Στο 4πτυχο Ενημέρωση. Προσέλκυση επενδύσεων. Αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα και προβολή της χώρας, διεθνοποίηση του προσφυγικού   είναι σχεδιασμένο εδώ και καιρό το ταξίδι του Υπουργού Νίκου Παππά σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου*

Έτσι καθ όλη την διάρκεια της παραμονής του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη θα παραχωρήσει κυριολεκτικά μπαράζ συνεντεύξεων σε μεγάλα διεθνή,  πολύ γνωστά και δυνατά  αμερικανικά ΜΜΕ. Ήδη  έχουν  προγραμματιστεί αρκετές συναντήσεις και συνεντεύξεις  επί τέσσερις συνεχείς ημέρες παράλληλα με το πρόγραμμα των επίσημων και ανεπίσημων επαφών και συναντήσεων του.   Το επιτελείο των στενών συνεργατών του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά  κατά την διάρκεια  της 4ημερης επίσκεψης του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη από τις 12 μέχρι και τις 16 Μάϊου, δεν έχει αφήσει κενό ούτε μιας ημέρας! Το πρόγραμμα είναι φουλ και γεμάτο συναντήσεις.  Επικεφαλής της όλης προσπάθειας  αυτής της «μεγάλης εξόδου» προς τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ ο  στενός  φίλος  και συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας   ο  Γενικός   Γραμματέας ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος που επιμελήθηκε και  το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συναντήσεων με συντάκτες μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων αλλά και τηλεοπτικών σταθμών.  Από το επιτελείο του υπουργού, που η αλήθεια είναι ότι σχεδίαζαν εδώ και καιρό αυτό το ταξίδι, δεν δίνουν λεπτομέρειες για το σύνολο των επαφών και συνεντεύξεων που  έχουν προγραμματιστεί καθώς  συνεντεύξεις αλλά και συναντήσεις με κορυφαίους δημοσιογράφους αφενός γιατί  κλείνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή με σαφή εντολή προς τους συνεργάτες του αλλά κυρίως στα  ελληνικά   γραφεία Τύπου στην Ουάσιγκτον αλλά και στην Νέα Υόρκη «κλείστε συνέντευξη ακόμα και στο αεροδρόμιο, είτε κατά την άφιξη, είτε κατά την επιστροφή για Ελλάδα. Να μη χαθεί ούτε μια ώρα! Ούτε ένα λεπτό!» και αφετέρου γιατί όπως λένε οι συνεργάτες του υπουργού επικρατείας «θα δημοσιοποιηθεί μόνον ότι μπορεί να παράξει και να δώσει θετικό αποτέλεσμα για την χώρα και την προοπτική της».

 H επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη Σία Παπατριανταφύλλου και οι ομόλογοι και συνάδελφοι  της στην Ουάσιγκτον πραγματικά επί ημέρες έσβηναν και έγραφαν στο πρόγραμμα του Υπουργού συνεντεύξεις και επαφές με ΜΜΕ και δημοσιογράφους  σε συνεργασία   πάντα με το γραφείο του Υπουργού επικρατείας στην Ελλάδα.  Και το αποτέλεσμα; Μένει να το δούμε εν τοις πράγμασι και εκ του αποτελέσματος. Αυτό που είπαν με  όσους μιλήσαμε σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον είναι ότι «πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ βαρύ και  φορτωμένο πρόγραμμα! Πέρα από τα συνηθισμένα και τα καθιερωμένα που είχαμε μέχρι σήμερα εδώ και πολλά χρόνια »   

Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι  να αλλάξει  η διεθνής εικόνα της Ελλάδας προκειμένου να προελκύσει, επιτέλους πλέον,  διεθνείς αλλά και αμερικανούς επενδυτές. Επενδύσεις  σε ένα σταθερό πολιτικά περιβάλλον όπως –κατά την κυβέρνηση- αναμένεται να διαμορφωθεί στην χώρα μετά και το σύμφωνο νέο σταθερότητας που συνυπογράψαμε μετά το τελευταίο  Eurogrup με τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας που μονογράφηκε στις Βρυξέλλες προ ημερών με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σταθερότητα που αναμένεται να παγιωθεί αφού πλέον απομακρύνεται και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών –χωρίς να αποκλείεται βέβαια πάντα ο αστάθμητος παράγοντας είτε του «τυχαίου προγραμματισμένου», είτε του απροσδόκητου γεγονότος, είτε πολύ περισσότερο ενός «ατυχήματος»-  μετά την ψήφιση και των σχετικών νόμων για το ασφαλιστικό που άφησαν για ακόμα μια φορά αλώβητη την κυβερνητική συνοχή.

Ο Υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς σε αυτές τις 4 ημέρες που θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη αντίστοιχα έχει στοχευμένες συναντήσεις, και με  εκπροσώπους πολυεθνικών εταιριών αλλά υποψήφιους επενδυτές, εκπροσώπους τραπεζών και επενδυτικών funds που βεβαίως  είχαν προγραμματιστεί από καιρό.  Όλες οι συναντήσεις του με αμερικανούς υποψήφιους επενδυτές αλλά και Ελληνοαμερικανούς   έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό. Την αλλαγή του κλίματος, και αποκατάσταση εμπιστοσύνης και επάνοδο  σε ένα σταθερό επενδυτικό και νομοθετικό  περιβάλλον  προκειμένου να αλλάξει η διεθνής  δυσάρεστη εικόνα της χώρας  που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια εναντίον της Ελλάδος.

Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του είτε στα ΜΜΕ, είτε σε ομιλίες όπως αυτή που θα εκφωνήσει την Πέμπτη 12 Μάϊου το απόγευμα στην Ουάσιγκτον  στις πέντε στο COSMOSCLUB, ένα από τα πιο φημισμένα κέντρα συνάντησης διεθνών επενδυτών  στο πλαίσιο διοργάνωσης του ευρωπαϊκού ινστιτούτου(thinktank), ενώπιον επενδυτικού κοινού, ο κ. Παππάς θα επικεντρωθεί στην νέα κατάσταση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που ξεκινά στην Ελλάδα μετά και την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους –δανειστές της χώρας μετά από μια  μεγάλη και δύσκολη περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.  

Ο δεύτερος άξονας αυτού του ταξιδιού στις ΗΠΑ  του Υπουργού επικρατείας είναι να ανοίξει σοβαρά και σε κάθε επίπεδο  η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Συζήτηση που η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει ουσιαστικά  και όχι μόνον σε επίπεδο δηλώσεων και ρητορικής αλλά με δεσμεύσεις ουσίας που θα δώσουν ανάσα στην χώρα και επενδυτική σταθερότητα με προοπτική και βάθος 10ετιας.   Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να είναι και οι συναντήσεις του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά την Πέμπτη 12 Μαϊου αμέσως μετά την άφιξη του στην Ουάσιγκτον  κατά την διάρκεια των συναντήσεων του  κυρίως με τον Τζάκ Λιού, τον ομοσπονδιακό Υπουργό εθνικής οικονομίας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποστηρίξει σταθερά την Ελλάδα σε κάθε δύσκολη στιγμή όλο αυτό το διάστημα της δύσκολης 5ετιας  όπως και ο προκάτοχος του Τίμοθυ Γκάιθνερ με επικεφαλής βέβαια αυτής  της ανοιχτής υποστήριξης τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Αυτή την φορά η Ελληνική κυβέρνηση όπως  κατέστη  σαφές     και κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Στις, που επισκέφθηκε τα προηγούμενα 24ωρα την Ελλάδα και είχε συναντήσεις και με άλλους οικονομικούς και κυβερνητικούς παράγοντες της Ελλάδος, στοχεύει να δημιουργήσει γερές βάσεις με συμμάχους όπως η Ουάσιγκτον που σταθερά έχει στηρίξει την Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, εξ ου και οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας με τον Τζάκ Λιού. Ο κ. Παππάς, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των σχέσεων με  το ΔΝΤ ζητώντας από την Ουάσιγκτον να παίξει ενεργότερο ρόλο στο να καμφθεί η σκληρή στάση του ταμείου απέναντι στην Ελλάδα παρόλο που είναι κοινός τόπος σε Αθήνα και Ουάσιγκτον πως για να είναι βιώσιμο το ελληνικό εξωτερικό δημόσιο χρέος, πρέπει να υπάρξει σταθερή απομείωση τουλάχιστον κατά 30 με 35%.

Και στις τέσσερις ημέρες ο Νίκος Παππάς στο περιθώριο του επίσημου και προγραμματισμένων συναντήσεων του με ΜΜΕ και υποψήφιους επενδυτές ο υπουργός επικρατείας θα έχει και συναντήσεις εκτός ατζέντας που θα προκύψουν ακόμα και την τελευταία στιγμή, είτε με ανώτατους τραπεζικούς, είτε με αμερικανικούς παράγοντες με στόχο την προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτή η εντολή έχει δοθεί προς τους στενούς συνεργάτες. «Οργανώστε συναντήσεις και επαφές με υποψήφιους επενδυτές».   

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και  η συνάντηση του υπουργού με την Βικτώρια Νούλαντ αρμόδια Υφυπουργό για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης το απόγευμα της Πέμπτης στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός με την κυρία Νούλαντ, την σιδηρά κυρία του StateDeparment, αναμένεται να θέσει  ζητήματα που άπτονται κυρίως μεταξύ των δυο σύμμαχων χωρών στο πλαίσιο της ατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) εκφράζοντας την εύλογη  ενόχληση της Ελλάδος για την παρατεταμένη και εκτός ορίων πια τουρκική προκλητικότητα όχι μόνο στο Αιγαίο με κάθε τρόπο και κάθε μέσο επιχειρώντας να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης με νέες αμφισβητήσεις, ενώ επίκεντρο της συζήτησης τους  μοιραία και αναπόφευκτα θα είναι και το προσφυγικό. Ζήτημα που και αυτό άπτεται των διμερών Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σχέσεων που περνούν όμως μέσα από την ατλαντική συμφωνία και τις αθετήσεις της γείτονος ως προς τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 Το Σάββατο 14 Μαϊου θα γίνει και η τελετή των εγκαινίων των νέων γραφείων τύπου της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στα Η.Ε. στην Νέα Υόρκη στην 3η λεωφόρο. Τονίζεται ότι το νέο γραφείο τύπου στην 3η λεωφόρο μεταφέρθηκε σε νέο μικρότερο με οικονομικότερους όρους μετά τις περικοπές που ξεκίνησαν από το 2010 για όλο το ελληνικό δημόσιο αλλά και την υπαγωγή κτηρίων ή χώρων ελληνικής ιδιοκτησίας στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εξυπηρετηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος με την πώληση τους. Την τελετή θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ενώ  με το τέλος της σεμνής λιτής τελετής θα  έχουν την δυνατότητα οι έλληνες ανταποκριτές στην Νέα Υόρκη αλλά και οι τοπικοί δημοσιογράφοι να απευθύνουν κάποιες ερωτήσεις  προς τον Υπουργό επικρατείας μιας και δεν έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που δίνεται κάθε φορά που επισκέπτεται έλληνας πολιτικός ή ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος την Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον.   Τέλος όπως τονίστηκε η επίσκεψη  αυτή  του Υπουργού Επικρατείας ξεφεύγει κατά  πολύ από τα καθιερωμένα και τα συνήθη τυπικά με συναντήσεις ρουτίνας και  εθιμοτυπίας και επικεντρώνεται αυστηρά μόνο στους στόχους και τους σκοπούς, που δεν είναι άλλοι από τους τρεις βασικούς άξονες που έχει αυτό το ταξίδι του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ. Ενημέρωση. Αλλαγή κλίματος. Προσέλκυση επενδύσεων.    

 

 

ΒΟΧ1

Το νέο στοιχείο αυτής της επίσκεψης ανώτατου έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου είναι η ανοιχτή μεγάλη συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς την Δευτέρα το πρωί στις 10:30 τ.ω. Νέας Υόρκης προς του διαπιστευμένους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη. Θέμα της συνέντευξης τύπου το ζήτημα του προσφυγικού. Και αυτός είναι ο τρίτος άξονας  αυτού του ταξιδιού στις ΗΠΑ αυτό το 4ημερο.  Ο  Νίκος Παππάς μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Λευτέρη Κρέτσο θα επιχειρήσουν να διεθνοποιήσουν το προσφυγικό ζήτημα στοχεύοντας στην διεθνή περαιτέρω ευαισθητοποίηση τονίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα μια μικρή χώρα που πλήττεται ο λαός της από την διεθνή οικονομική κρίση ήδη εδώ και μια 5ετια, ταυτόχρονα αυτός ο ίδιος λαός που δοκιμάζεται από σκληρά και δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που μειώνουν πολύ σοβαρά το εισόδημα του, την ίδια στιγμή αυτός ο ίδιος  Λαός είναι που εδώ και μήνες, σχεδόν από εκλογής αυτής της κυβέρνησης και ανάληψης της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, υποδέχεται κατά κύματα τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες από τον πολυετή πόλεμο στην Συρία.  Νίκος Παππάς και Λευτέρης Κρέτσος θα προβάλλουν το ζήτημα των προσφύγων ποντάροντας  όχι μόνο στην διεθνή ευαισθητοποίηση αλλά και προβάλλοντας την υποψηφιότητα της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα τους κατοίκους της Λέσβου για το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη.  Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου,  που οργανώνεται για πρώτη φορά από το γραφείο τύπου της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στα ηνωμένα έθνη στην ΝΥ, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και η πρόσκληση και τα μαιλ που εστάλεισαν προς του διαπιστευμένους συντάκτες στα ηνωμένα έθνη απευθύνονταν σε 100αδες ΜΜΕ από όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ. 

*Δημοσιεύθηκε στα Επίκαιρα