ΑΘΗΝΑ και Λευκωσία συνεργάζονται στενά για να διαμορφώσουν μια αποτελεσματική στρατηγική -για τις ευρωτουρκικές σχέσεις- στο επόμενο τρίμηνο, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία και κράτησε μία ώρα, συζητήθηκε, όπως είπε η κα Μπακογιάννη, σε λεπτομέρειες, η κατάσταση σε διάφορα θέματα με κύριο αυτό των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Η Ευρώπη πρέπει με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αξιολογήσει την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της πορεία», υπέδειξε η υπουργός Εξωτερικών.

Η κα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πρόωρο να κάνουμε τέτοιου είδους εκτιμήσεις». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «διότι πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, τις οποίες θα χρειαστεί να κάνει η χώρα αυτή, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου». Συγχρόνως η κα Μπακογιάννη υπέδειξε ότι «πρόκειται για μακρά διαδρομή, που θα περάσει και μέσα από την επίλυση του κυπριακού».

Συνέντευξη Μπακογιάννη

Η Κ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό της. Όταν ένα υποψήφιο κράτος – μέλος της δεν τηρεί ανειλημμένες υποχρεώσεις, η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σαν να μην έγινε τίποτα. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο και να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά σκάφη.

Αναφερόμενη στην εσωτερική επικαιρότητα και στο κλίμα σκανδαλολογίας, η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης λειτούργησαν αποτελεσματικά χωρίς να υπάρξει προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι η πρώτη φορά, επισημαίνει, που οι μηχανισμοί προστασίας του πολίτη έφεραν αποτέλεσμα και κάποιοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Η υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενώ αναφερόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών, υποστηρίζει ότι οι δυνατότητες της οικονομίας για αυξήσεις εξαντλήθηκαν στο εξαγγελθέν επίδομα.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη
«Ωρα αποφάσεων για την τουρκική ηγεσία»