«Εδώ από την ορεινή Οργάνη, την οποία επισκέφθηκα ξανά μετά από αρκετά χρόνια, το σαφές μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι η Θράκη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η Θράκη έχει πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες μέσα στο καινούργιο, το ευρύτερο βαλκανικό περιβάλλον. Μια Θράκη με αδιαπραγμάτευτη την ισονομία και την ισοπολιτεία της, μια Θράκη με μεγάλη δύναμη το ανθρώπινο δυναμικό της, όπου η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος».

Tα παραπάνω τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χθες στην Οργάνη, ορεινό χωριό του νομού Ροδόπης, όπου κατοικούν μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα Ελληνες πολίτες, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Οργάνης και έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις από τους κατοίκους του χωριού. Τη συνόδευαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος κ.ά.

Νωρίτερα στην Κομοτηνή η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με το νομάρχη Ροδόπης, Αρη Γιαννακίδη, και το δήμαρχο, Δημήτρη Κοτσάκη, ενώ το απόγευμα μίλησε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και σήμερα συνεχίζει την περιοδεία της στην Ξάνθη.

Καλωσορίζοντας την κ. Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Οργάνης, Εμίν Ογλού, χαρακτήρισε την επίσκεψή της ιστορική για δύο λόγους, διότι, όπως είπε, πριν από δεκαετίες είχε επισκεφθεί την κοινότητα και ο πατέρας της πρώην πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, και «δημιουργός της ισονομίας και ισοπολιτείας» και διότι η ίδια η κ. Μπακογιάννη συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ευρυτανίας, μιας ορεινής περιοχής, χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης που σχεδίασε ο Παύλος Μπακογιάννης στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ο κ. Εμίν Ογλού σημείωσε τις ομοιότητες των δύο περιοχών και, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που έγινε στην Οργάνη τα τελευταία χρόνια, ανέφερε το πολυδύναμο ιατρείο με δύο ασθενοφόρα και την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», τις επισκευές όλων των σχολείων, την κατασκευή έργων βασικών υποδομών, όπως ύδρευση, τσιμεντοστρώσεις, ενώ δημιουργήθηκαν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρθηκε και στη δημιουργία της νέας μαθητικής εστίας, στα προγράμματα κατάρτισης γυναικών, αλλά έθεσε και αιτήματα, ενώ τόνισε πως η κρίση στην καπνοκαλλιέργεια δημιουργεί αβεβαιότητα. Ο κ. Εμίν ζήτησε τη λειτουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, ενός νηπιαγωγείου και στήριξη της καπνοκαλλιέργειες, όπως και της γυναικείας απασχόλησης.

Από την πλευρά της, η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ουσιαστική ανάπτυξη της Θράκης, λέγοντας: «Για μας η Θράκη έχει προτεραιότητα, στόχος είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές που θα επιτρέψουν σε όλους τους κατοίκους να έχουν παιδεία και ένα ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο».

Σημείωσε πως στην Οργάνη καταγράφεται η πρόοδος που έγινε και υποσχέθηκε μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς «να εργαστούμε ώστε το ταχύτερο δυνατόν να λειτουργήσουν το νηπιαγωγείο και το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας».

Παράλληλα, τόνισε ως πολύ σημαντικό να δοθεί λύση ώστε να ξαναλειτουργήσει το φυτώριο στην περιοχή και όσο για την εμπειρία της από την ορεινή Ευρυτανία σημείωσε πως πολλές φορές οι κάτοικοι της ορεινής Ελλάδας νομίζουν πως το κέντρο τους έχει ξεχάσει, ωστόσο τόνισε ότι στόχος και απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει αυτό: «Η Περιφέρεια να έρθει στο πρώτο πλάνο και πόσο μάλλον η Θράκη που σήμερα, με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται γύρω μας, έχει τελείως διαφορετικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Σήμερα η Θράκη δεν είναι απομονωμένη, είναι το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, η οποία αναπτύσσεται και έχει δυνατότητες τις οποίες εμείς στην Ευρυτανία δεν τις έχουμε ακόμη, καθώς εδώ υπάρχουν σύνορα που σιγά σιγά ανοίγουν προς κάθε κατεύθυνση και έχετε τη δυνατότητα δημιουργίας οικονομικών σχέσεων», κατέληξε η υπουργός.

Επισημάνσεις στο επιμελητήριο

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής χθες το απόγευμα τόνισε μεταξύ άλλων: Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης για τα μέλη της μειονότητας, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

– Η προτεραιότητά μας -υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη- είναι σαφής: η παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στα παιδιά της μειονότητας, ώστε να συμβάλει στη διασφάλιση στην πράξη ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και στην εργασία.

– Μελετάμε και θα εφαρμόσουμε το ίδιο καθεστώς που ισχύει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ την ποσόστωση δηλαδή του 5 τοις χιλίοις για τα μέλη της μειονότητας, και στους πανελλήνιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης… Η πολιτική μας για τη Θράκη δεν είναι μία απλώς περιφερειακή πολιτική. Εργαζόμαστε, για να μετατρέψουμε τη θρησκευτική και πολιτισμική της πολυμορφία, από παράγοντα ανησυχίας για μερικούς, σε πολιτική ελπίδας για όλους.