Νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους δανειστές θα φέρει το μνημόνιο

 
Τα ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας φαίνεται να έχουν απαντηθεί, αλλά τα οικονομικά ερωτήματα παραμένουν. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη, με το ενδιαφέρον πλέον να επικεντρώνεται ξανά στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αναφέρει σε σημερινή του ανάλυση το Stratfor.
Και αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να πράξει η κυβέρνηση. 
Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, η Αθήνα θα πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό για το 2015 και να παρουσιάσει έναν για το 2016. 
Τότε θα πρέπει να αποφασίσει και για σημαντικές περικοπές δαπανών, ώστε να συμμορφωθεί με τους όρους της διάσωσης.
Η Αθήνα θα πρέπει επίσης να εισάγει φορολογικές αυξήσεις για τους αγρότες, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να συνεχίσει με τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων.
Και όλα πριν από το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το Stratfor η απόφαση του Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Αύγουστο ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση, αλλά αυτό έγινε από ανάγκη. 
Η κυβέρνησή του είχε χάσει την υποστήριξη από ένα μεγάλο τμήμα της, αφήνοντας τον να εξαρτάται από την αντιπολίτευση για να περάσει κρίσιμους νόμους. 
Με τις εκλογές που έκανε απαλλάχτηκε από τα επαναστατικά μέλη της και έχει τώρα την ευκαιρία να σχηματίσει μια πιο συνεκτική κυβέρνηση που θα στηρίξει τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές στην Ελλάδα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η στρατηγική δούλεψε. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνο μια αμελητέα ποσότητα εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ το κόμμα που δημιουργήθηκε από τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, απέτυχε να εισέλθει στη Βουλή. 
Επίσης, και οι σύμμαχοι του Τσίπρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κέρδισα αρκετές έδρες για να διατηρήσουν τη συμμαχία τους με το ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο συνεκτική ιδεολογικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκστρατεία με τη σαφή υπόσχεση να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης. 
Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση ελέγχει λιγότερες έδρες στη Βουλή, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να διαχειριστεί τις εσωτερικές διαφορές πιο προσεκτικά.
Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα περάσει την πρώτη της εβδομάδα στην εξουσία εισάγοντας αρκετές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει τις επόμενες δόσεις. 
Αλλά η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει ακόμη τον κίνδυνο. 
Το πρόγραμμα διάσωσης είναι απαιτητικό, με συνεχείς αξιολογήσεις των επιδόσεων, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλαπλές «ευκαιρίες» για την Αθήνα να έρθει σε σύγκρουση με τους πιστωτές της.
Επίσης, τα νέα μέτρα λιτότητας θα διαβρώσουν πιθανώς τη λαϊκή υποστήριξη για την κυβέρνηση, επιβραδύνοντας το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
 
Αν και η απειλή ενός Grexit έχει, προσωρινά, αποτραπεί, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει εξαλειφθεί εντελώς, καταλήγει το Stratfor.