ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  

Η Εφημερίδα  ΤΟ ΑΡΘΡΟ -όπως και άλλες κυριακάτικες όπως θα δούμε εν συνεχεία καθοδόν της προσεχούς εβδομάδας- σήμερα Κυριακή 22 Απριλίου αφιερώνει ένα περιγραφικό ρεπορτάζ για τη μεγάλη πάρέλαση στη 5η Λεωφόρο του Manhattan της Νέας Υόρκης.

Ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα  ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

Νέα Υόρκη

του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Σήμερα 22 Απριλίου, ένα μήνα μετά, και μετά από μια αναβολή,  όσο και αν φαίνεται ή ακούγεται παράδοξο για τα ελληνικά δεδομένα,  σε δυο πολιτείες της Αμερικής{στη Βοστόνη και στη Νέα Υόρκη} ο Ελληνισμός της Αμερικής ακόμα εορτάζει την Εθνική Παλιγγενεσία για την 25η Μαρτίου και το ξεσηκωμό του ελληνισμού πριν από 186 χρόνια εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!

Σχήμα οξύμωρο ή μήπως εδώ ισχύει το του Διονύση Σαββόπουλου  «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία»;   Όπως και να έχει,  η αλήθεια είναι ότι σήμερα σε λίγες ώρες από τώρα  (και για την ακρίβεια στις 21:00 ώρα Ελλάδος -14:00 ώρα Νέας Υόρκης ) η   5η Λεωφόρος στο Manhattan θα πλημμυρίσει γαλάζιο χρώμα με χιλιάδες θεατές από όλη την Αμερική και εκατομμύρια τηλεθεατές στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου για πρώτη φορά θα δουν live την παρέλαση των Ελλήνων της Αμερικής μέσα από το Channel 9 του ομίλου Fox.

Υπολογίζεται ότι τη μεγάλη Λεωφόρο θα κατακλύσουν περισσότεροι από 40.000 Έλληνες που καταφθάνουν από όλα τα μέρη της Πολιτείας της ΝΥ , του New Jersey  και του Connecticut αλλά και από άλλες πολιτείες προκειμένου να παρελάσουν. Τη παρέλαση αναμένεται να παρακολουθήσουν επί τόπου  περισσότεροι από 200.000 Έλληνες που έχουν καταφθάσει από όλα τα μέρη της Αμερικής και θα βρίσκονται στους παρακείμενους δρόμους του Central Park. 

Το μεγάλο γεγονός για τον Ελληνισμό της Αμερικής για πρώτη φορά  φέτος, έχει μετατραπεί σε μια πολυδάπανη  τηλεοπτική υπερπαραγωγή για τις ανάγκες της ζωντανής μετάδοσης με κόστος που ξεπέρασε τα 140.000$ μόνο για τα έξοδα παραγωγής, ενώ έξοδα για το are time δεν χρεώθηκαν χάρη στις ενέργειες του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία  John Catsimatidis {Γιάννη Κατσιματίδη} ο οποίος είναι πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης της παρελάσεως.

Ο γνωστός   και ολίγον εκκεντρικός  Ελληνοαμερικανός με το ιδιωτικό liar jet, τις περίεργες απόψεις για το δήμο της ΝΥ, τις υψηλές διασυνδέσεις σε Δημοκρατικούς τον οποίο συνδέει προσωπική φιλία με το ζεύγος Clinton εν τούτοις όμως κατεβαίνει υποψήφιος με την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος,  και  τις δεκάδες επιχειρήσεις,  έχει αποφασίσει να ξοδέψει χιλιάδες δολάρια  εν όψει  υποψηφιότητας του για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος  στο Δήμο της Νέας Υόρκης και προς το παρόν  δεν δείχνει να φείδεται εξόδων.

Έτσι,  έχει αναλάβει μια πολυδάπανη οικονομική εκστρατεία για την προβολή της Ελληνικής παρελάσεως -αφού μέσω αυτής διεκδικεί και την καθοριστική ψήφο του Ελληνισμού της ΝΥ- με  ολοσέλιδες  καταχωρίσεις και extra εξώφυλλα  στην New York  Post     που διαφημίζουν την παρέλαση του Ελληνισμού της Αμερικής.  Πρόκειται  για τη μεγαλύτερη υπερπαραγωγή η προετοιμασία της οποίας, εδώ και χρόνια κρατά επί ένα χρόνο και τραβά τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο από την Αμερική αλλά και από την Ελλάδα.  Την παρέλαση στη 5η Λεωφόρο διοργανώνει  ο μεγαλύτερος και ο πλέον  ιστορικός οργανισμός της Αμερικής με περισσότερους από 190 εθνικοτοπικούς συλλόγους στο δυναμικό του με πολλούς από αυτούς  να ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής όπως ο σύλλογος Βρυσέων Αναβρυτής με 106 χρόνια ζωής.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ με έτος ίδρυσης το 1938, παρά τα όποια εσωτερικά της προβλήματα τα οποία έχει περάσει κατά διαστήματα,  θεωρείται πλέον από πολλούς  στην Ελλάδα ότι αποτελεί το μόνο  έγκυρο  και άφθαρτο θεσμό που μπορεί να διαδραματίσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στα κοινά της ομογένειας -και ειδικά της ΝΥ που είναι και το ορμητήριο κάθε προσπάθειας- σε μια περίοδο που η ομογένεια φαίνεται να είναι το επόμενο  προεκλογικό χαρτί μετά τις εξαγγελίες Καραμανλή για το δικαίωμα ψήφου στους Ομογενείς. Εξέλιξη που εν πολλοίς τελικά  θα καθορίζει και το τελικό  αποτέλεσμα των εκλογών.

Επομένως ειδικά αυτή τη  περίοδο δικαιολογημένα η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της προς την ομογένεια και μάλιστα στη καρδιά της ομογένειας που είναι η Αστόρια όπου εδρεύει η ο ιστορικός οργανισμός της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, και έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η αναβαθμισμένη κυβερνητική εκπροσώπηση -πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργού Εθνικής Άμυνας- με προεξάρχοντα τον Βαγέλλη Μεϊμαράκη, τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργο Καλαντζή.

Εκ μέρους της Ελληνικής  Βουλής  στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα προσήλθαν  οι  Γιάννης Τραγάκης, Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής,  ο πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ευγένιος Χαϊτίδης,  Γρ. Νιώτης αντιπρόεδρος της επιτροπής, ,  Στέλιος Παπαθεμελής, ο  κ. Γκάτζης Νικόλαος από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Παπαδόπουλος Μιχάλης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης  Σκανδαλάκης από τη ΝΔ και  η Ξηροτύρη Ασημίνα από το ΣΥΝ.  Μάλιστα κατά την εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 13 Απριλίου  στο "terrace on the park" σημειώθηκε και ένα μικρό επεισόδιο το οποίο ανάγκασε τους βουλευτές της αριστεράς να διαμαρτυρηθούν επειδή τα ονόματα τους δεν είχαν συμπεριληφθεί στο κατάλογο των επισήμων και προς στιγμή απείλησαν με αποχώρηση.   

Gran Marshal 

Η παρέλαση στη 5η Λεωφόρο εδώ και χρόνια προσελκύει πολλούς και υψηλούς καλεσμένους -ηχηρά ονόματα που έχουν τιμηθεί  σε προηγούμενες  με τον τιμητικό τίτλο του Gran Marshal-  όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ο Άγγελος Τσακόπουλος, ο Α. Σπανός και δεκάδες άλλοι επιφανείς του δημόσιου βιου σε Αμερική και Ελλάδα. Η Γενέτειρα τιμά το γεγονός κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ με αντιπροσωπεία εκ μέρους της Ελληνικής κυβερνήσεως και της Βουλής ενώ η προεδρεία της Δημοκρατίας στέλνει ένα  απόσπασμα Ευζώνων οι οποίοι ανοίγουν και την παρέλαση στη 5η Λεωφόρο.

Φέτος η παρέλαση είχε ιδιαίτερο νόημα για τους ελληνοαμερικανούς, αλλά και για την κυβέρνηση Bush   διότι είχε ένα έντονο πολιτικό μήνυμα ακριβώς επειδή το θέμα της παρελάσεως ήταν αφιερωμένο στις θρησκευτικές ελευθερίες με σαφείς αναφορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την οικουμενικότητα του την οποία αμφισβητούν οι Τούρκοι.  Ενώ για να δοθεί βαρύτητα  και με  σαφήνεια το μήνυμα   προς την Τουρκία το βραβείο για την θρησκευτική ελευθερία δόθηκε όχι τυχαία  στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο υπονοώντας σαφώς ότι δίδεται στον καθύλην  εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι ο εκάστοτε Αρχ. Αμερικής.  

Τις μεγάλες διακρίσεις έλαβαν οι Αντώνης Λυμπεράκης πρόεδρος του τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ακριβώς για να τονιστεί το μήνυμα προς την Τουρκία και για να τιμηθεί αλλά και να αποδοθεί ο δέον σεβασμός προς το Ιερό Πνευματικό καθίδρυμα της Ορθοδοξίας. Στους Gran Marshal επίσης φέτος συγκαταλέγετε και ένας σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα αλλά πολύ γνωστός και πετυχημένος ως επιχειρηματίας ο   Nic Davatzes. Πρόκειται για ένα μικρό Τέντ Τέρνερ με ένα όμιλο τηλεοπτικών δικτύων με πιο γνωστό το History Channel το οποίο προσφάτως έχει έρθει και στην Ελλάδα.        

 

Οι εύζωνες και οι σκανδαλιάρικες θηλυκές υπάρξεις…

Η εικόνα των Ευζώνων που ανοίγουν την παρέλαση  δεν ξεσηκώνει μόνο τις θηλυκές υπάρξεις που καταφθάνουν στη Νέα Υόρκη μια εβδομάδα νωρίτερα για να τους δει και να φωτογραφηθεί μαζί με τους τσολιάδες μας, αλλά και τους Αμερικανούς που στη θέα της φουστανέλας και του τσαρουχιού  ξεσπάνε σε ζητωκραυγές και ιαχές θριάμβου αν και το βέβαιο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν και πολλά από τη σημασία του γεγονότος.  Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν κυριολεκτικά σκοτωμός  για τους τσολιάδες μας που θα πρωτοσύρουν το χορό με τα τσάμικα και  τα καλαματιανά και τις νεαρές σκανδαλιάρικες υπάρξεις να περιφέρονται δίπλα τους  προκλητικά συνωστισμένες ποια θα πρωτοδώσει το κινητό της για κανένα ραντεβουδάκι μετά τους χωρούς και τα γλέντια.

Τα πρώτα σημάδια με τα φλέρτ και τα ερωτικά παιχνίδια γίνονταν στην πίστα όπου οι όμορφες Ελληνοαμερικανίδες λικνίζονταν ελκυστικά με έντονο τον ερωτισμό, από τη μια και από την άλλη την ώρα που οι τσολιάδες μας χορεύαν κάποιοι πετούσαν μονοδόλαρα στη πίστα.   Εικόνα που ενοχλούσε τους διοικητές της προεδρικής φρουράς  γι αυτό από  φέτος για πρώτη φορά την ευθύνη μετακίνησης και του προγράμματος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το γενικό προξενείο{δηλ. το ελληνικό κράτος} και έτσι σταμάτησαν όλα αυτά τα  περίεργα περιστατικά αν και φέτος από ότι πληροφορηθήκαμε κάποιες μικρές κατάφεραν και βρήκαν άκρες επικοινωνίας παρά τα ειδικά μέτρα που είχαν ληφθεί εκ μέρους των συνοδών αξιωματικών και του γενικού προξενείου. 

 

Η Άννα Βίσση και οι «αδυναμίες» του μεγαλοεπιχειρηματία Γιάννη Κατσιματίδη

  

Αν όμως τις προηγούμενες χρονιές ο κόσμος προσέρχονταν στις εκδηλώσεις συν  γυναιξί και τέκνοις για να θαυμάσει το τσολιά φέτος το μεγάλο θέμα συζήτησης και έντονου σχολιασμού και μάλιστα μεταξύ των υπουργών είναι η Άννα Βίσση. Μάλιστα!  Η γνωστή καλλιτέχνιδα της ποπ μουσικής που έρχεται συχνά στην Αμερική  φέτος έχει την τιμητική της αφού ο πανίσχυρος οικογενειακός της φίλος Γιάννης Κατσιματίδης την επέβαλε ως honorary marshal  και επί πλέον εκείνο που προκάλεσε έντονο  προβληματισμό σε πολλούς ελληνοαμερικανούς και ειδικά στο συμβούλιο της ομοσπονδίας το οποίο δέχθηκε -σχεδόν εξαναγκαστικά την πρόταση – αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις με ιδιαίτερο  σκεπτικισμό ήταν ο κ. Κατσιματίδης επέβαλε  στο πρόγραμμα της παρελάσεως την Άννα Βίσση ούτε λίγο ούτε πολύ την ώρα της παρέλασης να τραγουδά και να διαφημίζει τις συναυλίες της!

Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι το σχόλιο υπουργού όταν αναβλήθηκε η παρέλαση λόγο σφοδρής κακοκαιρίας της περασμένη Κυριακή 15 Απριλίου  ο οποίος σχεδόν ανακουφιστικά σχολίάζε  «πως κι ο Θεός μας λυπήθηκε».  Υπονοώντας σαφώς της αντιδράσεις στην Ελλάδα όταν θα μαθεύονταν πως  ενώπιον των υπουργών και της Βουλευτικής αντιπροσωπείας, την ώρα μάλιστα  της παρελάσεως για την 25η Μαρτίου στη 5η Λεωφόρο αντί να δίνεται βάση στα βαθύτερα  μηνύματα της ιστορικής ημέρας προς τις νεότερες γενιές των ελληνοαμερικάνων που αναζητούν στηρίγματα στη γλώσσα, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα κάποιοι προβάλλουν ως πρότυπο μια  τραγουδίστρια της Ποπ!

Τουλάχιστον τώρα οι υπουργοί και  βουλευτές γλίτωσαν το κύμα των αντιδράσεων που από σήμερα θα ξεσπάσει στην Ελλάδα και όχι αδίκως…

Το τι θα επακολουθήσει στην Αθήνα θα το δούμε από σήμερα…  Ίσως όμως  θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και σε κάποια στελέχη της επιτροπής παρελάσεως στη ΝΥ  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  όπου όπως φάνηκε-  καλπάζοντας ξέφρενα για την διεκδίκηση της προεδρίας του μεγαλύτερου οργανισμού της Αμερικής,  έχοντας προφανώς και κάκιστους συμβούλους – το μόνο που τους  ενδιέφερε ήταν η προσωπική τους αυτοπροβολή… Γεγονός  που σχολιάστηκε έντονα και από την ελληνική αντιπροσωπεία…  

Το σαφές υπονοούμενο αφορά σε νεοεκλεγή μέλος του Δ.Σ με έφεση στις φωτογραφίες και την προβολή ο οποίος  τη τελευταία βραδιά στο Hilton  παρουσία υπουργών, Βουλευτών και Αρχιεπισκόπου,  έδινε βραβεία εκ μέρους της ομοσπονδίας -και μάλιστα νέος στο Δ.Σ.-  είπε τη λέξη «εγώ» περισσότερες από επτά φορές(sic)… Ο συγκεκριμένος μάλιστα δέχθηκε και έντονη κριτική στο Δ.Σ. για πολλές από τις επιλογές του οι οποίες όπως φαίνεται θα απασχολήσουν τις προσεχείς ημέρες την Ελληνική κοινότητα η οποία αυτή την ώρα ζει στους ξέφρενους ρυθμούς της παρέλασης στη 5η Λεωφόρο υπό τους ήχους της Μουσικής της Άννας Βίσση!