ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι  όσων υποστηρίζουν στην Ελλάδα ότι πίσω από την εμμονή των Σκοπίων να κρατήσουν όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στο βάθος υποκρύπτονται αλυτρωτικές διαθέσεις εναντίον της Ελλάδας.

 και στο Press.GR

Την περασμένη εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Greek American News Agency  -και πριν από λίγο μετέδωσε στην Ελλάδα και το ραδιόφωνο του Flash–  ένα νέο πολιτικό κόμμα έκανε την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, το οποίο σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες φιλοδοξεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην ρευστή πολιτική σκηνή  του κρατιδίου εκπροσωπώντας τις πλέον ακραίες και επικίνδυνες για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή θέσεις και απόψεις. Δηλωτικό των αλυτρωτικών  προθέσεων και διαθέσεων του νέου κόμματος  είναι το όνομα του όπου πίσω από τα σλαβικά αρχικά TMORO VEP αναλύεται με την φράση «Οργανισμός για την ριζοσπαστική ανανέωση της  Μακεδονικής πατρώας γης» η οποία  «γη» συνίσταται στη Μακεδονία του Βαρδάρη, του Αιγαίου, του Πυρίν και των Πρεσπών. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο εθνικιστικό κόμμα υπό τον ηγέτη Straso Angelovski μιλάει ευθέως για κατεχόμενα εδάφη τα οποία προσδιορίζει στις παραπάνω περιοχές όπου εδαφικά κατά μείζονα λόγο  ανήκουν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία αλλά και την Αλβανία. Το νέο κόμμα του κ. Angelovski σύμφωνα με τις διακηρύξεις του θα παλέψει σε διεθνές επίπεδο μέσα από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς  για την αλλαγή των σημερινών τεχνικών συνόρων και την επαναφορά τους στα φυσικά ιστορικά σύνορα του έθνους των Μακεδόνων.  -Αυτά όλα σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των ιδρυτών και του ηγέτη του.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει κρατήσει αποστάσεις από το θέμα  και δεν έχει σχολιάσει την εξέλιξη το γεγονός όμως θεωρείται ύποπτο  ακριβώς διότι η ανακοίνωση για την ίδρυση του κόμματος έγινε την εβδομάδα που ξεκινούσαν στη ΝΥ οι διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς για να επακολουθήσουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά  τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή τινάζοντας στον αέρα το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων πριν αυτός ξεκινήσει για να ολοκληρωθεί με τις επισκέψεις το προσεχές διάστημα  του κ. Νιμιτς σε Αθήνα και Σκόπια αντίστοιχα.  Στις προγραμματικές θέσεις του νέου κόμματος γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επανεξέταση των  σημερινών τεχνιτών συνόρων και επαναφορά τους στα φυσικά ιστορικά σύνορα του έθνους των Μακεδόνων από τα κατεχόμενα εδάφη όπως χαρακτηρίζει τις περιοχές από το Αιγαίο μέχρι τις Πρέσπες στο εσωτερικό της Αλβανίας  και την περιοχή του Πυρίν που βρίσκεται στη σημερινή Βουλγαρία.  

Ο ηγέτης του νέου κόμματος σε δηλώσεις του στην σκοπιανή εφημερίδα DENES αναφέρει πως εδώ και είκοσι χρόνια που τα Βαλκάνια επαναδιατάσσονται  με βάση τα εθνικά και ιστορικά δεδομένα αλλά  μόνον η «Μακεδονία» δεν έχει καταφέρει να βρει τη θέση της μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα των Βαλκανίων.  

Εννοείται  ότι αν βρουν έδαφος ευδοκίμησης οι ακραίες αυτές εθνικιστικές απόψεις δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα(Μακεδονία του Αιγαίου, Πρεσπών κτλ) η οποία θίγεται άμμεσα από τις αλυτρωτικές βλέψεις που σωβούν στα σπλάχνα του κρατιδίου, τη Βουλγαρία(Μακεδονία του Πυρίν) και την Αλβανία(Πρέσπες) αλλά και την Γερμανία την Πολωνία αλλά και την Γαλλία αφού είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για νέο χάρτη της περιοχής. Χάρτες που εδώ και χρόνια κυκλοφορούσαν στη Γιουγκοσλαβία από τα χρόνια του Τίτο όταν έφτιαχνε το μόρφωμα αυτό. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί επίσημες αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων για την απήχηση των απόψεων αυτών που εκφράζει το νέο κόμμα ή κατά πόσον  αυτό έχει μεγάλη λαϊκή απήχηση και υποστηρικτές  αλλά είναι βέβαιο πλέον πως τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις τους θα έχουν ακόμα ένα χαρτί για να ασκούν πιέσεις προς την κατεύθυνση της επικύρωσης του Ονόματος με τον όρο Μακεδονία αφού πια θα αντιτείνουν ως αντεπιχείρημα στις πιέσεις που θα υπάρχουν εκ μέρους της Ελλάδας και του ειδικού διαπραγματευτή  για σύνθετη ονομασία τις θέσεις και το θόρυβο που θα κάνει το νέο εθνικιστικό κόμμα. Ενώ δεν αποκλείεται όταν τα πράγματα θα φτάνουν σε κομβικό σημείο να παίζεται και το χαρτί της αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό με φόβους για επέκταση της στην ευρύτερη περιοχή. Σενάριο που το έχουμε δει να κυκλοφορεί ουκ ολίγες φορές στην εύλεκτη περιοχή των Βαλκανίων.