«Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, διαφωνήσαμε με το νέο Εκτελεστικό Νόμο του ΣΑΕ, που παρουσίασε και ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, όμως θα εργασθούμε με βάση αυτό τον νόμο για την περαιτέρω εξέλιξη και πρόοδο του ΣΑΕ», δήλωσε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τους Έλληνες του Εξωτερικού, Γρηγόρης Νιώτης, σε συνένετυξή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS.

Για το ΣΑΕ εκτίμησε θετικά την μέχρι σήμερα πορεία και προσφορά του, τονίζοντας ότι το στοίχημα στη νέα περίοδο είναι “το ΣΑΕ να αγκαλιάσει τον απλό Έλληνα της διασποράς”.
Για όσους συνεχίζουν να απέχουν από το ΣΑΕ, είπε ότι “για μας παραμένει ανοικτή η αγκαλιά”, ενώ τόνισε ότι “πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων σε ποσοστό 98% ο Ελληνισμός ένωσε τις δυνάμεις του μέσα από τον θεσμό του ΣΑΕ”.
Ο κ. Νιώτης επέκρινε επίσης την ενέργεια της κυβέρνησης να μην διορίσει Γενικό Γραμματέα στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ζητώντας “άμεση αποκατάσταση στην προηγούμενη δομή”.
«Είχαμε διαφορετικές ιδέες και διαφορετικούς προσανατολισμούς από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, για το προς τα που έπρεπε να κινηθούμε στο σύστημα του Παγκόσμιου Ελληνισμού. Όμως, από την στιγμή που έχουμε έναν νόμο, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές μας προσεγγίσεις, εμείς θα υποστηρίξουμε την συνέχεια και την εξέλιξη του ΣΑΕ στα πλαίσια αυτού του νόμου», είπε ο κ. Νιώτης, αναφερόμενος στην διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή για τον νέο Εκτελεστικό Νόμο του ΣΑΕ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικά το προεδρείο του Παγκοσμίου ΣΑΕ να συνεδριάζει σε έδρες των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως συνέβη πρόσφατα με την συνεδρίαση στην Λευκωσία.
«Δεν εμποδίζεται και δεν εμποδιζόταν ποτέ, η συνεδρίαση του κεντρικού ΣΑΕ να γίνεται στα κέντρα του Απόδημου Ελληνισμού. Άλλωστε η προσπάθειά μας είναι να ενεργοποιηθούν τα Περιφερειακά Δίκτυα του ΣΑΕ και ήδη σε εφτά κέντρα του κόσμου θα συνεδριάσουν οι Περιφερειακές Συνελεύσεις. Δίδουμε ένα ιδιαίτερο βάρος στην ενεργοποίηση της Περιφερειακής διάστασης του ΣΑΕ και των Συνελεύσεών του. Πιστεύω δε, ότι με βάση αυτή τη νέα τάση της περιφερειακής ανάδειξης και συνεργασίας περιφερειακά όλων των δυνάμεων του έξω Ελληνισμού, θα πρέπει εκτός από τα νέα Συντονιστικά Συμβούλια σε περιφερειακό επίπεδο και το Κεντρικό Παγκόσμιο Προεδρείο να συνεδριάζει, όποτε βεβαίως αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, και στις έδρες τις περιφερειακές», είπε ο κ. Νιώτης.
Ο κ. Νιώτης κάνοντας έναν απολογισμό της σχεδόν ενδεκαετούς λειτουργίας του ΣΑΕ, εκτίμησε ως θετική την μέχρι τώρα πορεία, αλλά τόνισε, πως πρέπει να αγωνισθούμε για να αγκαλιάσει το ΣΑΕ όλους τους Απόδημους.
«Ο δεκαετής απολογισμός τυ ΣΑΕ, μάς παρουσιάζει έναν θεσμό που δύσκολα συγκροτήθηκε σε περιφερειακή και παγκόσμια βάση, αλλά είναι υπαρκτός, είναι μία νέα πραγματικότητα και μια νέα δυνατότητα στα χέρια του Απόδημου Ελληνισμού. Πρέπει να αγωνισθούμε έτσι ώστε ο θεσμός αυτός να αγκαλιάσει το σύνολο του έξω Ελληνισμού. Να αποκτήσει αυτός ο θεσμός διεισδυτιτκότητα μέσα στην βάση του Απόδημου Ελληνισμού, να γίνει η πραγματική του φωνή, η έκφραση της αγωνίας του, των ενδαφερόντων του, των προβλημάτων του, να είναι πραγματικά κοντά του, στην καθημερινή προσπάθεια του Ελληνισμού, του κάθε Έλληνα και της ελληνικής οικογένειας όπους γης, για να διατηρήσουν οι νέες γενιές την ελληνικότητά τους μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Νιώτης.
Ο Έλληνας βουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους φορείς που βλέπουν με διασταγμό και αρνητικό τρόπο της συμμετοχή τους στο ΣΑΕ ανέφερε:
«Ο Ελληνισμός πήρε το μήνυμα από την Ελληνική Πολιτεία, πήρε το μήνυμα από τις ανάγκες των καιρών και σε ένα συγκλονιστικό ποσοστό ένωσε τις δυνάμεις του μέσα από τον θεσμό του ΣΑΕ. Πρέπει να πω ότι πλην ελαχιστοτάτων περιπτώσεων, το 98%, ας πούμε, των δυνάμεων του έξω Ελληνισμού, έχει κληθεί και έχει συγκροτήσει την δική του ενωτική παρουσία μέσα στα όργανα, τους θεσμούς και τη λειτουργία του ΣΑΕ. Για μας παραμένει μία ανοικτή αγκαλιά για όλους όσους ήταν διστακτικοί μέχρι χθες η συμμετοχή και η συμβολή τους στο ΣΑΕ».
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διόρισε Διευθυντή και όχι Γενικό Γραμματέα στην ΓΓΑΕ, ο κ. Νιώτης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για κλασική υποβάθμιση της Γενικης Γραμματείας».
«Η ιδέα της κατάργησης του Γενικού Γραμματέα και η εξισορρόπησή του με έναν απλό διευθυντή, δεν απέδωσε και δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω την χρησιμότητά της και τον στόχο της», είπε ο κ. Νιώτης, και πρόσθεσε:

«Αυτό που μπορώ να πω αβίαστα είναι πως από την αρχή το είδα με άρνηση και επιφυλακτικότητα. Διείδα ότι ουσιαστικά αυτό οδηγεί σε ένα μηχανισμό απορρύθμισης την Γενική Γραμματεία και έχω επιβεβαιωθεί. Κι αυτό ανεξαρτήτως των προσώπων που έχουν επιλεγεί, όπου προσπαθεί ο καθένας από τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν αυτές τις αρμοδιότητες. Δεν είναι ζήτημα ιανότητας των προσώπων. Ήταν και παραμένει λάθος η επιλογή. Όσο πιο γρήγορα αποκατασταθούν τα προγράμματα στην προηγούμενη δομή, τόσο καλύτερα για τον Απόδημο Ελληνισμό».

ΕΡΑ5