Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»             

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε. Αρχίζει αμέσως η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού. Θα παρακαλέσω τους κυρίους και τις κυρίες δημοσιογράφους να απευθύνουν από μία ερώτηση ο καθένας και όσο το δυνατόν πιο σύντομη, για να έχει την δυνατότητα ο Πρωθυπουργός να απαντήσει σε περισσότερους συναδέλφους καθ’ όσον τα αιτήματα είναι ήδη πάρα πολλά. Επίσης, θα παρακαλέσω τους παρισταμένους να θυμηθούν ότι είναι ημέρα των δημοσιογράφων και οι εκδηλώσεις οποιουδήποτε είδους δεν επιτρέπονται σε μία συνέντευξη τύπου. Ξεκινάμε με ερώτηση από τον κύριο Σπύρο Παπαδάκη, της ΕΤ3.

κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ. Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, χθες δηλώσατε και πάλι ότι είστε αποφασισμένος να προχωρήσετε στις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα έξω από το Συνεδριακό Κέντρο είχαμε διαδηλώσεις εναντίον των μεταρρυθμίσεων. Δεν σας ανησυχεί το πολιτικό κόστος; Ευχαριστώ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, λίγα απλά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει προς τα εμπρός. Που σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι έχει ανάγκη να κάνει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα της το επιτρέψουν αυτό. Κανείς δεν λέει ότι στο παρελθόν δεν έγιναν θετικά πράγματα στην χώρα. Το γεγονός και μόνο ότι ζούμε 30 χρόνια σε ένα ομαλό δημοκρατικό βίο είναι κατάκτηση. Το γεγονός ότι είμαστε ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάκτηση. Αλλά από την άλλη πλευρά, έχουμε και κάποια σοβαρά ελλείμματα. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι υστερούμε σε ανταγωνιστικότητα, σε παραγωγικότητα, σε αποτελεσματικότητα. Και αυτά δεν είναι όροι κενοί περιεχομένου. Είναι εκείνα που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία να απογειωθεί, να παράξει περισσότερο, να παίξει σημαντικότερο ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα – και σίγουρα στον ευρωπαϊκό περίγυρο. Και βέβαια να γεννήσει εκείνο το κοινωνικό μέρισμα που θα επιτρέψει την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων, και κυρίως των εισοδηματικά ασθενέστερων. Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Δεν γίνονται από κάποια, ας το πω έτσι, ιδεολογική εμμονή. Στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσει κανείς στην επιτυχία. Αυτό είναι αποδεδειγμένο πλέον. Δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανένα. Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες σε τακτικές, σε χειρισμούς. Γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος, χρειάζεται προσπάθεια συνεννόησης, χρειάζεται σύνθεση απόψεων. Αλλά στις κεντρικές επιλογές είναι μονόδρομος. Κατά συνέπεια, εκείνο που λέω ξεκάθαρα, το είπα και χθες και, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θέλω να το επαναλάβω καθαρά και με σαφήνεια: ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος και θα τον ακολουθήσουμε με συνέπεια. Τα περί πολιτικού κόστους και όλα τα άλλα, δεν τα πιστεύω, αλλά θα σας έλεγα ότι ακόμη και αν υπήρχε μία τέτοια εκδοχή, δεν με αφορά.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Έλλη Τριανταφύλλου από την Καθημερινή και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε χθες στην ομιλία σας ότι δεν θα υποθηκεύσετε το μέλλον της οικονομίας με παροχές προεκλογικού χαρακτήρα. Στελέχη σας, ωστόσο, εκφράζουν ανοικτά φόβο για ενδεχόμενες επιπτώσεις από αυτή την επιλογή στην προεκλογική τροχιά της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, με φόντο τα σενάρια που σας φέρνουν έτοιμο για ένα εκλογικό αιφνιδιασμό τον επόμενο Σεπτέμβριο, το επόμενο φθινόπωρο. Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε αυτά τα σενάρια;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκινήσουμε με το πρώτο πριν πάμε στο ‘’ζουμερό’’ που, από ό,τι κατάλαβα, περιέχει η ερώτησή σας. Ακούστε, το είπα και το εννοώ. Δεν έχω δικαίωμα πολιτικό και ηθικό να υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και την πορεία της οικονομίας που με τόσο κόπο και τόσες δυσκολίες τείνουμε να νοικοκυρέψουμε. Λέω ‘’τείνουμε’’ γιατί δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου, έχει ακόμα ανηφόρα η δημοσιονομική προσαρμογή. Τα δείγματα είναι καλά. Φέτος για πρώτη φορά θα είμαστε κάτω από το 3%, για το έλλειμμα. Αλλά αυτό δεν προδικάζει ότι λύθηκε το πρόβλημα εσαεί. Θέλει προσπάθεια και τώρα και αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να ξεφύγουμε από το μόνιμο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, της αύξησης του χρέους, των προεκλογικών παροχών- γιατί έτσι γίνονται αυτά- που μετά οδηγούν σε νέα μέτρα, σε μία ημιπροσπάθεια που κάπως τα συμμαζεύει τα πράγματα και μετά ξεφεύγει πάλι το πράγμα. Αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος και θα σας έλεγα αμαρτωλός φαύλος κύκλος, διότι πρώτον υποθηκεύει την οικονομία, δεύτερον έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, τρίτον, τελικά, περιθωριοποιεί την χώρα και τέταρτον, οδηγεί στην αναξιοπιστία του δημόσιου βίου και της πολιτικής. Εγώ, λοιπόν, λέω ας πάμε σε ένα, ας το ονομάσω έτσι, ‘’ενάρετο κύκλο’’ όπου κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια, νοικοκυρεύουμε τον οίκο μας- με δυσκολία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και κάποτε με θυσίες. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτά δεν είναι εύκολα και ότι απαιτούν προσπάθεια. Αλλά το στοίχημα είναι να ξεφύγει η χώρα από αυτό που ονόμασα ‘’φαύλο κύκλο’’. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, τηρώ και θα τηρήσω όλες τις δεσμεύσεις μας. Ανακοίνωσα χθες την ουσιαστική, σημαντική βοήθεια, την ενίσχυση για ομάδες της κοινωνίας που πράγματι υποφέρουν τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μιλώ για την αύξηση  στη σύνταξη του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ σε δύο ισόποσες δόσεις, όπως είχαμε πει μέσα στην τετραετία. Μάλιστα, κάνουμε την πρώτη φάση και αρκετά νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας. Άλλο λοιπόν η τήρηση των δεσμεύσεων και άλλο το να εμπλακεί κανείς σε μία παροχολογία η οποία τελικά υποθηκεύει και τον τόπο, αλλά υποθηκεύει και την πολιτική σοβαρότητα. Να πω ένα τελευταίο: Επειδή έγινε συχνά στο παρελθόν αυτό, το πληρώσαμε ακριβά. Δεν είμαι εδώ για να αρχίσω την κομματική αντιπαράθεση ‘’φταίνε εκείνοι, φταίνε οι άλλοι’’. Λέω το εξής, όλοι οι Έλληνες έχουμε βγάλει αυτό το συμπέρασμα και όλοι πλέον πιστεύω ότι είμαστε ώριμοι να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, που εκτός από όλα τα άλλα οφέλη σημαίνει και βήμα ποιοτικό στον τρόπο που λειτουργεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Τώρα σε σχέση με το άλλο που είπατε, φαντάζομαι ότι πειστήκατε χθες ότι έχουμε πολύ γεμάτη ατζέντα για το χρόνο που απομένει στη θητεία μας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άλλη σκέψη, σαν αυτές που αναφέρατε, είναι εκτός τουλάχιστον του δικού μου μυαλού.

 Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τζίμας από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

κ. ΤΖΙΜΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, χαρακτηρίσατε "μονόδρομο" προ ολίγου τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ωστόσο η αίσθηση ότι στο θέμα της Παιδείας υποχωρήσατε μετά τις πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στα πανεπιστήμια. Τι απαντάτε επ΄ αυτού;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να σας πω πως βλέπω εγώ το ζήτημα αυτό. Από τη μία πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς καλής προθέσεως, ασχέτως ποιες είναι οι πολιτικές του τοποθετήσεις ή οι επιμέρους γνώμες στο ζήτημα, που να μη συμφωνεί σε μία γενική παραδοχή: Κάτι πρέπει να αλλάξει στο χώρο της Παιδείας που έχει υποφέρει τόσο πολύ από τις διαρκείς αλλαγές μεταρρυθμίσεων ή ψευδομεταρρυθμίσεων, με καλές προθέσεις πάντα, οι οποίες ανατρέπονται όχι απλώς απ’ την επόμενη κυβέρνηση, αλλά ακόμα κι απ’ τον επόμενο υπουργό.Οπότε γινόταν αυτό στο παρελθόν, οπότε χρειάζεται πολύ σωφροσύνη και σύνεση για να πειστούμε όλοι ότι η προσπάθεια θα γίνει με τον σοβαρότερο τρόπο και κυρίως με τα εχέγγυα της διαχρονικότητας. Αυτό σημαίνει ότι απ’ τη δική μας πλευρά θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός τόπος της συνεννόησης. Και αυτό πώς γίνεται; Με διάλογο. Έγινε διάλογος, μακρός, στο Εθνικό Συμβούλιο της Παιδείας. Και να πω εδώ για μια ακόμα φορά ότι με λυπεί όταν βλέπω κάποιους να αποχωρούν απ’ τον διάλογο. Αυτά τα θεωρώ συνδικαλιστικά τερτίπια παλιάς σχολής. Να έχεις άλλη άποψη, το σέβομαι. Να αντικρούσεις τη δική μου άποψη, το σέβομαι. Να προτείνεις κάτι κι αν μπορείς να με πείσεις, ακόμα περισσότερο. Αλλά το να λες σε μια ανοιχτή διαδικασία ‘’εγώ δεν συμμετέχω στον διάλογο’’, αν μη τι άλλο, δεν δείχνει δημοκρατική ευαισθησία.Εν πάση περιπτώσει, έγινε ο διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο της Παιδείας. Τότε η κριτική προς την κυβέρνηση ήταν «μα τι διάλογο κάνουμε, αφού δε μας λέτε την κυβερνητική θέση;». Κατ’ αρχήν οι θέσεις μας είναι διατυπωμένες στο πρόγραμμά μας. Αλλά πέραν τούτου. Ήρθε η ώρα που ως επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας, η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο. Τότε άρχισε η καινούργια δήθεν επιχειρηματολογία: «Διάλογος από μηδενική βάση». Δεν είναι οξύμωρα αυτά; Κατέληξε η Κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα προσχέδιο. Δεν πήγε να το επιβάλει. Είπε «ελάτε να το κουβεντιάσουμε. Πείτε αντιρρήσεις, πείτε απόψεις, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους σύνθεσης».Λοιπόν, απ’ τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι – και θα το κάνουμε- να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καλόπιστου διαλόγου. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει εναλλακτικές προτάσεις και το λέω ευθέως. Αλλά είμαστε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Να βρούμε κοινούς τόπους. Αυτό όμως, επ’ ουδενί δε πρέπει να σημαίνει ότι θα εκληφθεί ως ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κοττάκης απ’ την «Απογευματινή».

κ. ΚΟΤΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πέρυσι τέτοια μέρα, από το ίδιο αυτό βήμα, μας ανακοινώσατε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με την παρούσα μορφή και δομή. Φέτος, ένα χρόνο μετά, η Ολυμπιακή Αεροπορία συνεχίζει να λειτουργεί με την παρούσα δομή και μορφή. Αλλάξατε γνώμη;Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Όχι βέβαια. Αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να πω το εξής. Δεν χρειάζεται να πάω πάλι στο παρελθόν, πώς έφτασε η Ολυμπιακή σ’ αυτό το σημείο. Είναι γνωστά αυτά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω. Όμως, εκτός από την πολύ βαριά κληρονομιά- σε σπατάλη, σε κακοδιοίκηση, σε απαξίωση-υπάρχει και ένα ολόκληρο πλέγμα νομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε, τα οποία επιχειρούμε τώρα, σε μια μακρά, χρονοβόρα, επίπονη, δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαλευκάνουμε.Η πολιτική βούληση της Κυβέρνηση να προχωρήσει είναι δεδομένη. Επενδυτικό ενδιαφέρον, πρέπει να σας πω, υπάρχει. Αλλά μένει το ζήτημα του να καταλήξουμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις, που, επαναλαμβάνω, είναι πολύ δύσκολες και επίμονες.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Ταβουλάρη απ’ τον «Ελεύθερο Τύπο».

κα ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πριν από λίγες μέρες σας αποκάλεσε «κυβέρνηση Σικελών», ούτε λίγο ούτε πολύ ‘’μαφιόζους’’. Σας αποκάλεσε ‘’διαρρήκτες’’. Η αντίδρασή σας ήταν εξόχως  υποτονική. Πέρσι τέτοια μέρα είχατε δηλώσει ότι συμπαθείτε τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφερόμενος προφανώς στους πολιτικούς του τόνους. Ισχύει το ίδιο ή μήπως τώρα πλέον μπήκαμε σε μία άλλη εποχή προεκλογικών ακραίων, ή υψηλών, τέλος πάντων, πολιτικών τόνων;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν αλλάζω εύκολα αισθήματα, κυρία Ταβουλάρη. Συμπαθώ τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόσωπο. Σέβομαι τον θεσμικό του ρόλο. Μόνο με λυπεί το γεγονός ότι βλέπω-δεν ξέρω γιατί – ότι αισθάνεται την ανάγκη να καταφύγει σε οξεία πόλωση, σε υβριστικές εκφράσεις. Κάτι που ζημιώνει τον τόπο και τον δημόσιο βίο. Τουλάχιστον στην χώρα μας, έχοντας πληρώσει ακριβά, σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας μας αλλά και της πρόσφατης, τέτοιες οξύτατες πολιτικές διαμάχες, θα έπρεπε να έχουμε βγάλει ένα κοινό συμπέρασμα ότι δεν βοηθούν  κανένα και, πάντως σίγουρα, δεν βοηθούν τον τόπο και τους πολίτες. Πάντως, μια και η ερώτησή σας είχε και το σκέλος πώς θα ανταποκριθούμε εμείς, να ξέρετε ότι θέλει δύο για να χορέψουν το χορό της οξύτητας, της πόλωσης, του διχασμού. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Παναγόπουλος από τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

κ. ΠΑΓΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, με αφορμή και τα όσα είπατε για τις μεταρρυθμίσεις. Εσείς μιλούσατε για μεταρρυθμίσεις χθες και προχθές, αλλά απ’ έξω υπήρχε ανταρτοπόλεμος, υπήρχαν εκτεταμένα επεισόδια από ακραία στοιχεία. Η αστυνομία φαινόταν ανεπαρκής να τα αντιμετωπίσει. Μπήκαν χθες το βράδυ μέσα στο Πανεπιστήμιο, πέταγαν μολότωφ, έκαιγαν τα πάντα. Και διερωτώμαι. Υπάρχουν ευθύνες της Αστυνομίας; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Υπάρχουν αντικειμενικές ευθύνες; Εσείς το λέγατε. Δεν θα παραιτηθεί κανείς;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Για να ξεκαθαρίσουμε μερικά απλά πράγματα και να συμφωνήσουμε σε βασικές προτεραιότητες, η Αστυνομία έχει ένα πολύ σύνθετο και δύσκολο ρόλο: Από τη μία να προστατεύει τους πολίτες, την ασφάλεια των πολιτών. Από την άλλη να προστατεύει το δικαίωμα της συγκέντρωσης, της διαμαρτυρίας, της διαδήλωσης. Προσπαθεί να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτόν τον σύνθετο και διττό ρόλο. Από κει και πέρα, φαντάζομαι ότι όλοι έχουμε την πρόθεση και τη βούληση απερίφραστα να καταδικάζουμε τέτοιου είδους βιαιότητες και απαράδεκτα γεγονότα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Ρίζος από τον Αδέσμευτο Τύπο.

κ. ΡΙΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον τελευταίο καιρό, τους τελευταίους μήνες, εντείνονται οι επιθέσεις και οι επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση και από τα Μέσα Ενημέρωσης για αθρόα εισβολή ‘’γαλάζιων παιδιών’’ στο δημόσιο. Η απορία η δική μας είναι πώς συμβαίνει να γεμίζει το Δημόσιο «γαλάζια παιδιά» και, συγχρόνως, όταν γίνονται αρχαιρεσίες για τα σωματεία τους, να εκλέγονται ‘’πασόκοι’’ ή ‘’αριστεροί’’: ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΟΜΕ/ΟΤΕ, όλοι είναι αντικυβερνητικοί. Μήπως τα ‘’γαλάζια παιδιά’’ που διορίζονται ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κύριε Ρίζο, έχω μία πολύ βασική αρχή. Το είπα ξεκάθαρα σε σχέση με ένα προηγούμενο θέμα περί παροχών, αλλά στην ουσία αφορά και το ζήτημα των προσλήψεων: Μία από τις πολύ κακές διαχρονικές κληρονομιές στον τόπο μας είναι να γίνεται αυτό αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν το πιστεύω, δεν ανήκει στην πολιτική μου παιδεία, δεν ανήκει στην πολιτική σχολή από την οποία προέρχομαι. Το ζήτημα εδώ είναι να πετύχουμε την πλήρη ή, εν πάση περιπτώσει, την ανθρωπίνως δυνατή, όσο γίνεται περισσότερο, εξασφάλιση της αξιοκρατίας. Δεν λέω ότι το ΑΣΕΠ είναι το τέλειο, γιατί υπάρχουν κυρίως κάποιες καθυστερήσεις, αλλά, εν πάση περιπτώσει ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Και σήμερα να είστε βέβαιος – και να είμαστε όλοι βέβαιοι – ότι οι όποιες προσλήψεις γίνονται στον δημόσιο τομέα, γίνονται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Λοιπόν τα περί ‘’ημετέρων’’ ή ‘’υμετέρων’’, δεν ισχύουν. Δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, είναι έξω από το πολιτικό μου πιστεύω. 

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Χιώτης από το Βήμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μόλις την περασμένη εβδομάδα ακούσατε φορείς των επιχειρηματιών να διαπιστώνουν ότι σε κάθε συναλλαγή τους με το Δημόσιο βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διαφθορά. Θυμάμαι ότι παλαιά λέγατε ότι "το γρηγορόσημο αποτελεί ντροπή για τη χώρα". Χθες σας άκουσα να λέτε ότι "αυτό είναι μια παθογένεια του συστήματος". Η αλλαγή αυτή στο λεξιλόγιο είναι μια ομολογία σας ότι αυτό το σύστημα είναι περίπου ανίκητο; Και εν πάση περιπτώσει δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία πόσο χρόνο χρειάζεστε για να πατάξετε ή εν πάση περιπτώσει να περιορίσετε φαινόμενα όπως το γρηγορόσημο;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκινήσουμε σε επίπεδο αρχής και πολιτικής θέσης. Όχι απλώς δεν έχω αλλάξει θέση, αλλά είμαι και πιο επίμονος στο ζήτημα αυτό. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Μετωπική σύγκρουση με αυτά τα φαινόμενα. Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτά δεν εξαλείφονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Εκείνο που επιχειρούμε απ’ την πρώτη μέρα να κάνουμε, πριν απ’ όλα, είναι να θωρακίσουμε τους μηχανισμούς θεσμικά. Να ενισχύσουμε όλους εκείνους τους τρόπους που αποτρέπουν, ή πάντως μειώνουν τις πιθανότητες, τις ευκαιρίες για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.Σταχυολογώ τη μετατροπή της απιστίας για την υπηρεσία, από πλημμέλημα σε κακούργημα. Τη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα δημόσια έργα. Την κατάργηση του περίφημου ‘’μαθηματικού τύπου’’. Την ουσιαστική ενίσχυση θεσμική, αλλά και από πλευράς αρμοδιοτήτων, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του Σώματος των Ελεγκτών, των Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης. Και όλα αυτά οδηγούν σε αποτελέσματα. Εάν με ρωτήσετε «είσαι ικανοποιημένος;» θα σας πω ‘’όχι’’. Και δε θα είμαι ποτέ, μέχρι να αισθανθώ ότι πράγματι έχει παταχθεί αυτό το φαινόμενο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Να σας δώσω ένα στοιχείο. Δεν λέω ότι είναι καταλυτική η απάντηση, αλλά ένα στοιχείο. Μόνο το 2005, το Δευτεροβάθμιο, δηλαδή το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, απέλυσε οριστικά 43 δημόσιους λειτουργούς. Στο πρώτο εξάμηνο του 2006, ο αριθμός έχει φθάσει τους 33.Βλέπετε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να εξασφαλιστεί η νομιμότητα σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, όπως είναι η Δικαιοσύνη.Λοιπόν, και θεσμική θωράκιση γίνεται και προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο γίνεται. Από εκεί και πέρα, είναι ένας διαρκής και καθημερινός αγώνας για τον οποίο, σε τελική ανάλυση, βεβαίως έχει πολύ μεγάλες ευθύνες η πολιτεία, αλλά καλείται όλη η κοινωνία να συνδράμει και να συστρατευθεί σ’ αυτή την προσπάθεια.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Κοραή απ’ την «Ελευθεροτυπία»

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Πρωθυπουργέ, στα δυόμισι χρόνια που η «Νέα Δημοκρατία» είναι κυβέρνηση, δεν ακούσαμε ούτε μία φορά να δηλώνει κάποιος Υπουργός, να υπάρχει κάποια ανάλογη θέση, ότι κάπου φταίξατε. Θεωρείτε ότι είστε αλάνθαστος και εσείς και η κυβέρνηση; Όλα τα κάνετε τέλεια; Δεν είναι λίγο αλαζονική η συγκεκριμένη συμπεριφορά για τα μόλις δυόμισι χρόνια στην εξουσία; Ευχαριστώ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι είναι αλάνθαστος, είναι ο ομιλών. Όμως, οφείλω να σας πω ότι σίγουρα πιστεύω, και το λέω πολύ ανοιχτά, ότι η πολιτική μας είναι σε σωστή κατεύθυνση, παράγει αποτελέσματα και θα παράξει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με την χρονική επάρκεια που αρχίζει να δημιουργείται για να φανούν αυτά.        Κανένας δε λέει ‘’είμαι αλάνθαστος’’, ή ‘’είμαστε αλάνθαστοι’’. Κανένας δεν λέει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες, αλλά πιστεύω ότι ναι, έχουμε ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Προσπαθούμε στη σωστή κατεύθυνση, έχουμε αποτελέσματα και στην ουσία κάνουμε μία πολιτική που στα βασικά της στοιχεία έχει πολύ λίγο περιθώριο για διαφορετικές απόψεις.

 Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Σπυράκη από το MEGA.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, μόλις την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιοι υπουργοί σας ανακοίνωσαν την προσπάθεια της Κυβέρνησης, το εγχείρημά της να προσεταιριστούν, να προσελκύσουν στρατηγικό εταίρο στον Ο.Τ.Ε. με συμμετοχή στην διοίκηση. Μπορεί αυτό το μοντέλο, όχι στην διάρκεια αυτής της 4ετίας, ενδεχομένως στην επόμενη που φιλοδοξείτε να κερδίσετε, να ισχύσει και σε αυτό που στο προεκλογικό σας πρόγραμμα ονομάζετε ‘’φυσικά μονοπώλια’’, εν προκειμένω στη ΔΕΗ;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Μην προτρέχετε. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε, εγκρίθηκε από τους Έλληνες πολίτες και, από εκεί και πέρα, το εφαρμόζουμε. Αυτό αφορά και την υπόθεση του Ο.Τ.Ε. Και εν πάση περιπτώσει, θα σας έλεγα ακόμη παραπέρα ότι εντάσσεται και στην στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πιστεύουμε ότι στην οικονομία ή λιγότερη παρουσία του Δημοσίου είναι καλή. Χρειαζόμαστε ισχυρή παρουσία του Δημοσίου για να διασφαλίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, για να προστατεύει κοινωνικά δικαιώματα, για να έχει τον αναδιανεμητικό ρόλο του παραγόμενου πλούτου. Αλλά στην οικονομία, και το έχει αποδείξει και η εμπειρία η δική μας- όχι μόνο αυτή, αλλά και η δική μας- δεν οδήγησε σε καλά αποτελέσματα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτό είναι κομμάτι της προγραμματικής μας δέσμευσης και ουσιαστικό τμήμα της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων. Από εκεί και πέρα με ρωτάτε τι θα λέει το επόμενο πρόγραμμα; Αυτό θα είναι μία διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει, φαντάζομαι, μετά από αρκετούς μήνες- για να καθησυχάσω και την κυρία Τριανταφύλλου, για να μην νομίζει ότι πηγαίνω πάλι πίσω στο δεύτερο σκέλος της δικής της ερώτησης- και τότε θα το συζητήσουμε να δούμε ποιες είναι οι καινούριες προτεραιότητες.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Βλάχος από τον Alpha.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι φίλοι σας λένε ότι βάζετε ένα στόχο, τον πετυχαίνετε και πάτε παρακάτω. Ο στόχος σας να γίνετε Πρωθυπουργός επετεύχθη, είναι προφανής ο επόμενος στόχος σας να γίνετε και πάλι Πρωθυπουργός. Έχετε καθορίσει τον επόμενο πολιτικό σας στόχο; Θα  είστε υποψήφιος για την Προεδρεία της Δημοκρατίας το 2010;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Παρότι με γνωρίζετε πολλά χρόνια, κύριε Βλάχο, δεν με έχετε διαβάσει καλά νομίζω. Δεν συζητώ το τελευταίο. Φαντάζομαι και εσείς περισσότερο ως ευφυολόγημα το λέτε. Αλλά ακόμα και εκείνο που παρουσιάσατε ως στόχο δεν ήταν ‘’ο στόχος’’. Ο στόχος είναι να προσπαθώ να είμαι χρήσιμος. Ο στόχος είναι- όχι μόνος μου, κανένας δεν μπορεί να πετύχει σημαντικά πράγματα μόνος του- αλλά με πολλούς άλλους ανθρώπους και συνεργάτες, να φτιάξουμε κάτι καλό για το οποίο θα καμαρώνουμε ότι ήμασταν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας και αυτής της δημιουργίας. Και ενώ ξέρω ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο και πολλά μένει να γίνουν, πρέπει να σας πω ότι κατ΄ αρχήν αισθάνομαι την ικανοποίηση ότι είμαστε σε καλό δρόμο. όχι προς εφησυχασμό, αλλά προς περαιτέρω κινητροδότηση, να συνεχίσουμε την καλή προσπάθεια. Αυτός είναι ο στόχος και αυτός ο στόχος δεν περιγράφεται με αξιώματα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Γαλιατσάτος από τα Νέα. 

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να σας πάω μερικούς μήνες πίσω, γιατί δεν έχουμε και πολύ συχνά την ευκαιρία να τα λέμε.         Στις 14 Φεβρουαρίου λοιπόν είχατε δηλώσει για την υπόθεση των υποκλοπών, που ήταν η μεγαλύτερη κρίση-σκάνδαλο εθνικής ασφάλειας στη χώρα, ότι θα αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Επτά μήνες αργότερα ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης, κύριος Βύρων Πολύδωρας ομολογεί σήμερα σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι δεν είναι σε θέση να συλλάβει αυτούς που έκαναν τις υποκλοπές, ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί και η υπόθεση και η εξεταστική έρευνα στη Βουλή έκλεισε.         Εγώ σας ρωτώ λοιπόν: Ανεξάρτητα από το που θα βγάλει η δικαστική έρευνα, είστε ικανοποιημένος με τη δουλειά που έκαναν σε αυτή την υπόθεση οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας; Είναι ένα μείζον θέμα. Εσείς γνωρίζετε ποιοι σας παρακολουθούσαν; Και, αν γνωρίζετε, θα το μάθει κάποτε ο ελληνικός λαός αυτό;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Να είστε βέβαιος ότι αν το γνώριζα, θα το είχα πει από την πρώτη στιγμή και ευθέως. Ό,τι ήξερα για το θέμα αυτό είναι γνωστό, έχει δηλωθεί δημόσια. Σας θυμίζω ότι θύμα αυτής της ιστορίας ήταν η ίδια η Κυβέρνηση. Εμείς το φέραμε στη δημοσιότητα, εμείς το στείλαμε στη δικαιοσύνη, εμείς το φέραμε στη Βουλή. Εμμένω λοιπόν, όπως επανειλημμένα είχα την ευκαιρία να πω στη Βουλή, στο ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν έχουμε να συγκαλύψουμε τίποτα και δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε τίποτα. Από κει και πέρα, δύο σκέλη ακόμα, γιατί τα υπαινιχθήκατε: Πρώτον εμείς πήγαμε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν το έφερε άλλος, εμείς το πήγαμε, και έγιναν αμέτρητες συνεδριάσεις. Παρήλασαν, και καλώς, πολυπληθείς άνθρωποι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με το θέμα που διερευνάτο, επί επτά μήνες, όπως είπατε κι εσείς. Δεύτερον, το θέμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη. Κι εμείς από πάσης πλευράς, όπου χρειάζεται ή όπου κληθούμε, διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη στο έργο της. Αυτό μπορούσαμε να κάνουμε, αυτό κάνουμε. Όλα τα άλλα, δεν το αποδίδω σε σας, εσείς ερώτηση θέτετε, αλλά όλα τα άλλα που λέγονται είναι εκ του πονηρού και με κακή πρόθεση κομματικής εκμετάλλευσης ενός θέματος το οποίο δεν το επιδέχεται αυτό.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Παλαιολόγος από το ALTER.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εκλεγήκατε στην πρωθυπουργία έχοντας προτάξει ιδιαίτερα το κοινωνικό σκέλος της πολιτικής σας. Πριν από δύο χρόνια είχατε εξαγγείλει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο κοινωνικής μέριμνας, για το οποίο θα εξοικονομούσατε πόρους από περικοπή, όπως είχατε πει, της κρατικής σπατάλης,  ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη χθεσινή ομιλία σας προς τις παραγωγικές τάξεις ωστόσο είδαμε πολύ περιορισμένες αναφορές σε αυτό το λεγόμενο κοινωνικό σκέλος της δικής σας πολιτικής, με εξαίρεση βεβαίως τις εξαγγελίες για τις δεσμεύσεις περί ΕΚΑΣ και ΟΓΑ. Γιατί αυτός ο περιορισμός; Αλλάξατε πολιτική; Και αν τελικά έχετε αλλάξει πολιτική, από όσα τουλάχιστον είχατε υποσχεθεί, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον για τους Έλληνες πολίτες αυτής της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και παραπέρα της εισοδηματικής;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκινήσω κατ΄ αρχήν με το εξής: Πράγματι είχα επικαλεσθεί μια έκθεση, η οποία αν θυμάμαι καλά είχε γίνει με την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία όχι μόνο στο ζήτημα της διαφθοράς, αλλά και στο ζήτημα κακοδιαχείρισης πόρων, ανέβαζε το φαινόμενο αυτό στο ποσό που είπατε. Αυτό σήμαινε, όχι ότι μπορείς την άλλη μέρα να εξοικονομήσεις αυτά τα χρήματα, αλλά ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο να περιοριστούν οι δαπάνες, ή αν θέλετε, οι σπατάλες του δημόσιου.        Αυτό το κάνουμε. Και φαίνεται άλλωστε απ’ τη δημοσιονομική προσαρμογή. Κύριε Παλαιολόγε,  το έλλειμμα που μας παρεδόθη, ήταν τελικά περίπου 7%. Δεν θέλω να πυροδοτήσω την οξύτητα, όμως οι ευθύνες εκείνων που το έκαναν αυτό είναι τεράστιες. Σε έναν προϋπολογισμό ο οποίος ισχυριζόταν ότι το έλλειμμα θα είναι 1,2%, αν θυμάμαι καλά, ήταν περίπου επταπλάσιο.       Άρα, το συμμάζεμα, το ‘’νοικοκύρεμα της οικονομίας, ο δραστικός περιορισμός της αλόγιστης δαπάνης στο Δημόσιο, γίνεται. Και γίνεται επιτυχώς.        Απ’ την άλλη πλευρά, η κοινωνική ευαισθησία, εάν δεν είναι επίπλαστο μικροπολιτικό τερτίπι, πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Η καλύτερη βάση για μια κοινωνία πιο δίκαιη, είναι να πατά σε γερά θεμέλια, σε στέρεες βάσεις, οικονομικές και δημοσιονομικές.        Αυτό κάνουμε σήμερα. Γυρνώ – δε θέλω να ξαναπώ όλα τα επιχειρήματα – στο ερώτημα περί παροχολογίας. Δε θα το κάνω ποτέ. Η σχέση εμπιστοσύνης που διεκδικώ, που διεκδικούμε με τους πολίτες, στηρίζεται σε μια άλλη βάση συνεννόησης και ειλικρίνειας.         Είπα χθες και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Θα συμπεριφερθούμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση προς ώριμους πολίτες. Αν αυτό, επειδή κάποιος το είπε πριν, έχει πολιτικό κόστος, ας έχει. Καλύτερα να εισπράξω εγώ το πολιτικό κόστος, παρά να συμπράξω στη διαιώνιση μιας ντροπής.        Τώρα, κοινωνική ευαισθησία στα περιθώρια που επιτρέπει η δημοσιονομική εξυγίανση, εφαρμόζεται. Σας δίνω απτά παραδείγματα. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο στον δύσκολο αυτόν ανηφορικό δρόμο του νοικοκυρέματος, για να τηρήσουμε απλώς τις δεσμεύσεις . Μην το εκλάβετε αυτό ότι γίνεται μόνο γιατί το είπαμε και πρέπει να το κάνουμε για λόγους πολιτικής αξιοπιστίας. Βεβαίως υπάρχει και αυτό το κίνητρο, αλλά πάνω απ’ όλα γίνεται γιατί θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε εκείνους που πραγματικά δυσκολεύονται.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αρμένης από το “Star”.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπατε όντως πρόσφατα σε σύσκεψη, σε συνάντηση που είχατε στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα στα θέματα της διαφθοράς και ότι δεν μπορείτε να βάλετε στη φυλακή επίορκους δημοσίους υπαλλήλους;      Και θέλω να ρωτήσω και για τα θέματα της διαπλοκής. Οι λεγόμενοι «νταβατζήδες» υπάρχουν σήμερα κύριε Πρόεδρε;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Το τι είπα και τι δεν είπα, ξεκαθαρίστηκε σήμερα. Αυτή είναι η θέση μου και αυτή λέω παντού. Δεν λέω άλλα εδώ και άλλα αλλού. Αυτή είναι η θέση μου για τα φαινόμενα διαφθοράς. Και μια και το ρωτάτε, αυτή είναι η θέση μου και για τα φαινόμενα διαπλοκής. Έχουμε ανοιχτό πόλεμο με τα φαινόμενα αυτά. Και κάνουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε κανόνες του παιχνιδιού, που δεν θα επιτρέπουν τις επιρροές οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Οικονόμου απ’ την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε να έρθουμε λίγο στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα της Έκθεσης. Είτε υπό των φόβο των διαδηλώσεων, είτε υπό τον φόβο των επεισοδίων που κάθε χρονιά επαναλαμβάνονται στα εγκαίνια της Έκθεσης, είτε γιατί σε πολλούς δεν αρέσει αυτός ο συνωστισμός κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων στην πόλη, είτε γιατί αυτό το «πανηγύρι» του τριήμερου έχει κουράσει, υπάρχει μία συζήτηση για το πού πρέπει να πάει η Έκθεση.        Κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό Νταβός, κάποιοι άλλοι να περιοριστεί δραστικά η κυβερνητική παρουσία εδώ και τα εγκαίνια να διαρκούν μόνο μία μέρα. Εξετάζετε το ενδεχόμενο τέτοιων αλλαγών για να δώσετε μία καινούρια και ουσιώδη πνοή στην Θεσσαλονίκη; Και με την ευκαιρία: Τα βασικά έργα της πόλης έχουν ξεκινήσει. Εσείς πού βλέπετε ότι πηγαίνει η πόλη όπου εκλέγεστε; Να δίνει υπηρεσίες; Να πουλάει πολιτισμό; Να πουλάει παιδεία; Να πουλάει τουρισμό; Ή κάτι άλλο;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Δεν τα βλέπω αυτά ως διαζευκτικώς αποκλείοντα το ένα το άλλο. Όλα αυτά μαζί.Είμαι πολύ ανοικτός σε ιδέες που θα εκσυγχρονίσουν και την Έκθεση ως θεσμό αλλά και ως οικονομικό Οργανισμό, όπως επίσης και το λεγόμενο ‘’διήμερο’’ ή ‘’τριήμερο’’, που όμως δεν θα υποβαθμίζει επ’ ουδενί την Έκθεση και τον ρόλο της για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα περίμενα και θα περιμένω τους πιο αρμόδιους φορείς να έρθουν με προτάσεις, ει δυνατόν με σύνθεση απόψεων και προτάσεων, να κάνουμε όποια βήματα χρειάζεται για γίνει η Έκθεση πιο σύγχρονη, πιο ελκυστική, λιγότερο επιβαρυντική για το κυκλοφοριακό.  Τώρα, εγώ πιστεύω ότι η εκκίνηση των μεγάλων έργων είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο γιατί ένα όνειρο ετών επιτέλους υλοποιείται, μπαίνει στην φάση της ολοκλήρωσης της υλοποίησης, αλλά διότι αυτά τα έργα εκτός από σημαντικά, ή αν θέλετε ανακουφιστικά για την κυκλοφορία και για την καθημερινότητα των πολιτών, είναι απαραίτητες υποδομές για την απογείωση της Θεσσαλονίκης. Να δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Το Αεροδρόμιο, η επέκτασή του, το ότι θα μπορεί να υποδέχεται παντός τύπου αεροσκάφος και υπερατλαντικές πτήσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, δεν είναι μόνο κάτι το οποίο διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι ένα μέσο – κλειδί, ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αναβάθμιση του ρόλου της πόλης και της περιοχής. Με απλά λόγια, οι δραματικές αλλαγές της περασμένης 10ετίας στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης και η σταδιακή-κατά περίπτωση αλλού καλύτερα, αλλού πιο μέτρια-  ανασύνταξη αυτών των χωρών επιτρέπουν στην Θεσσαλονίκη να βλέπει, και στην ευρύτερη περιοχή, με πολύ μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Δεν θα χρησιμοποιήσω βαρύγδουπους όρους. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Γίνεται ήδη από πλευράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σκεφτείτε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι Θεσσαλονικείς, οι Μακεδόνες, κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην ευρύτερη βαλκανική αγορά και ως συνεταίροι και ως επενδυτές και ούτω καθεξής. Εκείνο που καλείται να κάνει και πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να βοηθήσει πρώτον με τις υποδομές-και το κάνει-και, δεύτερον, με τα συντεταγμένα όργανά της, όπως για παράδειγμα τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών που ευτυχώς είναι πάρα πολύ δραστήριος τελευταία και φαίνεται αυτό από την κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών μας. Στο πρώτο εξάμηνο φέτος είχαμε αύξηση 22% στις εξαγωγές. Και δεν τα λέω αυτά ως εκδήλωση ικανοποίησης. Τα χρησιμοποιώ ως στοιχεία για το πού μπορούμε να φτάσουμε, αν πιστέψουμε σε κάτι. Θεωρώ λοιπόν ότι με προσπάθεια, συντονισμό ενεργειών, με όσο γίνεται ταχύτερη προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, η Θεσσαλονίκη έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή στα χρόνια που έρχονται.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Σαραντάκος από το Έθνος.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, προεκλογικά μία από τις σημαίες τις οποίες είχατε ήταν κι αυτή της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Θυμάμαι μάλιστα ότι ένα από τα βασικά συνθήματά σας τότε ήταν "η επανίδρυση του κράτους και ο σεβασμός της Δημόσιας Διοίκησης προς τον πολίτη". Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά από τις εκλογές, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, εμφανίζει την Ελλάδα στην 109η θέση σε σύνολο 175, ως προς την ευκολία που υπάρχει για κάποιον να ανοίξει μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Τελικά η γραφειοκρατία αποδείχθηκε πιο δύσκολη στο να καταπολεμηθεί από ότι πιστεύατε; Και δεύτερον, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη διατήρηση ενός φαινομένου, το οποίο αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο πολίτης;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αυτή είναι μία διαρκής καθημερινή μάχη. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα διαμορφωμένο, ας το πω ΄΄καθεστώς’’ ή σύστημα, δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Μεταξύ των άλλων, διότι ακουμπάει κατοχυρωμένες νοοτροπίες, ακουμπάει θεσμικά πλαίσια, νομοθετικές ρυθμίσεις. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και σε πολλά σημεία αυτό έχει ήδη βελτιωθεί. Για παράδειγμα σας λέω ότι ήδη έχει διευκολυνθεί πάρα πολύ η αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων και σε λίγες μέρες προχωρούμε και για τις εμπορικές. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε έναν μεγάλο όγκο συναλλαγών να τις διεκπεραιώνουν τα ΚΕΠ. Αλλά, βέβαια, αν με ρωτήσετε "είσαι ευχαριστημένος; Φτάσαμε στο στόχο;" θα σας πω "όχι βέβαια". Είναι μεγάλη προσπάθεια και διηνεκής. Ακόμα και χώρες οι οποίες είναι πολύ πιο μπροστά σε μας σε αυτό το θέμα, διαρκώς προβληματίζονται και αναζητούν τους τρόπους που θα διευκολύνουν και τον πολίτη αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Γκουτζάνης από το Πρώτο Θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ένα απόσπασμα ομιλίας σας προς τους Βουλευτές σας, αμέσως μετά τις εκλογές, όπου καταγράφατε την φιλοσοφία σας για τη σεμνότητα και την ταπεινότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν τα στελέχη σας.         Λέγατε τότε κύριε Πρόεδρε προς την κοινοβουλευτική σας ομάδα: "Σας ζητώ να είμαστε όλες και όλοι πολύ προσεκτικοί και μετρημένοι σε κάθε μας κίνηση. Οτιδήποτε θυμίζει-παραπέμπει σε πολυτέλεια, ανούσια κοσμικότητα, σε τάσεις επίδειξης, με ενοχλεί και με ενοχλεί πολύ. Οφείλουμε όλοι και όλες να ανταποκριθούμε κάθε μέρα κάθε στιγμή και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό μας βίο".        Κύριε Πρόεδρε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κύριος Ρουσόπουλος κατασκεύασε βίλα με πισίνα και αγόρασε μεζονέτα στο Παλαιό Ψυχικό. Ανεξάρτητα από το αν μπορεί ή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα, πιστεύετε ότι οι βίλες με πισίνες και οι μεζονέτες στο Παλαιό Ψυχικό, ανταποκρίνονται στις διακηρύξεις σας περί σεμνότητας και ταπεινότητας; Και σας ενοχλούν οι συναναστροφές του με εμπόρους όπλων;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Επί της ουσίας θα σας έλεγα ότι έχει απαντήσει και με επάρκεια ο κύριος Ρουσόπουλος σε αυτά. Αλλά με βάζετε στον πειρασμό να σας κάνω ένα σχόλιο. Θεωρώ αστείο και οξύμωρο να ακούγεται ο ισχυρισμός ότι ένας, κατά κοινή παραδοχή και γνώση, από τους καλύτερα αμειβόμενους επί πολλά χρόνια Έλληνες δημοσιογράφους, περίμενε να αποκτήσει δημόσιο αξίωμα για να το εκμεταλλευτεί για να αποκτήσει σπίτι.         Και να σας το πω και λίγο πιο ξεκάθαρα επειδή το συνδέετε με τη σεμνότητα: Η σεμνότητα κρίνεται από το ύφος και τη συμπεριφορά, δεν κρίνεται από τα περιουσιακά στοιχεία που κάποιος έχει αποκτήσει από την προηγούμενη επαγγελματική του δραστηριότητα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τσούτσιας από τη ΝΕΤ.

ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή όπως είπατε και νωρίτερα δεν χρησιμοποιείτε «βαρύγδουπους όρους", στη χθεσινή σας ομιλία κάνατε λόγο για "σύμφωνο μεταρρυθμίσεων". Προφανώς δεν είναι φραστικός όρος κι επειδή στο παρελθόν έχετε δηλώσει υπέρμαχος του ιρλανδικού μοντέλου, αν θυμάμαι καλά, στο ιρλανδικό μοντέλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι φορείς, τα συνδικάτα, οι βιομήχανοι, οι εργαζόμενοι, καθίσανε σε ένα τραπέζι και τα βρήκανε και έκαναν μια συμφωνία. Έχετε σκοπό να καλέσετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς και να τους προτείνετε μια συγκεκριμένη ατζέντα για μεταρρυθμίσεις; Αλλιώς, τι σημαίνει «σύμφωνο μεταρρυθμίσεων;»

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων στο δικό μου μυαλό σημαίνει πάνω απ’ όλα σύμφωνο με την κοινωνία. Και νομίζω ότι η κοινωνία στη πολύ μεγάλη της πλειοψηφία, στηρίζει, θέλει τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα μας σπρώχνει να πάμε και με ταχύτερους ρυθμούς. Θα έφτανα στο σημείο να σας πω ότι αυτή είναι η μόνη πραγματική κριτική που θεωρώ ως εποικοδομητική. Εκείνους που μου λένε «Κώστα πιο γρήγορα».        Από εκεί και πέρα, βεβαίως θα ήθελα- και το επιδιώκουμε και το ξέρετε- την όσο γίνεται μεγαλύτερη, να μη πω συναίνεση, αλλά συνεννόηση στα ζητήματα αυτά και με τα άλλα κόμματα. Το διεκδικούμε. Προσπαθούμε να το κάνουμε.         Πάρτε για παράδειγμα την Παιδεία. Εδώ ακόμα και σεις, κάποιοι από σας που το ρωτήσατε, μου λέτε «Δηλαδή αναδιπλώθηκες; Δηλαδή πας πίσω επειδή είδες αντιδράσεις;» Όχι, δε πάω πίσω. Αλλά θέλω σ’ ένα τέτοιο κορυφαίο ζήτημα να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που υπάρχει. Να βρούμε κοινό τόπο. Αν δεν βρούμε, θα προχωρήσω. Αλλά θέλω να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Και δεν το θέλω από ιδεοληψία, αλλά γιατί πιστεύω ότι σε μεγάλα τέτοια θέματα χρειάζεται η στήριξη της κοινωνίας, η οποία πιστεύω ότι υπάρχει. Αλλά θα ήταν ευκταίο αν υπήρχε και μια ευρύτερη  συμφωνία, έστω σε κομβικές, σε στρατηγικές – δεν λέω στον κάθε χειρισμό – στα θέματα αυτά και σε πολιτικό επίπεδο. Το διεκδικώ, το αναζητώ, το ελπίζω. Οφείλω πάντως να πω, ότι μέχρι στιγμής δεν το βλέπω.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Διαμαντόπουλος από το «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στην προεκλογική εκστρατεία του 2004, είπατε ότι ένα από τα πράγματα που θα κάνετε αμέσως μετά την εκλογή σας, θα είναι να χαρακτηριστούν οι τρίτεκνοι πολύτεκνοι. Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, πέρα από μερικές μικρές παροχές στους τρίτεκνους.        Σκοπεύετε να κάνετε στο επόμενο διάστημα κάτι άμεσο για τον χαρακτηρισμό αυτό, τον οποίο υποσχεθήκατε στην προεκλογική σας εκστρατεία; Ευχαριστώ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Καταρχήν να σας διορθώσω. Δεν είπα ποτέ ότι αυτό θα γίνει αμέσως την επομένη των εκλογών. Πράγματι, είναι μια θέση, την οποία όχι απλώς έχω πει, αλλά την πιστεύω. Γιατί θεωρώ ότι δεν είναι  μόνο μια πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Θα σας έλεγα ότι η ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας και του χαρακτηρισμού της οικογένειας με τρία παιδιά ως πολύτεκνης, είναι και εθνικού χαρακτήρα.        Πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει πολλά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλω να σας τα απαριθμήσω τώρα, θα φάμε χρόνο. Αλλά έχουν γίνει πολλά. Παρουσίασε μάλιστα πρόσφατα ο κύριος Ρουσόπουλος,  40 μέτρα για τις οικογένειες με τρία παιδιά. Βεβαίως, μένει να γίνουν πολλά ακόμα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και θα γίνονται και στο επόμενο διάστημα. Η δέσμευση ισχύει. Παραμένουμε σ’ αυτό που έχουμε πει και στον στόχο. Βεβαίως, οφείλω να το πω, γιατί συνδέεται μ’ όλα τα προηγούμενα, ότι ο ρυθμός σχετίζεται και με τις αντοχές της Οικονομίας και του προϋπολογισμού. Πάντως η δέσμευση και ο στόχος παραμένει.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κάτσενος από τον «Ελεύθερο».

ΚΑΤΣΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να μιλάτε για την υπεραξία που μας άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα, και όχι μόνον όσον αφορά τα Ακίνητα;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Παρότι δεν μου αρέσει να κάνω αυτή την επιστροφή στο παρελθόν, δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για τη μεταολυμπιακή χρήση.         Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απ’ το μηδέν. Χρειάστηκε μια μεγάλη προσπάθεια να γίνει το θεσμικό πλαίσιο. Θα θυμάστε τον νόμο εκείνο. Αυτό έγινε, αν θυμάμαι καλά, άνοιξη του 2005.        Στον ένα χρόνο που έχει περάσει, κινείται σε ικανοποιητικό ρυθμό. Αρκετά ακίνητα απ’ τις εγκαταστάσεις έχουν πάει σε δημόσιες ή δημοτικές χρήσεις. Αρκετά είναι στην διαδικασία της απόδοσης στον ιδιωτικό τομέα για επενδυτικούς λόγους. Και βεβαίως η πορεία αυτή συνεχίζεται και με εκείνα τα οποία μένουν ακόμα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μαυρίδης από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ:  Κύριε Πρόεδρε, το ελληνικό μπάσκετ πρόσφατα πρωταγωνίστησε  διεθνώς, κατέκτησε υψηλές θέσεις. Η επιτυχία, βεβαίως, οφείλεται σε αυτούς που το διοικούν Εμείς, οι υπόλοιποι, απλά δανειζόμαστε λίγο από την λάμψη αυτών των παιδιών, διότι η Ελλάδα δεν πρωταγωνιστεί. Εσείς είπατε, προχθές στην ομιλία σας, ότι σε πολλούς τομείς είμαστε ουραγοί. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε εντοπίσει τα συστατικά εκείνα τα οποία έχουν οδηγήσει το ελληνικό μπάσκετ να πρωταγωνιστεί ούτως ώστε να τα εμφυσήσετε στους πολίτες εσείς αλλά και να εφαρμόσετε ορισμένα από αυτά ώστε να φέρετε και την Ελλάδα σε θέση πρωταγωνιστική.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Απαντώ λίγο πρόχειρα, γιατί βεβαίως όπως ξέρετε ασχολούμαι αρκετά με τον αθλητισμό, ή πάντως σίγουρα παρακολουθώ. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι τρία είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Έμπνευση, ομαδική δουλειά, και επιμονή στον στόχο. Δεν θέλω να πω μεγάλες κουβέντες, νομίζω όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο και στα τρία.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τρίκας από την Ημερησία.

ΤΡΙΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα χθες μία πρόταση, μία ατάκα, ας μου επιτραπεί η λέξη, την οποία θεώρησα θετικά προβοκατόρικη και έτσι οδηγούμαι σε μία ερώτηση. Είπε, λοιπόν, κάποιος χθες ότι ο Καραμανλής «κάνει την αδυναμία του στυλ». Και εννοούσε ότι δεν έχει να δώσει παροχές και λέει ‘’κάνω υπεύθυνη πολιτική’’. Ότι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά δεν λέει πότε θα ολοκληρωθούν αυτές. Συγκεκριμένα, λοιπόν. Το ασφαλιστικό πάει για την δεύτερη 4ετία. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι μέσω του διαλόγου- είπατε πριν ότι είστε αποφασισμένος αλλά δεν είπατε πότε- ίσως πάει και αυτή για την δεύτερη 4ετία. Και οι περίφημοι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ που και αυτές προϋποθέτουν σύγκρουση αν εφαρμοστούν, έχουν σταματήσει. Επιπλέον, για το ασφαλιστικό για το οποίο όλοι επισημαίνουν ότι είναι μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας, έχει κανείς να παρατηρήσει ότι μόλις πριν λίγα 24ωρα ξεκίνησε «η μεταρρύθμισή του» με το χάρισμα μίας πλασματικής 5ετίας στους αστυνομικούς. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Χαίρομαι, καταρχήν, γιατί σας βλέπω φανατικό υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και έχουν γίνει ήδη σημαντικές. Ο νόμος των ΔΕΚΟ εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί πλήρως. Η μόνη μεταρρύθμιση για την οποία εξαρχής είπαμε ότι εμείς θα κάνουμε την προετοιμασία, θα κάνουμε την μελέτη, θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στα δεδομένα του προβλήματος και η όποια Κυβέρνηση προκύψει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, είναι το ευρύτερο ζήτημα του ασφαλιστικού. Πτυχές του ήδη αντιμετωπίστηκαν. Σας θυμίζω την επίλυση του ασφαλιστικού των Τραπεζών, μία πολύ μεγάλη και επίμαχη μεταρρύθμιση, η οποία όμως οδήγησε στην εξυγίανση και βέβαια σε μία σειρά από επιτυχίες όπως η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής. Λοιπόν, πράγματι, για το ασφαλιστικό το έχουμε πει αυτό. Και νομίζω ότι είναι και θέση ευθύνης. Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εθνικών διαστάσεων. Δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο έκρηξης, αύριο ή του χρόνου, αλλά προοπτικά πρέπει να το δούμε.Και γι’αυτό, για να μη γίνει αντικείμενο  μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων, το ‘’βάζουμε κάτω’’: Κάνουμε μία ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα ξεκινήσει τον διάλογο, παράλληλα με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που και εκείνη θα κάνει διάλογο, με στόχο να συμφωνήσουμε στα δεδομένα του  προβλήματος. Αυτός ακούγεται εύκολος στόχος αλλά, δυστυχώς, στον τόπο μας εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Κάποιοι βγήκαν από την πρώτη ώρα και είπαν, ‘’α, δεν συμμετέχουμε σε διάλογο’’. Και το ερώτημά μου είναι ‘’γιατί δεν συμμετέχετε σε διάλογο;’’ Δέχομαι ότι, όταν θα έρθει η ώρα προτάσεων ή προγραμμάτων κάποιος θα πει ‘’διαφωνώ με αυτά’ ή ‘’έχω άλλες απόψεις’’. Σύμφωνοι. Αποδεκτό, σεβαστό. Το να λες όμως ‘’δεν συμμετέχω εξ ορισμού’’ σε διάλογο που σκοπό έχει να αποτυπώσει τα δεδομένα του προβλήματος, δείχνει ότι κακοπροαίρετος είσαι ή συνδικαλιστικά  προσχήματα ψάχνεις για να βρεις και να αποσείσεις τις όποιες ευθύνες σου.         Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, πράγματι για το ασφαλιστικό, λόγω του μεγέθους του θέματος και της ανάγκης να υπάρχει πλήρης και αντικειμενική διεξοδική ανάλυση των συστατικών του προβλήματος, είπαμε ότι θα γίνει σε δύο φάσεις: Αποτύπωση, ανάλυση, ταξινόμηση τώρα, και η όποια κυβέρνηση προκύψει θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το κατ΄ ευχήν συμφωνημένο υλικό, για να προχωρήσει στον τελικό διάλογο για τις πολιτικές ρυθμίσεις.   Όλες οι άλλες μεταρρυθμίσεις προχωρούν και θα προχωρήσουν.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Πλάκας από τη Μακεδονία.

ΠΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ανεργία. Χθες στην ομιλία σας αναφερθήκατε στη μείωση του μέσου όρου σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο μέσος όρος της ανεργίας είναι κατά πολύ υψηλότερος. Τα Επιμελητήρια της πόλης λένε μάλιστα πως από πέρυσι στη Θεσσαλονίκη είχαμε δυόμισι χιλιάδες νέους ανέργους. Ένα από τα προβλήματα αιχμής είναι και το θέμα της Βιομηχανίας Λιπασμάτων. Πρώτον, τι σκοπεύετε στο πλαίσιο μιας λύσης για τα Λιπάσματα και, δεύτερον, σκέφτεστε να λάβετε κάποια ειδικά μέτρα σε περιοχές και νομούς της Βόρειας Ελλάδας που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανεργίας;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Για τα Λιπάσματα δε θα πω τίποτα άλλο. Τα ξεκαθάρισα προχτές. Η Κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια και θα τολμούσα να πω ίσως και προνομιακής μεταχείρισης.         Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μέτρα για συγκεκριμένες περιοχές που πλήττονται ιδιαιτέρως, κι αυτό σε ένα βαθμό έχει αρχίσει να γίνεται. Βεβαίως θέλει πάρα πολλή προσοχή. Δεν μπορεί αυτό να γενικευθεί σαν καθημερινής χρήσης μέτρο. Όμως, οφείλουμε να ξέρουμε πάντα ποια είναι η ουσία του θέματος, χωρίς να αποκλείει κανείς την ανάγκη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να πάρει ιδιαίτερα μέτρα ή ιδιαίτερες πολιτικές.         Η πραγματικότητα είναι ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο από μια οικονομία που αναπτύσσεται, που γεννάει θέσεις εργασίας, που προσελκύει επενδύσεις. Υπάρχει κανένας νοήμων άνθρωπος που να έχει αντίρρηση σε αυτό; Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι πτωτική η τάση της ανεργίας. Βεβαίως παραμένει υψηλή. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν ακόμα ήταν 7,9% στο πρώτο εξάμηνο. Είναι πολύ υψηλή και πρέπει να τη μειώσουμε. Αλλά για να τη μειώσουμε, θα προχωρήσουμε στις πολιτικές μας. Πώς θα γίνει η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις, πως θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας; Μειώνοντας τη γραφειοκρατία, αποκρατικοποιώντας δύσκαμπτους δημόσιους οργανισμούς, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα, προωθώντας τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζοντας το νόμο για τις ΔΕΚΟ. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ότι για την αντιμετώπιση του ευρύτερου φαινομένου πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια η πολιτική των μεταρρυθμίσεων.  

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Αντριάνα Φλόρες, εκ μέρους της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη χώρα μας. 

ΦΛΟΡΕΣ: Κύριε Πρόεδρε, τι προτίθεται να κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να ανοίξει τα λιμάνια για τα κυπριακά πλοία; Θα ασκηθεί βέτο;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά. Εμείς στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, με ένα πολύ καθαρό σκεπτικό. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν, αλλά εμείς έχουμε πολύ καθαρό σκεπτικό. Μια Τουρκία η οποία θα περπατάει το δρόμο της Ευρώπης, με άλλα λόγια θα υιοθετεί έστω σταδιακά κανόνες και κριτήρια συμπεριφοράς ευρωπαϊκού κράτους, ευρωπαϊκής κοινωνίας, είναι μία Τουρκία προς όφελος όλων: Των πολιτών της και πάντως σίγουρα των γειτόνων της.         Τώρα, η Τουρκία στο δρόμο αυτό έχει κάνει μία σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εμπεριέχει κάποιες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να τηρηθούν. Δε γίνεται αλλιώς. Δεν έγινε για καμία χώρα στο παρελθόν εξαίρεση, δεν θα γίνει εξαίρεση και τώρα. Από εκεί και πέρα, το μόνο που μπορώ να σας πω σήμερα, είναι ότι περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση του Οκτωβρίου, για να αξιολογηθεί.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Μάνη από τον Flash.

ΜΑΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Ωστόσο τώρα που προχωρείτε στην υλοποίηση, θέλω να ρωτήσω με ποιο ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο, και κυρίως του μάνατζμεντ, θα διασφαλίζεται το εθνικό συμφέρον; Και εάν, για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, θα περιοριστείτε μόνο στους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Τηλεπικοινωνιών.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Νομίζω η ανακοίνωση που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί μετά την διυπουργική, τα καλύπτει όλα αυτά. Προχωρούμε σ’ αυτό το δρόμο, είναι κυβερνητική και προγραμματική μας δέσμευση.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τασσιόπουλος από τον Αθήνα 9,84 και το Μετρόραμα.

κ. ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ξαναγυρίσω στο θέμα της Παιδείας. Φέρεστε να είπατε στην τελευταία συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Συνδέεται το ένα θέμα με το άλλο; Και πότε θα υλοποιήσετε τη δέσμευση για αύξηση των κονδυλίων της Παιδείας στο 5%;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να  ξεκινήσουμε απ’ το δεύτερο. Αυτή είναι μια δέσμευση που έχουμε πάρει. Παραμένει στόχος. Βεβαίως πρέπει να σας πω, ότι η προώθηση, ο βηματισμός προς τον στόχο αυτόν, θα γίνεται με τις αντοχές της Οικονομίας. Καθαρές κουβέντες.        Ως προς το πρώτο που ρωτήσατε. Μένω στην εξής βασική αρχή. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ανάγκη μεταρρύθμισης και αυτή πρέπει να γίνει, με τους όρους και τις συνθήκες και την προσπάθεια αναζήτησης κοινού τόπου που σας περιέγραψα προηγουμένως.        Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι η χρηματοδότηση σταδιακά πρέπει να αυξηθεί. Αλλά πάντως έχει σημασία, όταν επενδύεις τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, να το κάνεις σε συνθήκες όπου θα «πιάνουν τόπο» και θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.       Αναμφισβήτητα λοιπόν, μία μεταρρύθμιση βοηθά και την αποδοτικότητα της επένδυσης, ή της αυξημένης επένδυσης.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αγγελής απ’ την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

κ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προχθές, από το Ελσίνκι, που θα πάτε σήμερα, ο κ. Αλμούνια διατύπωσε την άποψη στο περιθώριο της συνάντησης του ΕΚΟΦΙΝ, ότι η ελληνική κυβέρνηση τον έχει ενημερώσει πως στον προϋπολογισμό του 2007 υπάρχουν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τα οποία η Κομισιόν δεν συμφωνεί. Ως γνωστόν, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι το 2007 το έλλειμμα θα επανέλθει στο 3,7%.        Αν είναι έτσι, η απλή αριθμητική εδώ λέει ότι πρέπει το 2007να βρεθεί γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και το ερώτημα είναι από ποιων κοινωνικών ομάδων τα εισοδήματα θα λείψει αυτό το 1 δις, για να ξαναπέσει το έλλειμμα κάτω απ’ το 3%;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Καταρχήν όλα αυτά που περιγράφετε, είναι εκτιμήσεις. Εδώ έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό, καθαρά. Υπάρχει σαφής παραδοχή ότι έχει γίνει μια πολύ  μεγάλη προσπάθεια. Βεβαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κι άλλοι διεθνείς Οργανισμοί, έρχονται κατά καιρούς με συστάσεις: «Κάντε εκείνο», ή «κάντε και το άλλο», ή «Κάντε το έτσι». Εμείς τις ακούμε, από εκεί και πέρα, όμως, εμείς έχουμε την ευθύνη της διαμόρφωσης της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής.Το τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό του 2007, ακόμα δε το ξέρουμε. Τώρα αρχίζει η κατάρτισή του και θα συζητηθεί και με τα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Εκείνο που σας είπα πριν και θέλω να επισημάνω και πάλι, είναι ότι η δημοσιονομική προσπάθεια δεν έχει φτάσει στο τέλος. Συνεχίζεται. Βεβαίως, δεν επιλέγουμε γενικευμένες επιβαρύνσεις, ή φορολογικά μέτρα. Ο στόχος είναι η μείωση, η περιστολή της δημόσιας δαπάνης, η συγκράτηση των δαπανών. Και βεβαίως, ένα μεγάλο θέμα για το οποίο θα ξεκινήσουμε και μία σημαντική πρωτοβουλία και επικοινωνιακή εκστρατεία, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί δυστυχώς να κινείται σε υψηλά επίπεδα, παρά το ότι η πολιτική μας είναι η σταδιακή μείωση της φορολογίας.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μελισσόπουλος από την Βραδυνή.

κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στα τέλη του Ιουνίου ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ. Βύρων Πολύδωρας, απηύθυνε με συνέντευξή του στην Βραδυνή πρόσκληση σε διάλογο προς τα κόμματα και τους φορείς προκειμένου να γίνονται διαδηλώσεις με ανοικτούς δρόμους. Πρόσφατα επανέλαβε την πρόσκληση πιο επίσημα αυτή την φορά. Όμως, οι αντιδράσεις και των κομμάτων και των συνδικάτων ήταν αρνητικές. Θέλω να μου πείτε τι προτίθεστε να κάνετε. Θα προχωρήσετε στον διάλογο και στην λήψη όποιων αποφάσεων με όσους προσέλθουν ή θα περιμένετε να προσέλθουν άπαντες στον διάλογο με κίνδυνο ο διάλογος αυτός να μην γίνει ποτέ;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ισχύει ό,τι έχει πει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το θέμα είναι υπαρκτό. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Αλλά αυτό δεν γίνεται ούτε με κατασταλτικό τρόπο, ούτε με επιβολή. Χρειάζεται μία συνεννόηση. Ελπίζω αυτή η συνεννόηση να προχωρήσει.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Βαγιάνος από την ΕΡΑ.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει χαρακτηρίσει τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ως το ένα βήμα πριν την κυβερνητική εξουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το δικό σας κόμμα ο πήχης πολιτικά πού ακριβώς έχει τοποθετηθεί; Ήθελα να ρωτήσω αν ανησυχείτε για κακές επιλογές, όπως για παράδειγμα κάποια στελέχη σας λένε για τον Πειραιά. 

 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Οι δημοτικές εκλογές έχουν ενδιαφέρον. Αναμφισβήτητα είναι μία διαδικασία πολύ σημαντική. Συμμετέχουν όλοι οι πολίτες για να εκλέξουν τις δημοτικές αρχές. Αλλά θα σας πω ευθέως ότι δεν κρίνεται η Κυβέρνηση σε αυτές. Η Κυβέρνηση κρίνεται στις εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια, οι εκλογές αυτές δεν επηρεάζουν την προώθηση και εφαρμογή του κυβερνητικού έργου και προγράμματος.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Κακαλής από το Ριζοσπάστη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ενισχύετε την επιχειρηματικότητα γιατί μόνο έτσι, όπως λέτε, θα γίνουν επενδύσεις, θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο γενικότερα- του λαού. Πράγματι, στα 2,5 χρόνια κάνατε ό,τι μπορούσατε για να στηρίξετε τις επιχειρήσεις. Ορισμένα από τα μέτρα τα αναφέρατε χθες ενώ υποσχεθήκατε και άλλα για το μέλλον. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, για να σταθούμε σε ένα δείκτη, αυξήθηκαν το 2005 κατά 38,5% και το πρώτο εξάμηνο του 2006 κατά 50%. Ειδικά των Τραπεζών τρέχουν με 68% το πρώτο εξάμηνο του 2006. Μπορείτε να μας πείτε ένα από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που λύθηκαν, ας πούμε, η φτώχεια, η ανεργία, η ακρίβεια, επειδή έγινε πράξη ο βασικός στόχος της πολιτικής σας,  δηλαδή η ενίσχυση των επιχειρήσεων;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Χαίρομαι πάντα να σας ακούω γιατί αυτό είναι η άλλη άποψη. Αλλά να σας πω ότι διαφωνώ ριζικά στην βάση της ερώτησης. Εγώ πιστεύω, και το πιστεύω βαθύτατα, ότι διαμορφώνουμε τις συνθήκες εκείνες που οδηγούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών. Και αυτό μεταξύ των άλλων, έχει ως μοχλό την βελτίωση των συνθηκών της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι ασχέτως επιμέρους απόψεων, αυτό είναι μία αλήθεια την οποία αποδέχονται σήμερα οι πάντες. Δεν εννοώ μόνο στην χώρα μας, αλλά διεθνώς. Τώρα, βεβαίως και δεν έχει λυθεί απολύτως το ζήτημα της φτώχειας ή το ζήτημα της ανεργίας στο οποίο αναφέρεστε. Η τάση, όμως, για να πάρω το τελευταίο, είναι ενδεικτική ότι κάτι βελτιώνεται. Ότι κάτι κινείται καλύτερα. Και αυτό είναι, αν θέλετε, οδοδείκτης αυξημένης προσπάθειας σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, θα το επαναλάβω για μία ακόμα φορά, είναι μονόδρομος. Αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτό τον δρόμο πρέπει να πετύχουμε.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Διακόπουλος από την Ισοτιμία.

ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, και στα εγκαίνια της ΔΕΘ χαρακτηρίσατε ιστορικής σημασίας την απόφαση να προωθηθεί επιτέλους η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη. Πέρα από την απόφαση να στηριχθεί η κατασκευή του αγωγού, συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την έναρξη του έργου και τις λεπτομέρειές του πότε ευελπιστείτε ότι θα γίνουν; Και πώς κρίνετε τα σχόλια για ενδεχόμενα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας με τις ΗΠΑ εξαιτίας της σύμπλευσής της με την Ρωσία στο θέμα της κατασκευής του αγωγού;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Δεν τα κρίνω γιατί δεν τα ξέρω ούτε νομίζω ότι ευσταθούν. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει διαφορετική άποψη από οποιαδήποτε χώρα.         Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο που με ρωτάτε, η συμφωνία είναι μέσα στο 2006 να έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για να προχωρήσουμε πλέον στο καθαρά πρακτικό κομμάτι της κατασκευής. Αλλά εν πάση περιπτώσει, επιμένω ότι είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο διότι είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας το έργο, για προφανείς λόγους που δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω, αλλά και διότι είναι μια υπόθεση κολλημένη δεκατρία περίπου χρόνια και, επιτέλους, για πρώτη φορά τώρα υπάρχει η ουσιαστική προοπτική να προχωρήσει. 

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μουσσάς από την Αξία.

ΜΟΥΣΣΑΣ: Έχοντας παρακολουθήσει από πολύ κοντά την διαδικασία εκλογής σας στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, παρατηρώ και σκέπτομαι ότι το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τον ανασχηματισμό, υπάρχουν κοινά σημεία όσον αφορά υποψηφίους οι οποίοι θέλουν να κάτσουν στην καρέκλα σας. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω τι σκέπτεστε και πώς σχολιάζετε το θέμα με τους συνεργάτες σας όσον αφορά τους υποψηφίους αρσενικού και θηλυκού γένους;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστε, με συγχωρείτε που θα το πω έτσι, έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε -και που κάνουμε -για να σκέφτομαι ή να ασχολούμαι με τέτοια πράγματα. Ειλικρινά σας λέω δεν τα θεωρώ υφιστάμενα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μακρής από την Ελευθερία Λαρίσης.

ΜΑΚΡΗΣ: Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή σας στη Λάρισα θυμόμαστε ότι προεκλογικά και πάλι στη Λάρισα είχατε αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα, τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 18% στο 8%, τη μείωση στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος.         Έχουν δοθεί από τους Υπουργούς σας κατά καιρούς διάφορες εξηγήσεις για όλα αυτά, αλλά το γεγονός παραμένει ότι οι αγρότες θεωρούν το κόστος παραγωγής υψηλό. Και παραμένει και το ερώτημα: Θα υλοποιήσετε τις εξαγγελίες σας εντός της τετραετίας; Ευχαριστώ. 

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να σας το πω απλά: Κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Να σας θυμίσω ότι έχει διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των ελλήνων αγροτών, μέσω της νέας ΚΑΠ. Γίνονται όσες μπορούμε διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να βγει μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία στην κατεύθυνση κυρίως των προϊόντων των επώνυμων με ονομασία προέλευσης. Προχωρούμε, και το ακούσατε χθες, στην πολύ μεγάλη αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ. Είναι κάποια πράγματα όμως που δεν γίνονται. Ναι, πράγματι ήταν θέση μου και το έλεγα συχνά και το παλέψαμε, εννοώ η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα, απερρίφθη όμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ να πω ψέματα. Εάν γινόταν, θα το είχαμε κάνει.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Κυρίτσης από την Αυγή.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, στην Ελλάδα οι τράπεζες πληρώνουν τόκο της τάξης του 2% και δανείζουν χρήματα με 15%. Θέλω να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι αισχροκερδούν.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Εγώ εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζονται μόνο με μεγαλύτερο και αυξημένο ανταγωνισμό. Και μια και συζητάμε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι η πρόσφατη και η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, μια ακόμα μεγάλη κατά την άποψή μου μεταρρύθμιση, θα συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Κολλάτος από Θεσσαλία TV και Ράδιο Θεσσαλίας.

ΚΟΛΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών δείχνει ότι το 20% των αγροτών λαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων. Τι θα γίνει με το υπόλοιπο 80% των μικρομεσαίων αγροτών; Και τι θα γίνει και με τη βιοαιθανόλη για την οποία είπατε την Παρασκευή ότι "θα διασφαλιστούν και στη Λάρισα και στην Ξάνθη και οι θέσεις των εργαζομένων και των αγροτών". Διαβάζοντας τη Νέα Χώρα για τη ζάχαρη λέει ότι «για να παραδώσουμε την ποσόστωση και να πάρουμε το πριμ θα πρέπει να παραδώσουμε και οικόπεδο, να γκρεμίσουμε τα εργοστάσια». Πως θα διασφαλιστούν αυτές οι θέσεις;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Για το μεν πρώτο απάντησα ήδη. Γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστούν όχι μόνο οι επιδοτήσεις, αλλά κυρίως να βγούμε από την αμυντική λογική και να μπούμε σε μια επιθετική λογική αγροτικής οικονομίας που να παράξει και να εξάγει.  Οι αγροτικές εξαγωγές μας πάνε πολύ καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια.         Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, με την παρούσα μορφή τα εργοστάσια ζάχαρης δεν μπορούν να μείνουν, τουλάχιστον όλα. Το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό, το ξέρουμε όλοι, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Εκείνο που επιχειρούμε και θα κάνουμε είναι κάποια από αυτά να κάνουν βιοαιθανόλη και στη λογική αυτή πιστεύουμε ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.        Βεβαίως είναι σημαντική προσπάθεια, βεβαίως είναι μια σημαντική επένδυση, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η δραστηριότητα σε αυτούς τους χώρους.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Σκουταράς από το Ράδιο Κρήτη.

ΣΚΟΥΤΑΡΑΣ: Σύνθημα της Κυβέρνησής σας ήταν "η ανάπτυξη της Περιφέρειας". Δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η ανάπτυξη αυτή δεν έχει αλλάξει ριζικά. Πότε επιτέλους θα έρθει η ώρα της περιφέρειας; Ευχαριστώ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τα μεγάλα έργα γίνονται κυρίως στην περιφέρεια. Ο σχεδιασμός για το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι να πάει η συντριπτική πλειονότητα των πόρων το 80% στην Περιφέρεια. Σειρά από πολιτικές και μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα η οικονομική στήριξη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Νομαρχιακής, έχει και αυτή την έννοια. Αλλά δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται ως δια μαγείας με το ακούμπισμα ενός ραβδιού, από τη μια μέρα στην άλλη. Μιλούμε για την προσπάθεια να αναστραφεί μία αθηνοκεντρική νοοτροπία, προς μία πολιτική με βαρύτητα στην Περιφέρεια.        Γίνεται αυτό. Και θα συνεχίσει να γίνεται με επιμονή. Γιατί το πιστεύω βαθιά. Αλλά βέβαια τα αποτελέσματα δεν μπορούν να φανούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αποστολίδης από «Ελεύθερη Θράκη» και Θράκη ΝΕΤ.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε εκπρόσωπε. Κύριε Πρόεδρε, 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι θα εισπράττει η Ελλάδα κάθε χρόνο από τη λειτουργία, τα τέλη διέλευσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης από το νομό Έβρου.        Τι σκέψεις υπάρχουν σε ό,τι αφορά την Ελληνική Κυβέρνηση, για το ποσοστό των χρημάτων αυτών που θα επιστραφούν στον Έβρο με τη μορφή αναπτυξιακών έργων, ή με τη μορφή έργων προστασίας του περιβάλλοντος;        Και επίσης, ποιο ποσοστό αυτών των χρημάτων, προβλέπεται, αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην Ελληνική Κυβέρνηση, να αξιοποιηθεί ειδικότερα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Έβρου;  

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κάτσε βρε αδελφέ .. Πώς το λένε αυτό; «Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε». Να υπογραφεί η διακρατική, να γίνει ο αγωγός και έχουμε περιθώριο να τα βρούμε αυτά. Εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι- και σας το είπα σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου σας- ο στόχος είναι η όσο γίνεται ουσιαστικότερη ενίσχυση της Περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τάτσης από το Δέλτα του Έβρου.

ΤΑΤΣΗΣ: Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας θέμα για την περιοχή. Παρακολουθήσαμε τον περασμένο Μάρτιο τις θλιβερές εικόνες από τα πλημμυρισμένα του Έβρου. Δίνονται κάθε χρόνο πάρα πολλά χρήματα και για έργα υποδομών, αλλά και για αποζημιώσεις. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός, ώστε να λυθεί μιας και δια παντός αυτό το ζήτημα;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, όπως το είπατε κι εσείς, υπάρχει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα τεράστιας ενίσχυσης με δημόσιους πόρους. Το δεύτερο, είναι ότι προσπαθούμε και είμαστε σε συζήτηση και διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, ώστε να βρεθεί ένας οριστικός τρόπος επίλυσης του θέματος. Ελπίζω να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στο προσεχές μέλλον.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μαντάς από την «Πατρίδα» της Ηλείας.

ΜΑΝΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, ότι πάρα πολλοί αγρότες φεύγουν απ’ τον τόπο τους, την ύπαιθρο, και πηγαίνουν στα αστικά κέντρα. Τη θέση τους καταλαμβάνουν εκεί οικονομικοί μετανάστες. Τι θα κάνετε για να μη συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η απάντηση είναι απλή: Περιφερειακή ανάπτυξη. Αλλά βεβαίως, στην πράξη, έχει δυσκολίες. Το ξέρουμε όλοι. Τα πρώτα δείγματα της πολιτικής μας, είναι σωστά, είναι καλά. Αλλά θα απαιτηθεί ακόμα μεγάλη, έντονη και διαχρονική προσπάθεια για να αναστραφεί ένα φαινόμενο πολλών ετών.        Όμως, να μη βλέπουμε «το ποτήρι μισοάδειο», να προσπαθήσουμε να το δούμε και μισογεμάτο. Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη υπάρχουν. Και όχι μόνο σε μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία, που εγώ επιμένω ότι υπάρχουν τα περιθώρια, αλλά – για να δώσω ένα απλό παράδειγμα – την τουριστική ανάπτυξη. Μια και άκουσα ότι είστε από την Ηλεία, τα περιθώρια είναι πάρα πολλά. Και εργαζόμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση.        Συνεπώς, τι χρειάζεται; Βούληση- που υπάρχει- καλός σχεδιασμός και επιμονή στον στόχο. Πιστεύω θα τα καταφέρουμε, πρώτον να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά μας και δεύτερον να φτιάξουμε ένα πλαίσιο το οποίο να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις.        Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Τουριστικές επενδύσεις- που η περιοχή σας προσιδιάζει, της ταιριάζει πολύ- πώς να γίνουν εάν δεν έχεις χωροταξικό σχέδιο; Το κάνουμε. Τελειώνει, βγαίνει στη δημόσια διαβούλευση.         Καμιά φορά ακούω κριτική. «Μα χρειάστηκαν», λένε, «δυο χρόνια για να κάνετε χωροταξικό;» Μα εδώ πέρασαν 180 χρόνια ως ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάς δεν έχει χωροταξικό σχέδιο. Και μέμφονται εμάς γιατί το κάναμε στα δύο;        Εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ότι πριν τελειώσει τη θητεία της αυτή η Κυβέρνηση, θα έχουμε και εθνικό χωροταξικό σχέδιο και ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαγιάννης από Extra 3.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, υπάρχουν 80 χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι ζουν κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας, δεδομένου ότι ένας απ’ την οικογένεια αυτή εισπράττει 400 περίπου ευρώ μηνιαίως.        Δεν θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτούς. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως το εξής: Εσείς έχετε προσωπική εικόνα για το πώς περνούν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά τη ζωή τους; Έχετε προσωπική εικόνα για τις δυσκολίες της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα. Το ξέρω και τώρα και απ’ το παρελθόν. Και να είστε βέβαιος ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε ειδικά αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.        Ένα μέτρο, δε λέω το μόνο, αλλά αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε και το κάνουμε, είναι η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ. Από εκεί και πέρα και άλλα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτών των συμπολιτών μας.        Αλλά πάντως πρέπει να σας πω, για να γυρίσω στο πρώτο, ναι, η δέσμευση είναι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει για να διευκολύνουμε τους όρους ζωής των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, στο όριο βέβαια που δεν θα υποθηκεύσουμε την πορεία εξυγίανσης και νοικοκυρέματος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει  πίσω.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Σταματόπουλος από το Κέρδος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μετά από 2,5 χρόνια πρωθυπουργίας, μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιος τομέας κυβερνητικής ευθύνης δεν πήγε με τους ρυθμούς που θα θέλατε να πάει;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η προσπάθεια είναι συλλογική. Την κάνουμε όλοι μαζί. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι σε γενικές γραμμές πηγαίνει καλά. Βεβαίως υπάρχουν και αδυναμίες, αλλά σε γενικές γραμμές πηγαίνει καλά. Και ο στόχος είναι να επιταχύνουμε όσο μπορούμε για την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής μας και της στρατηγικής μας.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Κουρτάκης από Εσπρέσσο.

κ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μία από τις προεκλογικές σας εξαγγελίες ήταν η μείωση του αριθμού των Υπουργών. Μιλήσατε για ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. 2,5 χρόνια Κυβέρνησης ο αριθμός των μελών της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά θεωρείται και πολύ μεγάλος. Μελετάτε το ενδεχόμενο της μείωσης του πριν το τέλος της 4ετίας;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Κατ’ αρχήν δεν τα ξέρετε καλά τα νούμερα. Έχει μειωθεί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό που λέτε έχει σχέση με αυτό που εγώ ονομάζω μία μεγάλη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας. Δεν είναι μόνο να μειώσεις ένα Υπουργείο ή δύο Υπουργεία, τα οποία -στο κάτω κάτω της γραφής – με μία υφιστάμενη γραφειοκρατία σε προβληματική κατάσταση, δυστυχώς πολύ συχνά χρειάζονται για να αναπληρώνουμε αυτό το κενό.Να σας το πω απλά. Αν μιλούσαμε για μία υπόθεση όπου το Υπουργείο έχει καθαρά επιτελικό ή σχεδιαστικό ρόλο και μία ισχυρή δημόσια διοίκηση ως εργαλείο εφαρμογής λειτουργεί με συνέπεια, αξιοπιστία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αντιλαμβάνεστε θα μιλάγαμε για μία διαφορετική υπόθεση. Δεν είναι έτσι τα πράγματα στον τόπο μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό σχετίζεται και με την γενικότερη δομή της διοίκησης στην χώρα. Και της δημόσιας και αυτού που θα λέγαμε αυτοδιοίκηση. Αυτό το διάλογο τον έχουμε ξεκινήσει και με την ΚΕΔΚΕ και με την ΕΝΑΕ. Βεβαίως επειδή τώρα έχουμε τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση για ένα-δύο μήνες, θα τον επαναλάβουμε μετά τις δημοτικές εκλογές. Πρέπει όμως να βρούμε, όσο μπορούμε τα κοινά σημεία συμφωνίας για το χάρτη της Διοίκησης στον τόπο μας την επόμενη μέρα. Εκεί, λοιπόν, θα έλεγα, εντάσσεται και αυτό που λέτε. Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μίας αποσπασματικής εξαγγελίας ή εφαρμογής.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Γιουρμετάκης από TRT.

ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον τελευταίο καιρό με την αφορμή και της πυρκαγιάς στην Χαλκιδική, για μία ακόμη φορά τα στελέχη της Αντιπολίτευσης διατύπωσαν δημοσίως την άποψη ότι είστε απών. Θυμώνετε όταν τα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σας  κατηγορούν ως απόντα με την ευκαιρία κάθε κρίσης στην χώρα;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν θυμώνω εύκολα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Αλεξίου από τον ‘’ Νέο Αγώνα’’ Καρδίτσας.

ΑΛΕΞΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει με τα ολιγοπώλια; Στο γάλα, για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός γίνεται μόνο στο ράφι, ενώ στις τιμές του γάλακτος υπάρχει συνεννόηση των βιομηχάνων εις βάρος των κτηνοτρόφων. Επίσης, πέρσι στο βαμβάκι είχαμε για πρώτη φορά 90 εκκοκκιστήρια με μία τιμή. Θα λάβετε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η απάντηση είναι: Η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η θεσμική αλλά και τεχνική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού και οι διαρκείς έλεγχοι. Το κάνουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε και να εντείνουμε την προσπάθειά μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Φλαούνας από το ΝΕΤ Μεσσηνίας.

ΦΛΑΟΥΝΑΣ: Ως Αντιπολίτευση είχατε επισημάνει πολλές φορές την άνιση ανάπτυξη στην Περιφέρεια, φέρνοντας μάλιστα σαν παράδειγμα την Ήπειρο και τη Μεσσηνία, περιοχές που κατείχαν τις τελευταίες θέσεις στην κλίμακα ανάπτυξης. Στο πνεύμα της μεταρρύθμισης υπάρχει αυτή η αποκατάσταση της αδικίας;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Το ξέρετε ότι επιχειρείται ήδη. Άλλωστε επισκέφτηκα τη Μεσσηνία πρόσφατα. Πρώτον τα μεγάλα έργα. Να αλλάξουν όλη την εικόνα αλλά και τη μοίρα της περιοχής. Δεύτερον με την ενίσχυση που δίνουμε στο λάδι.  Δεν εννοώ εδώ την οικονομική ενίσχυση. Εννοώ στην προσπάθεια προώθησης που ήδη φέτος είχε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Ξέρετε ότι κάποιοι μου έκαναν κριτική ότι στην Ιαπωνία και στην Κίνα συμπεριφέρθηκα περίπου ως ‘’πλασιέ ελαιολάδου’’. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ το θεωρώ αυτό τίτλο τιμής. Είναι ένα από τα καθήκοντα που έχω. Και τρίτον με την γενικότερη πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης. Είπαμε πως θα κατανεμηθεί το Δ΄ΚΠΣ, για όλη την προσπάθεια που γίνεται για να τονώσουμε την Περιφέρεια.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Πλεμένος από την Ελευθερία Καλαμάτας.

ΠΛΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε χθες στην ομιλία σας ότι από την επόμενη των εκλογών του 2008 η χώρα θα έχει μία νέα ‘’διοικητική δομή’’. Σαν μια πρώτη γεύση των προθέσεών σας, μπορούμε να ελπίζουμε σε γενναία αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, η οποία δεν θα κινδυνεύσει από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αυτή είναι η προσπάθεια, αλλά επειδή μιλούμε για μία πολύ σημαντική τομή, χρειάζεται να γίνει πρώτα ένας εμπεριστατωμένος σοβαρός διάλογος, να ακουστούν οι απόψεις όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης κι όχι μόνο.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γκάλη από FM100.

ΓΚΑΛΗ: Έχουν χαθεί πολλά χρόνια για τη Θεσσαλονίκη, όπως κι εσείς δηλώσατε την Παρασκευή. Ωστόσο, τώρα ξεκινάει μία μεγάλη προσπάθεια. Τι άλλο πρόκειται να γίνει, για να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος; Τι απαντάτε στα υπομνήματα που σας έδωσαν χθες οι φορείς;

κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει ήδη. Έχω ένα μεγάλο όραμα για τη Θεσσαλονίκη, μια και επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα. Αλλά εκτιμώ ότι καλύτερα να αφήνουμε τα λόγια και να κάνουμε πράξεις.         Τώρα, επειδή μου λέτε για υπομνήματα και αιτήματα. Δουλειά ή αν θέλετε αποστολή, τουλάχιστον εν μέρει, των φορέων είναι να παραθέτουν αιτήματα. Δουλειά δική μας είναι να αξιολογούμε όχι μόνο την ορθότητα ή την βασιμότητά τους, αλλά και την οικονομική δυνατότητα.         Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή εξαντλούμε όλα τα περιθώρια, προχωρούμε σε έργα τα οποία ξεπερνάνε τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Πέραν των άλλων, Εγνατία, ΠΑΘΕ, που μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε οδικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Βαλκανικής.         Η προσπάθεια λοιπόν αυτή θα συνεχιστεί, αλλά μην το συνδέετε κατ΄ ανάγκη με αιτήματα που από τη φύση τους μπορεί να είναι ή να μην είναι βάσιμα. Όλα αυτά πρέπει να εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό μέσα στις αντοχές της οικονομίας κάθε φορά.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Αραμπατζής από Δίκτυο Σερρών.

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Πρόεδρε, αυτή η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει πετύχει θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης και ειδικά στην Περιφέρεια. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα των Επιμελητηρίων Βορείου Ελλάδος φέρει το νομό Σερρών στην 44η θέση με βάση το παραγόμενο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Ως γνωστόν κύριε Πρόεδρε η καταγωγή σας είναι από το νομό Σερρών. Θα ήθελα παρακαλώ ένα σχόλιο.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για τον τόπο της οικογενειακής μου καταγωγής. Θα σας έλεγα όμως ότι εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια και λογική περιφερειακής ανάπτυξης. Μην μπω ξανά στα επιμέρους σκέλη αυτής της προσπάθειας, νομίζω ότι ήδη τα έχω αναπτύξει.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Βλάση από την εφημερίδα Δωδεκάνησος.

ΒΛΑΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα σας πάω τριάντα μήνες πίσω, στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου, τότε που η Νέα Δημοκρατία έδινε μεγάλη έμφαση στην Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική. Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες μας τόσο στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όσο και στο ουσιαστικά ανύπαρκτο γι’ αυτούς Εθνικό Σύστημα Υγείας στις περιοχές των άγονων γραμμών, μετά από τριάντα μήνες διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία οι νησιώτες νοιώθουν και αισθάνονται ότι υπάρχει διάθεση και γίνονται κάποια βήματα, αλλά με ρυθμό χελώνας. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση και να μη νοιώθουν επιτέλους οι κάτοικοί τους άνθρωποι ενός κατώτερου θεού;  

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Θα δεχθώ απόλυτα και αδιαμαρτύρητα το να θέλει κανείς να πηγαίνουμε με ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνοι, το προσπαθούμε. Δεν είναι ‘’ρυθμοί χελώνας’’, αυτό είναι βέβαιο, αλλά καταλαβαίνω την τάση- την αγωνία αν θέλετε -να πάμε ταχύτερα σε τέτοιου είδους κορυφαίες επιλογές, όπως είναι η Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική. Προσπαθούμε να το κάνουμε, αρκεί όμως να θυμάστε δύο, όχι περιορισμούς, αλλά δύο δυσκολίες. Το ένα είναι να ξεπεράσουμε τα όποια νομικά προβλήματα τίθενται κάθε φορά. Και θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται κάθε τόσο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η λύση εδώ είναι η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός. Αυτή είναι η πραγματική λύση. Διότι, δεν μπορεί να ζητάμε και καλά και σύγχρονα και ασφαλή πλοία και από την άλλη πλευρά να τα έχουμε σε λογική διατίμησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε. Βεβαίως να λάβουμε μέριμνα για τις άγονες γραμμές, βεβαίως να λάβουμε μέριμνα για τους εισοδηματικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και ιδίως τους κατοίκους των νησιών που ταξιδεύουν ή χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, αλλά αυτό δεν μπορεί να ανατρέψει τη βασική λογική. Το δεύτερο που θέλω να σας πω έχει να κάνει- μοιραία θα γυρνάω πάντα σε αυτό- με τις δυνατότητες και τις αντοχές που έχει η οικονομία. Τις δεσμεύσεις μας θα τις υλοποιήσουμε, αλλά στο βαθμό που δεν ανατρέπουμε την ανάγκη, την υπέρτατη ανάγκη του γενικού νοικοκυριού.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μάστης από Ροδιακή.

ΜΑΣΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να υποβάλω μια συμπληρωματική ερώτηση στη συνάδελφο. Στο Σύνταγμά μας προβλέπεται η εφαρμογή ειδικών πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Και μάλιστα στην επικείμενη αναθεώρηση -να μην το ξεχνάμε- η πρόβλεψη αυτή γίνεται ακόμα πιο ισχυρή, γίνεται υποχρέωση της πολιτείας. Να ρωτήσω συγκεκριμένα: Πως σκοπεύει να προχωρήσει η Κυβέρνηση, στην εφαρμογή των ειδικών αυτών πολιτικών;  Οι φορείς εκεί κάτω εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας συγκεκριμένα ότι "όλα αυτά γίνονται απλά και μόνο σε θεωρητικό επίπεδο".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν είναι έτσι. Όλα αυτά έχουν απόληξη συγκεκριμένες, είτε νομοθετικές, είτε πρακτικές πρωτοβουλίες. Και για να μην επανέρχομαι στα ίδια, σας μίλησα για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την κατεύθυνση που θα έχει. Σας μίλησα για τις απολήξεις της Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής. Σας μίλησα για μια οργανωμένη τουριστική πολιτική, που για πρώτη φορά γίνεται και έχει ήδη αποτελέσματα.         Κατά συνέπεια, η προσπάθεια γίνεται και θα συνεχίσει να γίνει, με απτά αποτελέσματα για όλους. Και κυρίως, μια και το αναφέρετε απ’ αυτή τη σκοπιά, για τους νησιώτες μας.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γκαντίρης από «Ράδιο Νάουσα».

ΓΚΑΝΤΙΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω κάτι πολύ σοβαρό που έχει σχέση με την υγεία. Και που χθες το βράδυ, στην ίδια αίθουσα το αναφέρατε. Ότι δίνετε μεγάλη βαρύτητα στην  υγεία.        Εγώ ως δημοσιογράφος ένιωσα πολύ άσχημα, όταν σ’ ένα τραπέζι που καθόμουν, δεν μπορούσα ούτε να σας παρακολουθήσω, γιατί έκαιγαν τα μάτια μου απ’ τα πούρα των κυρίων που ήρθαν απ’ την Αθήνα.        Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, αυτό το θέμα με το κάπνισμα, μήπως πρέπει να το δείτε πιο σοβαρά; Και να το απαγορεύσετε ακόμα και στις καφετέριες και στις ταβέρνες, όπου πάω με τα παιδιά μου και δε μπορώ να φάω;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θέλω να κάνω κάτι ως πολιτική εξαγγελία, αν δεν έχω πειστεί ότι μπορώ να το εφαρμόσω στον εαυτό μου. Είμαι σε καλό δρόμο όμως.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κουρτζίδης από Economist.

κ. ΚΟΥΡΤΖΙΔΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε κύριε Πρόεδρε, με δεδομένο ότι προεκλογικά είχατε δεσμευτεί για ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα και με ένα δεύτερο δεδομένο ότι συνεχώς επαναλαμβάνετε, λέτε, διευκρινίζετε, επισημαίνετε ότι θα τηρήσετε κάθε προεκλογική σας δέσμευση, αυτό σημαίνει ότι – παρ’ ότι δεν ήταν εύκολο να γίνει για ευνόητους λόγους -έχετε έναν ακόμα ανασχηματισμό στο μανίκι σας, πριν από τις εκλογές;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Τα βλέπεις τα μανίκια μου. Με ρωτάς για κάτι για το οποίο δεν είμαι έτοιμος να σου απαντήσω. Πολύ ειλικρινά το λέω. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το πράγμα λειτουργεί καλά. Πηγαίνουμε καλά. Δεν μπορώ όμως να κάνω προβλέψεις για το μέλλον. Και, πάντως, είναι κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το επικείμενο μέλλον. Γιατί εγώ απαντώ με αυθορμητισμό, αλλά καταλαβαίνω ότι το πονηρό μυαλό κάποιων μπορεί να πάει να βγάλει είδηση. Δεν υπάρχει τέτοια είδηση λοιπόν.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σπυριδωνίδης από Θεσσαλονίκη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ: Λοιπόν, 2005, 70η Διεθνής Έκθεση, 2006, 71η. Θα έλεγα ότι οι διαπιστώσεις είναι περίπου ίδιες. Απ’ τη μια μεριά κύριε Πρόεδρε έχουμε εσάς και εικάζω και την Κυβέρνηση, να αισιοδοξείτε για την Οικονομία, και από την άλλη πλευρά, σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων, να καταγράφεται η δυσφορία της πλειοψηφίας των πολιτών σε ζητήματα οικονομίας, ακρίβειας, ανεργίας και διαφθοράς. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται προσώρας να αποτελεί αντίπαλο δέος, νιώθετε ότι είστε Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση υπό ανοχή;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστε, να ξεκινήσω απ’ το εξής. Καταλαβαίνω πάρα πολύ τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μου, οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι από μία περιοριστική οικονομική πολιτική. Το καταλαβαίνω αυτό. Και εσείς το καταλαβαίνετε και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη πολιτική σοφία. Ανθρώπινα ανακλαστικά είναι αυτά. Παρότι προσπαθούμε να το κάνουμε με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, εν πάση περιπτώσει η πολιτική είναι περιοριστική. Έχουμε μια εισοδηματική πολιτική σφιχτή. Τι να κάνουμε; Δε γινόταν αλλιώς. Θα ήμουν ανεύθυνος αν έκανα κάτι άλλο.Απ’ την άλλη πλευρά, καταλαβαίνω και εκείνον τον συμπολίτη μου που λέει «Πάλι μας στενεύουν εδώ».Δεν έχει καμιά αντίφαση αυτό. Καμιά φορά οι μεγάλες αλήθειες είναι οι απλές αλήθειες. Ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του είναι ευχάριστες όλες οι εκδοχές.         Άρα, εκεί χρειάζεται η αντοχή σε μια πολιτική. Να τη φτάσεις μέχρι την ολοκλήρωσή της, για να αποδώσει τα θετικά αποτελέσματα που πιστεύεις και ευελπιστείς ότι θα έχει.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Τουλκίδης από Ταχυδρόμο Καβάλας.

ΤΟΥΛΚΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων της Καβάλας αποτελεί βασικό οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή. Χθες διαβεβαιώσατε ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της Βουφλούς στη Θεσσαλονίκη. Ισχύει η ίδια διαβεβαίωση και για την Καβάλα;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δε θα επανέλθω, τα έχουμε πει αυτά ξεκάθαρα.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Παρράς από  το Παρασκήνιο.

ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε σας ευχαριστώ, αλλά με μία ώρα και 40 λεπτά και 57 ερωτήσεις, έχω καλυφθεί. Ευχαριστώ πολύ.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπεβλήθησαν 64 ερωτήματα και ο Πρωθυπουργός απάντησε ήδη σε 54 ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ πολύ, θα πρέπει να φύγει για τη Φινλανδία.