ΠΛΟΥΣΙΑ η ατζέντα των συνομιλιών- Μ. Ανατολή, Κόσοβο, Βαλκάνια, ευρωτουρκικές σχέσεις- που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών- και πιθανότατα υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008- Χίλαρι Κλίντον, χθες στην Ουάσιγκτον.

bakogianni_rais02Με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων. Ακόμη, τη συνάντηση Μπακογιάννη-Ράις αναμένεται να απασχολήσουν: η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, καθώς και οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή. Στο μεταξύ, σήμερα τίθεται προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία στην οποία επισημαίνεται η έλλειψη προόδου στις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα. Ο βασικός εισηγητής Κ. Έρλινγκς δήλωσε χαρακτηριστικά: "δυστυχώς η τωρινή έκθεση δε θα μπορούσε να είναι πιο επιεικής. Στέλνουμε στην Τουρκία ένα μήνυμα αυστηρό, μα δίκαιο. Πρέπει εμείς ως Ευρωκοινοβούλιο να ζητήσουμε να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα έως το τέλος του 2007".

Στο μεταξύ, σε ομιλία της στο Κογκρέσο, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, έστειλε μήνυμα προς την  Τουρκία, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της γείτονος δε βοηθά την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Όπως τόνισε η Υπουργός, η αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα απέβαιναν προς όφελος της Τουρκίας, καθιστώντας την κράτος, που σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Η ίδια πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Θα πρέπει, όμως, συνέχισε, και η Τουρκία να δείξει, ότι προτίθεται να συμμορφωθεί με το θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ε.Ε. και να εκπληρώσει τα κριτήρια και υποχρεώσεις της, όπως όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, ακόμα στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, αλλά επισήμανε, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο δυσχεραίνει την πολιτική προσέγγισης.

Σχετικά με το Κυπριακό, εξέφρασε την δέσμευση για εξεύρεση μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης για την επανένωση της νήσου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την προεργασία που έχει γίνει από τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Αναφερόμενη στο Μεσανατολικό, η υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε το όραμα εξάπλωσης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων να ζουν σε δύο ξεχωριστά κράτη με ασφαλή σύνορα και υπογράμμισε τη σημασία της έκτακτης υπουργικής συνόδου του ΣΑ του ΟΗΕ, που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ.

Εξήρε, ακόμη, το στρατηγικό ρόλο που αναπτύσσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σταθερότητα, για την δημιουργία λειτουργικών δημοκρατικών θεσμών, τη διαβαλκανική συνεργασία, την ανάπτυξη και ενσωμάτωση της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σχετικά με το Κόσοβο επεσήμανε την επιθυμία για εξεύρεση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης η οποία θα έχει την υποστήριξη και του Βελιγραδίου και της Πρίστινα.

Ολοκληρώνοντας η κ Μπακογιάννη επεσήμανε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση τόσο της εσωτερικής αλλά και της διεθνούς τρομοκρατίας, που την καθιστούν έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

ΠΗΓΗ:ERT-ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ