (σ.σ. είσπραξη) τμήματος χρηματικών ποσών από τα πλεονάζοντα κεφάλαια -που είχαν μεταφερθεί υποχρεωτικά στο παρελθόν στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων  στην Τράπεζα της Ελλάδος- αποσύρεται και δεν θα συζητηθεί μετά από συνεννόηση μου και τη σύμφωνη γνώμη του Γεν.Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά και του Διοικητή του ΕΤΕΑ, Θανάση Καποτά».

Παραπέρα, ο κ. Στρατούλης διαβεβαιώνει πως «το υπουργείο μας θα συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ, που δημιουργήθηκε από το καταστροφικό κούρεμα    κατά 53% των αποθεματικών του από την Κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012 και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον.

Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι οι επικουρικές συντάξεις όχι μόνο θα καταβάλλονται κανονικά, που είναι το αυτονόητο, αλλά και χωρίς τις σφαγιαστικές μειώσεις, που θα γίνονταν εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε συμφωνία με την τρόικα και με τις οποίες θα αφαιρούνταν κατά τη διάρκεια του 2015 από τις τσέπες των συνταξιούχων 326 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είχαν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό.»

Εξάλλου, ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επιτίθεται σκληρά στη ΝΔ  και το  ΠΑΣΟΚ  «που βγήκαν -πριν καν παρθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ΕΤΕΑ- να χύσουν υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν -τώρα και στο μέλλον- για τη διαχρονική λεηλασία τους από τις κυβερνήσεις τους , είτε με το καταστροφικό κούρεμα των ομολόγων τους το 2012 (PSI), είτε με τα δομημένα ομόλογα, είτε με το τζογάρισμα τους στο χρηματιστήριο, είτε με τις άτοκες καταθέσεις τους για δεκαετίες στην ΤτΕ. Και για όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου να υπενθυμίσουμε, ότι από το ΕΤΕΑ είχαν κουρέψει με το PSI 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των διαθέσιμων και αποθεματικών τους. Επίσης, πρέπει να λογοδοτήσουν –και θα λογοδοτήσουν- για τη κατεδάφιση των κύριων και επικουρικών συντάξεων και την οικονομική εξαθλίωση των συνταξιούχων τα χρόνια του μνημονίου».

Πάντως, εκτός από το σάλο που προκάλεσε στην κυβέρνηση η πρόταση της διοίκησης του ΕΤΕΑ για ρευστοποίηση μέρους των αποθεματικών του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα, φαίνεται πως υπάρχουν και νομικά εμπόδια, όπως αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr.

Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει ο σημερινός νόμος που προβλέπει την ισχύ  ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και αφορά στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Σύμφωνα με αυτό κάθε ταμείο επικουρικής ασφάλισης ή πρόνοιας καταβάλλει συντάξεις ανάλογα με τις τρέχουσες εισπράξεις του από ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να επιτρέπεται να αντλήσει πόρους από τα αποθεματικά του στην ΤτΕ.

Επίσης δεν επιτρέπεται η συνεισφορά κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που ίσως μπλοκάρει ενδεχόμενη ταμειακή ενίσχυση του ΕΤΕΑ από το Δημόσιο. Μία άλλη λύση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα ήταν ίσως η ενίσχυση των εσόδων του ΕΤΕΑ από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία του αποδίδουν τους αναγκαίους –για τη λειτουργία του- πόρους, όπως το ΙΚΑ.

 Υπενθυμίζεται πως νόμος για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τελεί υπό… «αναστολή διαρκείας», μιας και ήδη δεν έχει εφαρμοστεί. Αφότου ο κ. Στρατούλης ανέλαβε τα καθήκοντα του στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου αρνήθηκε να υπογράψει υπουργική απόφαση με την οποία θα μειωνόταν κατά 7-8% οι συντάξεις του ΕΤΕΑ.

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, ο κ. Στρατούλης έχει μεταβιβάσει στη  γενική γραμματεία της κυβέρνησης, προκειμένου αυτή να «κολλήσει» σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που μέλλει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έχει προκαλέσει την κάθε αντίθεση των δανειστών.

Κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας, αναφέρουν στο Capital.gr πως η συνολική περιουσία του ΕΤΕΑ ανέρχεται σε 1,6 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δις. ευρώ είναι επενδυμένα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, αν το ΕΤΕΑ επιχειρήσει να ρευστοποιήσει  αυτή τη στιγμή ομόλογα ελληνικού δημοσίου «αξίας» πχ 100 εκατ. ευρώ, θα λάβει το πολύ 54,5 εκατ. ευρώ λόγω του «κουρέματος» το οποίο έχουν υποστεί τα εν λόγω ομόλογα από το Μάρτιο του 2012, αναφέρουν στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η τιμή αυτή ενδεχόμενης  ρευστοποίησης ομολόγων θα πέσει πιθανότατα, όμως, αν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο που συζήτησε να κάνει  το ΕΤΕΑ πριν τέσσερις μέρες.

Πηγή: Capital.gr – Δ. Κατσαγάνης