από τον Δημήτρη Κυριαζή    

Ο Σύλλογος των Αθηναίων πραγματοποίησε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής την Κυριακή 10-15-06 την ετήσια εκδήλωσή του για την απελευθέρωση των Αθηνών από τις κατοχικές δυνάμεις. Ειδικά φέτος, αποφάσισε να τιμήσει τους Κύπριους αγωνιστές που πολέμησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, αφιερώνοντάς τους την εκδήλωση. 

Σε ένα γεμάτο από Έλληνες –στη πλειοψηφία Αθηναίοι- «Χιώτικο Σπίτι» οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικότερα το Κυριακάτικο απόγευμά τους, από το να κάτσουν σπίτι και να παρακολουθήσουν American football στην τηλεόραση. Η εκδήλωση άρχισε με τους τυπικούς ενακτήριους χαιρετισμούς από τη Γενική Πρόξενο της Κύπρου κ. Μάρθα Α. Μαυρομάτη, τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας κ. Αικατερίνη Μπούρα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Πανίκο Παπανικολάου και φυσικά τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων Νέας Υόρκης κ. Ηλία Νεοφώτιστο. Στη συνέχεια, ο καθηγητής Χρήστος Ιωαννίδης, διευθυντής του κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Queens College, ανέπτυξε στην ομιλία του τους λόγους που οδήγησαν πολλούς Κύπριους να πολεμήσουν στο πλευρό του Άγγλου κατακτητή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Κύπριοι πραγματικά πίστεψαν ότι πολεμώντας με τους Συμμάχους, όχι μόνο θα βοηθούσαν στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά και ότι η πολυπόθητη ένωση θα λάμβανε σάρκα και οστά με τη λήξη των μαχών. Αμέσως μετά τον «πανηγυρικό» του καθηγητή, παιδιά από το χορευτικό της Χιακής Ομοσπονδίας (με προεξέχουσα τη δική μας Γαρύφαλλο Ψυλλή) με δύο πολύ όμορφα κωμικά σκετς χάρισαν μια εύθυμη νότα στη βραδιά. Ο Γρηγόρης Μαρινάκης και η ορχήστρα Μικρόκοσμος (μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Γιώργος Κολλιάς) πήραν τη σκυτάλη για να ψυχαγωγήσουν το κοινό με μερικές θαυμάσιες επιλογές τραγουδιών στο πνεύμα της επετείου, τις οποίες διέκοπταν θεατρικές αφηγήσεις κειμένων που μετέφεραν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα της εποχής. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία μεταξύ φαγητού και ποτού να ανταλλάξουν εντυπώσεις από την εκδήλωση, αλλά και από τα ταξίδια τους στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι. 

Επιτυχημένη εκδήλωση και από πλευράς προγράμματος και από άποψη συμμετοχής. Το μόνο αρνητικό που σημειώσαμε ήταν μερικά προβλήματα στον ήχο, τα οποία εν τέλει αντιμετωπίστηκαν. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε και δεν σχετίζεται μόνο με τη παρούσα εκδήλωση, είναι ότι, όπως είπε και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων κ. Χριστίνα Κωστάκη, το μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα έχει πάψει να υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Το καθήκον λοιπόν της διατήρησης του Ελληνικού στοιχείου στη Νέα Υόρκη, και στην Αμερική γενικότερα, παραμένει αυτούσιο στην τελευταία γενιά. Ένας τρόπος εκπλήρωσης αυτού του καθήκοντος είναι και να δαπανάς μερικά κυριακάτικα απογεύματα από τον πολύτιμο χρόνο σου κάθε χρόνο για να παρευρίσκεσαι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.