Τους στόχους και το σχέδιο δράσης του ΣΑΕ με ορίζοντα την τετραετή θητεία του Προεδρείου, παρουσίασε σήμερα στην ολομέλεια της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης, συνοδευόμενος από τον Συντονιστή περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, το Συντονιστή περιφέρειας Καναδά κ. Κώστα Μενεγάκη, τον Συντονιστή περιφέρειας Αφρικής και Εγγύς/Μ. Ανατολής κ. Χάρη  Γκουβέλη, και τη Γραμματέα κα Όλγα Σαραντοπούλου.

 

Ο κ. Ταμβάκης ενημέρωσε την ολομέλεια για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Για τους στόχους που τέθηκαν, τους άξονες δραστηριοποίησης και τη μέθοδο υλοποίησης που προβλέπει αποκεντρωμένες δράσεις, εναρμονισμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, με  κεντρικό προγραμματισμό και συντονισμό.

Όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ, τα προγράμματα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε τελικός δικαιούχος να είναι ο κάθε Απόδημος, ανεξαρτήτως του αν είναι ενταγμένος ή όχι στις υπάρχουσες ομογενειακές οργανώσεις.

Επισημάνθηκε επίσης, ότι μεταξύ των θεμάτων που εγκρίθηκαν ομόφωνα, ήταν η αμέριστη συμπαράσταση  στον αγώνα για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, όπως άλλωστε εκφράστηκε και από το Προεδρείο στον Πρέσβη της Κύπρου και διευθυντή της Υπηρεσίας Αποδήμων του ΥΠΕΞ Κύπρου κ. Σταύρο Επαμεινώνδα κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης.

Επιπλέον, ο κ. Ταμβάκης αναφέρθηκε  στην πλήρη υποστήριξη του ΣΑΕ στο δύσκολο και πολύτιμο έργο των παλαίφατων Πατριαρχείων μας.

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προεδρείου προς τον Πρόεδρο κ. Ευγένιο Χαϊτίδη και τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, για την εκτίμηση και την άριστη συνεργασία με το ΣΑΕ από την εποχή της ίδρυσης του οργανισμού, έως και σήμερα. Πρότεινε δε μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της δυνατότητας μίας στενότερης συνεργασίας στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΣΑΕ ανά τον κόσμο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Σημειώνεται, ότι στο προσεχές διάστημα το Προεδρείο θα καταθέσει τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις του σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα και την Ψήφο του Απόδημου.

Οι αρμόδιοι για τον Απόδημο Ελληνισμό βουλευτές, εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για τους στόχους και τον προγραμματισμό του νέου Προεδρείου του ΣΑΕ, δήλωσαν ότι συμπλέουν με τις προτεραιότητες και τους άξονες δράσης που έχουν τεθεί και τόνισαν ότι η στήριξή και η συνεργασία τους θα είναι συνεχής και αδιάπτωτη.