«Εντελώς απαράδεκτες» χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο ΥΠΕΞ την περασμένη Δευτέρα, περί αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

 
Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου, Χουσεΐν Μουφτούογλου, στο τουρκικό ΥΠΕΞ «δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Υπουργός Κοτζιάς προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» καθώς «όσοι έχουν επίγνωση ότι η προσέγγισή τους είναι μη εποικοδομητική και μακριά από το πνεύμα του συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να εκφράζουν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, ώστε να είναι σε θέση να κατηγορούν μετά όσους εμφανίζουν καλή πίστη και εποικοδομητικότητα, σε αντίθεση με τους ίδιους», όπως αναφέρεται.
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι όντας υπεύθυνος για την αδυναμία της Διάσκεψης να παράγει αποτελέσματα είτε στη Γενεύη είτε στο Κραν Μοντανά, οι μάταιες προσπάθειες του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών να μεταφέρουν την ευθύνη στην Τουρκία είναι στην πραγματικότητα «μια προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω έλλειψης καλής πίστης και πολιτικής βούλησης εκ μέρους της χώρας του και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Οξεία και άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου στην σημερινή επιθετική δήλωση του Τούρκου ομολόγου του και την επίρριψη ευθυνών του ναυαγίου της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εν λόγω δήλωση τόνισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει “εποικοδομητικό πνεύμα” την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι «η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεών του από την Ακτή Ελεφαντοστού, ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια “ανόητη πρόταση” που προέβλεπε κατάργηση του “δικαιώματος” μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών».