Ίδρυση νέων Πρεσβειών της Ελλάδος στο Κατάρ, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και στο Μαυροβούνιο

Η σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για ενεργό παρουσία της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις κατέστησε αναγκαία την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου εκπροσώπησης της χώρας σε όλες τις σημαντικές περιοχές του πλανήτη.Η σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για ενεργό παρουσία της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις κατέστησε αναγκαία την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου εκπροσώπησης της χώρας σε όλες τις σημαντικές περιοχές του πλανήτη.

Ένα νέο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή γίνεται με τη δημιουργία 3 νέων Πρεσβειών και ενός Γενικού Προξενείου. Έχουν ήδη ανοίξει οι τρεις νέες Πρεσβείες στην Ντόχα του Κατάρ, στο Ανόι του Βιετνάμ και στην Μανίλα των Φιλιππίνων, ενώ τον ερχόμενο Μάιο προβλέπεται να λειτουργήσει το νέο Γενικό Προξενείο στην πόλη Γκουανγκτζού (παλαιότερα γνωστή ως Καντώνα) της Κίνας, ενισχύοντας περαιτέρω την εκπροσώπηση της χώρας μας στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Παράλληλα, από τις 22 Φεβρουαρίου υλοποιήθηκε η αναβάθμιση του Γενικού Προξενείου μας στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, σε Πρεσβεία.

Η ίδρυση των νέων Πρεσβειών ανταποκρίνεται στην ανάγκη για επιτόπια εκπροσώπηση των  ελληνικών συμφερόντων σε περιοχές του πλανήτη πού έχουν αυξανόμενη σημασία: τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αραβική Χερσόνησο. Δύο περιοχές ιδιαίτερου γεωστρατηγικού και γεωοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και δύο περιφερειακούς πόλους ανάπτυξης σε μία όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Στις νέες διεθνείς συνθήκες, η επέκταση του δικτύου Πρεσβευτικών και Προξενικών Αρχών αντικατοπτρίζει την προσπάθεια πού καταβάλει η ελληνική διπλωματία να ενδυναμώσει το διεθνή ρόλο της χώρας μας, ενισχύοντας την παρουσία της στα τεκταινόμενα και αποφέροντας αμοιβαία οφέλη στις σχέσεις μας με άλλα κράτη.

Βιετνάμ και Φιλιππίνες : Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ασία

Στο νέο διεθνές περιβάλλον, η ανάδειξη του ρόλου των χωρών της Ασίας σε παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας κατέστησε περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία την σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της περιοχής. Η απόφαση για την ίδρυση νέων Πρεσβειών είναι φυσικό επακόλουθο της ιδιαίτερης σημασίας πού αποδίδει η Ελλάδα στην σύσφιξη των δεσμών της με δύο φιλικές, πολυπληθείς (Βιετνάμ 83 εκ., Φιλιππίνες 89 εκ. κάτοικοι), και ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ ενισχύει και συμπληρώνει ένα ήδη ευρύ δίκτυο ελληνικών διπλωματικών αποστολών στις χώρες της Ασίας.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει πλέον την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Ινδία και το Πακιστάν. Δηλαδή, τα ελληνικά συμφέροντα αντιπροσωπεύονται επιτοπίως σε 11 κράτη όπου κατοικεί το 83% του πληθυσμού της Ασίας.

Κατάρ: Ενδυνάμωση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή του Κόλπου

Στο πλαίσιο των μακροχρόνιων φιλικών δεσμών πού διατηρεί η Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο, αλλά και της αυξανόμενης σημασίας και του δυναμισμού των κρατών του Κόλπου, αποφασίσθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας στα κράτη της Αραβικής χερσονήσου με την ίδρυση Πρεσβείας στη Ντόχα του Κατάρ. (Μέχρι τώρα τα ελληνικά συμφέροντα στο Κατάρ εκπροσωπούσε με παράλληλη διαπίστευση η Πρεσβεία μας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας).

Με την προσθήκη της Πρεσβείας στη Ντόχα του Κατάρ, συμπληρώνεται ένα πλέγμα ελληνικών Πρεσβειών στην περιοχή του Κόλπου, πού περιλαμβάνει επίσης την Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και το Ιράν, αντιπροσωπεύοντας έτσι επιτοπίως τα ελληνικά συμφέροντα σε 6 κράτη πού περιέχουν το 84% του πληθυσμού της περιοχής του Κόλπου.