Στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την άμεση κατάπαυση του πυρός. Τα σχέδια ψηφίσματος έχουν διαβιβαστεί στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των άλλων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να καταλήξουν στο κείμενο που θα προταθεί στον ΟΗΕ ως ψήφισμα. Την ίδια ώρα, έκτακτη σύνοδος των αράβων ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Βηρυτό, με αντικείμενο η κρίση στο Λίβανο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου με στρατιωτικό αεροπλάνο τύπου C-130 θα μεταφερθούν οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προβάλλουν ισχυρή αντίδραση στο αίτημα για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, το οποίο αίτημα δεν κατατέθηκε μόνον από τον αραβικό κόσμο.

Ανελέητο σφυροκόπημα

Την ώρα που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, λέει πως η υιοθέτηση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Λίβανο είναι κοντά, το Ισραήλ συνεχίζει το από αέρος σφυροκόπημα της Βηρυτού. Στο επίκεντρο των επιθέσεων βρέθηκε η συνοικία της νότιας Βηρυτού Ουζάι, από την οποία διέρχεται η εθνική οδός που κατευθύνεται προς το νότιο Λίβανο. Μάλιστα, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έσπασαν το φράγμα του ήχου, πετώντας σε χαμηλό ύψος επάνω από τη Βηρυτό, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν στις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές, ενώ δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας πολίτης, έχασαν τη ζωή τους στα βόρεια της χώρας. Το νέο μπαράζ επιθέσεων από πλευράς Ισραήλ, έρχεται μία ημέρα μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα -για επιθέσεις στο Τελ Αβίλ αν οι Ισραηλινοί επιτεθούν στη Βηρυτό- και την απάντηση από ισραηλινής πλευράς, ότι σε μία τέτοια περίπτωση, το Ισραήλ θα καταστρέψει πολιτικές δομές του Λιβάνου. Σήμερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, γνωστοποίησε, ότι ο ισραηλινός στρατός έλαβε διαταγή από τον υπουργό να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση που θα κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι. Σε συνέντευξή του, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, αναφέρει, πως η Χεζμπολάχ θα εξαφανισθεί όταν τα αίτια που τη δημιούργησαν δε θα υπάρχουν πια.

Σε επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον φάρμας, στην κοιλάδα Μπεκάα, τουλάχιστον 20 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και πολλοί Σύροι, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Συρίας.

Στη συνοικία Ουζάι, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 30 επιδρομές , χωρίς η λιβανική αστυνομία να είναι σε θέση να προσδιορίσει τους στόχους τους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της συνοικίας, οι βομβαρδισμοί φαίνεται να έχουν έναν και μοναδικό στόχο, τον οποίο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν. Αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, ήταν να σκοτωθεί ένας Λιβανέζος στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.

Παράλληλα, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τέσσερις γέφυρες , στα βόρεια της Βηρυτού, με αποτέλεσμα να καταστραφούν βασικές οδικές αρτηρίες, που χρησιμοποιούσε και ο ΟΗΕ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Συρία. Από τις επιθέσεις στις γέφυρες, σκοτώθηκαν δύο πολίτες και τραυματίστηκαν 12.

Με τις επιθέσεις αυτές, το Ισραήλ για πρώτη φορά, από τη 12η Ιουλίου, οπότε άρχισε η συστηματική καταστροφή των υποδομών του Λιβάνου, πλήττει τη χριστιανική περιοχή βόρεια της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε επίσης εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τον νότιο τομέα της κοιλάδας Μπεκάα και μεγάλο μέρος του νοτίου Λιβάνου, αλλά και οδικές αρτηρίες στον κεντρικό Λίβανο, κοντά στο Μπααλμπέκ.

Κατά τις πρωινές επιδρομές στη νότια Βηρυτό, καταστράφηκαν μερικώς οι έδρες τεσσάρων σιιτικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες ενός φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Υπέστησαν σοβαρές ζημιές τρία σχολεία που ανήκουν σε συλλόγους που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ, το ένα εκ των οποίων προορίζεται για τυφλά και κωφάλαλα παιδιά. Επίσης, καταστράφηκε ολοσχερώς φιλανθρωπική ένωση που πρόσκειται στο σιιτικό κίνημα Αμαλ, το υπόγειο της οποίας χρησίμευε ως αποθήκη φαρμάκων. Στο κτήριο αυτό ο φωτορεπόρτερ συνάντησε τον τραυματισμένο Σουδανό φρουρό, ο οποίος του είπε ότι τρεις άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, το Ισραήλ απείλησε να επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές σε συνοικίες της Βηρυτού που μέχρι σήμερα δεν είχαν πληγεί (Χάρετ Χρέικ, Μπιρ αλ Αμπεντ, Χάι Μάντι και Ρουέις, αλλά όχι το Ουζάι) και με φέιγ βολάν που ρίχθηκαν από αεροπλάνα, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Την Πέμπτη, στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν στο νότιο Λίβανο, σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και 15 μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ισραηλινού στρατού. Συνολικά έξι Λιβανέζοι, εκ των οποίων δύο μέλη της σιιτικής οργάνωσης, πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Αργά το βράδυ, στο χωριό Μπουντάι, κοντά στην Μπααλμπέκ, από αεροπορική επιδρομή, σκοτώθηκε μια νεαρή κοπέλα και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις άμαχοι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, σε συνέντευξή του στο BBC, προειδοποίησε, ότι ο Λίβανος κινδυνεύει να μείνει από καύσιμα μέσα σε μία εβδομάδα, από το ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στο Λίβανο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Χθες αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δύο δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Βηρυτό και την Τρίπολη παραμένουν αγκυροβολημένα στην Κύπρο, ζητώντας από το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Το ένα σκάφος είναι φορτωμένο με 50.000 τόνους πετρελαίου και το άλλο με 37.000 τόνους ντίζελ, που θεωρείται ζωτικής σημασίας ώστε να συνεχίσουν τις αποστολές τους τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στους αμάχους.

Σε ετοιμότητα ο στρατός

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, γνωστοποίησε, ότι ο ισραηλινός στρατός έλαβε διαταγή από τον υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ, να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση που θα κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι.

Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το θάνατο, την Πέμπτη, οκτώ πολιτών από πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η απόφαση να τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο το λιβανικό έδαφος δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνο από το συμβούλιο ασφαλείας του.

Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, πως η Χεζμπολάχ θα εξαφανισθεί όταν τα αίτια που τη δημιούργησαν δε θα υπάρχουν πια.

"Ας αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των εδαφών που έχουν καταχρασθεί άλλοι και τα οποία ανήκουν στον Λίβανο", είπε ο Φουάντ Σινιόρα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αγροκτήματα Σεμπάα λέει: "Εδώ και δεκαετίες διεκδικούμε εδάφη που μας ανήκουν. Ας αρχίσουμε με την επιστροφή τους και θα δείτε ότι οι εντάσεις θα μειωθούν".

"Η Χεζμπολάχ δημιουργήθηκε από το Ισραήλ. Οχι στην πράξη, αλλά το Ισραήλ δημιούργησε τις συνθήκες για να υπάρχει και να ενισχύεται με το πέρασμα του χρόνου", υπογράμμισε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, ενώ .αμφισβήτησε ότι οι βομβαρδισμοί του Λιβάνου προκλήθηκαν από την απαγωγή των δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ.